FLASH REPORTAJ Pensionarii au pus-o de-o distracție la vârsta a treia: rummy cu cafea proaspătă și cântece populare - GALERIE FOTO

La Sindicatul Pensionarilor se întâlnesc oamenii trecuți de prima tinerețe aproape zilnic. Se sfătuiesc, petrec ultima zi din octombrie și zile de naștere, joacă rummy și cântă muzică populară. Toate sub căldura sobei și a mirosului de cafea proaspăt făcută.

 

 

În sala de întâlniri din Sindicatul Pensionarilor Botoșani, de lângă Teatrul de Păpuși „Vasilache”, este mare zarvă. Doamne cochete și domni de modă veche stau la mese și schimbă încetișor piesele de rummy, gândindu-se de două ori înainte de a face mișcarea.
Aici își petrec timpul pensionarii din județul Botoșani, se întâlnesc în fiecare marți, joi, și duminică și pun țara la cale. D-na Maria Paraschiv, președinte al organizației, spune că până acum trei ani, astfel de activități de socializare se țineau zilnic, dar „atunci a fost o noapte mai grea și ne-am gândit că nu vom putea ieși din iarnă cu lemnele pe care le aveam. Și de-atunci, a rămas marțea, joia și duminica”.

Trecerea dintre ani, tot la Sindicat

Activitățile de la Sindicatul Pensionarilor se desfășoară în cadrul Centrului de Zi pentru Pensionari și Persoane Vârstnice, în cele două cluburi din incintă: clubul „Sănătatea” și „Femina”, destinat doamnelor. E călduț acum și doamna Paraschiv își freacă palmele de bucurie, că „am făcut totul singurică, așa cum am putut”. Sindicatul nu este subordonat nici unei instituții de stat, și pensionarii plătesc teoretic o indemnizație de 30 de lei pe an. Dar nu toți o fac. Cu toate acestea, au reușit să refacă bucătăria și să o zugrăvească. De pe hol miroase a cafea și în sobă trosnesc lemnele. E o atmosferă de binețe, de casă a bunicilor.
În sala mare, doamne și domni trecuți de tinerețe, continuă să joace rummy. La prima masă se joacă etalat.
D-na Ștefania Cesanie, fostă lucrătoare la uzinele „Moldova” timp de aproape 30 de ani, joacă cu trei bărbați și deja și-a arătat piesele, dar nu stă prea bine. Se leagă prietenii aici, și oamenii petrec de patru ani chiar și Revelionul împreună. „Venim aici, ne completăm unii pe alții, dacă cineva are o problemă, aici își găsește consolare. Facem excursii împreună, petrecem zile onomastice, eu de fiecare dată după ce îmi duc nepoții la grădiniță, vin aici. Nu trebuie să stăm acasă, că acolo vom avea timp să stăm când nu vom mai putea”, spune femeia de 60 de ani.

Cântece de bătrânețe

Tot la Sindicatul Pensionarilor s-a înființat și grupul de cântece populare „Vatra”, unde și tanti Ștefania obișnuia să vină în mod sârguincios. De grup se ocupă  Mariana Honceriu, fost referent cultural la Casa de Cultură a Sindicatelor Botoșani și face treabă bună. În biroul doamnei Paraschiv am găsit o diplomă din 2012 pentru grupul „Vatra”.  „Aștept să îmi crească nepoții și să am mai mult timp, ca să mă întorc să cânt, dar cu sufletul tot mă bucur. Și să cânți la o vârstă de 60, 70 de ani este ceva deosebit pentru noi”, povestește doamna Cesanie. Cât îi vor mai ține vocea și puterile, pensionarii vor continua să vină la Sindicat, să își etaleze piesele de rummy și să povestească la căldura sobei.

CITEȘTE:
Primarul a mai premiat câţiva pensionari şi le-a promis cluburi

[[galerie-foto]]