„Flora şi fauna” pentru Parlament : penali, traseişti, maghiari, bucureşteni şi-un jurnalist

 

Nici mai mult, nici mai puţin de 57 de români îşi doresc să ne reprezinte în Senat sau Camera Deputaţilor pentru următorii patru ani. Şapte partide sau alianţe – USL, ARD, PP-DD, PRM, PER, PP, UDMR - şi un independent şi-au depus candidaturile pentru alegerile parlamentare din acest an. Printre ei se regăsesc condamnaţi, oameni care au schimbat o mulţime de partide, dar şi alţii care nu au nici o treabă cu Botoşani şi au început să-i intereseze brusc acest judeţ în prag de scrutin.
Gheorghe Iavorenciuc cu copacul la depunerea candidaturilor PER Botosani

Ploaie de maghiari candidaţi la Botoşani

O cheamă Francisca Pakai Ori, are 34 de ani, locuieşte în comuna Lazuri din judeţul Satu Mare, lucrează ca şef de cabinet, este de meserie jurnalistă şi vrea să fie deputat la… Botoşani. Din partea cui? A Uniunii Democrate a Maghiarilor din România. Aceasta pentru că UDMR a depus listă completă de candidaţi la Biroul Electoral Judeţean, care a şi fost acceptată. Cum etnici maghiari nu prea avem la Botoşani, toţi cei nouă pretendenţi la Legislativ provin de prin alte localităţi, de la Satu Mare şi Sibiu la Miercurea Nirajului sau Cehu Silvaniei. Printre aceştia se regăsesc Ors Sandor Miszti de 31 ani cu ocupaţia de expert FEADR şi meseria de medic veterinar, dar şi Mate Kovacs, de 34 de ani, consilier şi… politolog.

candidati UDMR la Parlament Botosani

Verginel e informatician, Dolineaschi e profesor

Meseriile aspiranţilor la Parlament ne scot la iveală o mulţime de surprize. Astfel, aflăm că Verginel Gireadă de la USL Botoşani, fostul primar, actualul administrator public de la Mihai Eminescu, recunoscut fermier, este… informatician. Preşedintele interimar al PSD Botoşani, deputatul Andrei Dolineaschi, este profesor, asemenea aspiranţilor PNL la deputăţie, Costel Şoptică şi Roxana Anuşcă. Nici pe unul nu-l prea regăsim însă la catedră, primul e deputat şi atât, al doilea este patron, iar cea de treia îl consiliază pe preşedintele Consiliului Judeţean, Florin Ţurcanu. Cadrele didactice care vor în Parlament prin Botoşani nu sunt însă doar acestea. Bucureşteanca Liliana Mincă de la PP-DD, are ca ocupaţie lector universitar, iar medicul ieşean Bogdan Vâscu de la ARD Botoşani, de 38 de ani, este asistent universitar. Şi Corneliu Popescu, profesor de matematică, a ajuns lector universitar, el lucrând de mai mulţi ani la Iaşi.

De la tehnician maşini utilaje la liber profesionist

Printre cei înscrişi în cursa pentru alegerile parlamentare avem şi un agent vamal, Paul Muscaliuc de la PER Botoşani, un „tehnician maşini utilaje”, Valentin Făgărăşian de la Codlea, un secretar, PRM-istul Ioan Frunzete de la Vorniceni, dar şi un… liber profesionist. Este vorba de Vladimir Oseţchi de 43 de ani, de meserie  administrator, care vrea deputat pe Dorohoi, deşi îşi are domiciliul în Botoşani. Omul a candidat şi la alegerile locale, când a ocupat locul 16 pe lista PRM pentru Consiliul Judeţean, atunci având şi ocupaţia, şi meseria de instalator.

