Întrebat cum a fost posibil ca la Consiliul Județean Botoșani să fie majorate salariile și în baza deciziei Curții Constituționale a României (CCR), primarul municipiului a arătat că acolo conducătorul unității s-a pripit.
Și că la nici o primărie din România nu s-a mai aplicat de măsură de acest gen.
”Este unicat în țară, este o asumare. A fost o asumare, asta nu înseamnă că s-a făcut totul în regulă, a fost o asumare și un pic de grabă, asta este părerea mea. Pentru că și noi trebuia să vedem ce se întâmplă”,
Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoșani
Primarul a mai explicat că această decizie a făcut de fapt referire la o serie de sporuri introduse în salarii la nivelul anilor 2009 și 2010.
Și nimeni nu s-ar fi gândit că va produce o asemenea avalanșă de solicitări în întreaga țară, din partea funcționarilor din primării și consilii județene.
”În general, în proporție de 99,9% în unități administrativ teritoriale, nu și-a asumat nimeni răspunderea în a da dispoziții. Pentru că o dispoziție de primar sau de președinte de CJ, este semnată de persoana respectivă și de cel care răspunde din punct de vedere juridic”
Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoșani
În plus, nici din punct de vedere legal, o asemenea majorare nu ar fi posibilă, susține primarul.
”Mai avem un mare inconvenient, votarea bugetului foarte târziu, trecând peste termenele de aplicare chiar a unei decizii CCR, intră în contradicție cu legea responsabilității fiscale. Pentru că nu poți da o dispoziție să angajezi niște sume atâta timp cât nu ai buget. Asta este o problemă tehnică dar care oricând poate fi invocată”,
Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoșani
Spre sfârșitul acestei săptămâni Guvernul ar trebui să emită o ordonanță care să regleze această situație cauzată de decizia CCR.