Flutur & Ţâbuleac – planuri să pună USL-iştii la plata a 1 milion de euro

 

Principalii piloni ai administraţiei public e locale par să plănuiască imputarea unei uriaşe sume de bani consilierilor judeţeni ai Uniunii Social Liberale. Joi şi vineri preşedintele Consiliului Judeţean şi primarul de Botoşani au avansat ideea tragerii financiare la răspundere a aleşilor PSD şi PNL care au refuzat să voteze comasarea spitalelor din subordinea CJ. Mihai Ţâbuleac şi Cătălin Flutur susţin că social-democraţii au prejudiciat bugetele Spitalului Judeţean, Spitalului de Psihiatrie, Spitalului de Copii şi Spitalului de Obstetrică Ginecologie cu circa 4 milioane de lei, iar suma ar creşte până la 6 milioane de lei dacă proiectul cu comasarea nu s-ar adopta până la sfârşitul anului.

„Să plătească din buzunarul d-lor”
“Aş vrea să cer în mod oficial ca cei care se fac răspunzători de pierderea finanţării în sistemul de sănătate botoşănean, cei care se opun comasării spitalelor şi a restructurării sistemului de sănătate, să fie traşi la răspundere. Să plătească din buzunarul d-lor! Şi legea permite acest lucru, se poate îndrepta asupra primarului, Consiliului Local, preşedintelui Consiliului Judeţean, consilierilor judeţeni”, a afirmat vineri Cătălin Flutur. Acesta este convins că aleşii opoziţiei şi-au dat seama că greşesc, dar că, asemeni liderilor centrali, se opun oricărei iniţiative venite din partea partidelor aflate la guvernare chiar dacă li s-au adus zeci de argument pro-comasare şi chiar dacă inclusiv liderii Sanitas Botoşani cer aprobarea proiectului. „Nu ne-a venit nouă să facem comasare că vrem noi la Botoşani să fim mai altfel decât în altă parte. Dacă noi vroiam să facem comasare şi în majoritatea judeţelor din ţară erau spitale separate, înseamnă că aveam noi o mare problemă pe undeva pe aici, dar în condiţiile în care România, în judeţe conduse de PSD, PDL, UDMR... chestia este foarte clară. Mie să îmi spună cei care se opun comasării în câte judeţe din România se mai întâmplă situaţia de la Botoşani cu spital de urgenţă cu spitale separate de psihiatrie, obstetrică şi pediatrie. În câte judeţe mai sunt?" a întrebat Cătălin Flutur.
Se aşteaptă ca instituţiile abilitate să se autosesizeze
Acesta a insistat asupra faptului că banii care s-au pierdut până acum afectează calitatea pacienţilor deoarece angajaţii unităţilor medicale au continuat să îşi ia integral salariile, astfel încât diminuarea finanţării s-a repercutat asupra cheltuielilor cu medicamentele, masa, etc. Primarul a mai arătat că nu va iniţia personal o acţiune de tragere la răspundere a tuturor celor care se opun comasării, dar că aşteaptă ca instituţii ale statului să se autosesizeze şi asta nu doar în cazul consilierilor. Luarea sa de poziţie a venit la doar o zi după ce Mihai Ţâbuleac a afirmat că intenţia sindicatelor şi a asociaţiilor profesionale de a deschide acţiuni în instanţă împotriva consilierilor care se opun comasării ar trebui să constituie un semnal de alarmă pentru aceştia. În plus, el a anunţat că este decis să sprijine astfel de acţiuni în limita competenţelor sale legale, dar că mizează pe buna credinţă a consilierilor şi pe convingerea că acest proiect nu este amânat decât cu intenţia de a asigura o finanţare mai bună.  „În accepţiunea mea, nici om din judeţul ăsta şi de oriunde, fie că e consilier judeţean sau nu, nu poate accepta să pagubească bugetele spitalelor spre dauna oamenilor care au nevoie de îngrijire medicală şi chiar a salariaţiilor de acolo”, a concluzionat preşedintele CJ. Sanitas a făcut public faptul că săptămâna viitoare va deschis o acţiune în instanţă împotriva consilierilor judeţeni care se împotrivesc comasării.
Sergiu BĂLĂŞCĂU