Popularii "dlui Dan", de profesie traseişti

Dacă unii au meseria de profesor, alţii ar putea avea meseria de… traseişti politici. Aproape că nu există listă depusă de vreo formaţiune politică sau alianţă care să nu cuprindă măcar o singură persoană care să nu fi trecut pe la mai multe partide. PP-DD Botoşani bate toate recordurile în această privinţă. După ce fostul preşedinte al filialei, Verginel Vacariu şi ex-secretarul executiv Dorin Ciuştea, au fost îndepărtaţi din funcţii pe motiv că ar fi traseişti politici, lista pentru Parlament a popularilor „dlui Dan” s-a umplut tocmai de migratori. Astfel, candidatul la Senat 1 Dorohoi - Flămânzi este Dumitru Codreanu, nimeni altul decât fostul preşedinte al PRM Botoşani, care în campania pentru locale aducea critici dure PP-DD – iştilor, acuzându-i că fraieresc oamenii promiţându-le acordarea a 20.000 de euro. candidati PP DD Botosani la parlamentTot la Senat, dar pe Darabani – Săveni, a intrat în bătălia electorală Corneliu Popescu, fost consilier judeţean PNL, candidat fără succes în două rânduri la preşedinţia filialei şi o dată, tot la Senat, pe lista liberalilor. La PP-DD s-a reîntâlnit cu fostul său coleg din PNL, Gheorghe Ciubotaru.
CITEŞTE ŞI:
 PP-DD şi-a depus candidaturile cu foşti şefi de partid în frunte – LISTA PP-DD
Prin 2010 acesta a depus adeziune la PC, pentru a prelua conducerea filialei conservatoare de la Botoşani, care în cele din urmă a ajuns însă la Paul Onişa. Ulterior a intrat în PDL, când formaţiunea era la putere, pentru ca în prag de campanie electorală să treacă la PP-DD. Cu toţii s-au întâlnit aici cu o traiseistă de la Bucureşti, Liliana Mincă. Aceasta a fost membră PC, calitate în care a dobândit şi funcţia de director la Loteria Română, după care a intrat în UNPR. Prin septembrie s-a zvonit că îşi doreşte să candideze pe Colegiul de Senat Darabani – Săveni din partea Uniunii Naţionale pentru Progresul României, pe care şi l-ar fi disputat cu Şerban Mihăilescu. După ce nominalizarea celui recunoscut „Micky Şpagă” a devenit o certitudine, Liliana Mincă a intrat în PP-DD şi candidează pe Colegiul de Deputaţi 3 Săveni, aducându-şi brusc aminte că s-a născut şi copilărit în zonă. Culmea este că printre candidaţi se regăseşte şi Verginel Vacariu, fost consilier judeţean PSD, adică tocmai cel care pe la sfârşitul verii a fost îndepărtat practic din funcţia de preşedinte PP-DD Botoşani pentru că ar fi traseist. 

Liberalii au devenit ecologişti

Trei dintre cei nouă candidaţi iniţiali ai PER sunt liberali deveniţi anul acesta ecologişti. Toţi au fost preşedinţi la PNL Botoşani: Gheorghe Iavorenciuc la filiala municipală, Sergiu Zvâncă la tineret, pe judeţ, iar Mihai Necolau tot la tineret, dar pe municipiu. candidatii PER Botosani la depunerea listelor 2Ultimului i s-a respins candidatura pentru că are doar 28 de ani şi pentru a fi senator, funcţie vizată de acesta, trebuie să ai 33 de ani. Un al patrulea candidat, Ionel Oniciuc, a devenit în 2004 primar de Vlăsineşti din partea PC, în 2008 şi 2012 a candidat din partea PDL, dar nu a reuşit să mai obţină un nou mandat, pentru ca acum să intre în cursa pentru alegerile parlamentare din partea PER.
CITEŞTE ŞI:
 Ecologiştii au depus candidaturile cu noi schimbări, brad şi sapă - LISTA
ARD îi are pe Cristian Roman şi Neculai Rebenciuc, ambii foşti membri PNL care şi-au explicat mai mult sau mai puţin direct plecarea din partid prin preluarea conducerii de către Florin Ţurcanu şi alţii care îi seamănă. USL-ul îl are pe listă pe Şerban Mihăilescu, cel care a dobândit actualul mandat de senator din partea PSD, pentru ca apoi să treacă la UNPR, unde a devenit chiar vicepreşedinte.

Condamnaţi la Parlament

Unii dintre actualii candidaţi la Parlament au avut sau încă mai au probleme cu Justiţia. Constantin Conţac, singurul pretendent independent la Legislativ de la Botoşani, a devenit celebru după ce la două zile după ce i-a fost acceptat dosarul a ajuns în arestul IPJ deoarece a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la trei ani de închisoare pentru infracţiuni prevăzute de legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sancţionarea faptelor de corupţie , legea nr.176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice şi art. 292 din Codul Penal. Verginel Gireadă de la Mihai Eminescu a demisionat pe 12 aprilie din funcţia de primar după ce Curtea de Apel Cluj l-a condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare într-un litigiu funciar. Nu a mai putut fi primar, în schimb poate fi deputat. Serban Mihailescu candideaza la Botosani 3În fine, în decembrie 2011, Şerban Mihăilescu a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare de magistraţii Înaltei Curţi în dosarul "arme de vânătoare", senatorul fiind acuzat de primire de foloase necuvenite şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. În 2012 „Micky Şpagă” a obţinut însă achitarea.

Micky e convins că o să ne ajute

Pe 9 decembrie botoşănenii vor avea de ales dintre toţi aceşti oameni. Nu se consideră nici traseişti, nici oportunişti şi nici altceva de genul acesta. Şerban Mihăilescu nu a ascuns că a ajuns să candideze la Botoşani ca urmare a unor înţelegeri politice între PSD şi UNPR, în cadrul USL. Progresiştii trebuiau să nominalizeze pe cineva pe Colegiul de Senat eliberat de Liviu Câmpanu şi atunci a profitat de ocazie. „A fost o decizie pe care am salutat-o imediat pentru că eu totuşi m-am simţit bine în această zonă. Este o zonă în care sunt convins că voi reuşi să ajut mai mult unităţile administrative de aici”, a afirmat Şerban Mihăilescu.

Liliana nu-i statuie...

Liliana Minca candidat PP DD la Botosani 2 Fosta şefă a Loteriei Române susţine că nu-i traseistă fiindcă nu-i… statuie. „Pentru că nu mă regăseam şi pentru că eu nu sunt statuie, eu sunt un om din popor care vrea să muncească şi căruia nu-i plac jocurile politice şi şmecheriile”, a fost explicaţia Lilianei Mincă pentru părăsirea succesivă a PC şi UNPR. Culmea, bucureşteanca plecată de copil din Botoşani, i-a înfierat la depunerea dosarului la BEJ tocmai pe cei veniţi de pe alte meleaguri şi care au obţinut mandate în acest judeţ. „Îi cunosc pe toţi şi cunosc pe toată lumea care a trecut prin Botoşani ca senator, ca deputat şi care din când în când îşi găseşte câte un locşor cald aici, la cei amărâţi, cărora le poate cumpăra votul”, a mai spus Liliana Mincă.

Iar Codreanu nu-i gigolo

Fostul lider al României Mari dă vina pe Corneliu Vadim Tudor şi pe certurile sale cu femei din showbiz pentru plecarea la Partidul Poporului Dan Diaconescu. „Am găsit aici înţelegere şi m-am cam săturat de discursurile pe spaţiul public a preşedintelui Vadim vis-a-vis de relaţiile domniei sale intime şi aşa mai departe când, este o vorbă românească, cine se aseamănă, se adună şi nu prea mă regăseam în acea postură de mare gigolo al judeţului Botoşani”, a afirmat Dumitru Codreanu.Dumitru Codreanu candidat PP DD Botosani Acesta susţine că nu este invidios pe mediatizarea sau posibilul succes la femei al europarlamentarului, dar „eu consider că un bărbat care vorbeşte de aşa ceva este un nimeni”

Gelu fost Străjeru' promite eliminarea taxei radioTV

„Mi-am depus candidatura cu gândurile de a relua proiectele pe care le-am avut în 2008 şi n-am putut să le realizez şi pot să încep cu anularea taxei radio TV, cu legea protecţiei pacientului, cu legea confiscării averilor ilicite şi investirea acestora pentru cetăţeni, cu reorganizarea Consiliului Concurenţei, a comisiei pentru competitivitate şi a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor într-o singură instituţie”, ne-a declarat Gheorghe Ciubotaru, intrat în PP-DD, de la PNL, via PC – PDL. Acesta susţine că în SUA se alege pe un mandat de opt ani conducerea unei instituţii care se ocupă atât de protecţia consumatorilor, cât şi de concurenţă şi competitivitate.

Sergiu BĂLĂŞCĂU

CITEŞTE ŞI:
 USL-iştii cu Macaleţi şi pupături, dar fără Portariuc la depunerea candidaturilor – LISTA
 Gata negocierile în ARD, candidaturile se depun pe ultima sută – LISTA FINALĂ