Un botoşănean, fiul unui afacerist local a fost depistat de poliţiştii ieşeni în timp ce transporta o tonă de carne în judeţul vecin pentru care nu a putut prezenta actele de provenienţă. Carnea care ar fi fost destinată vânzării pe piaţa neagră din Iaşi a fost confiscată şi urmează a fi distrusă.
Inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Iaşi au blocat vineri, 18 noiembrie intrarea pe piaţa ieşeană a unei cantităţi impresionante de carne fără acte de provenienţă, scrie publicaţia Bună Ziua Iaşi. În cursul după amiezii din ziua menţionată, poliţiştii din Popricani au oprit în trafic o autoutilitară VW Transporter înmatriculată în Botoşani care se îndrepta spre Iaşi. În urma probatoriului, agenţii au constatat că maşina este plină cu saci de carne congelată şi conform unui protocol încheiat cu DSVSA, au anunţat inspectorii sanitari. „Şoferul a susţinut că este carne de vită, dar nu are nici un fel de cate de provenienţă. În maşină se aflau şi câteva kilograme de peşte, dar nici pentru acestea nu există documente. În acest caz, carnea va fi confiscată şi distrusă în incineratorul DSVSA”, a declarat dr. Nicolae Ivanciu, şef serviciu în cadrul DSVSA Iaşi.
Conform primelor indicii şoferul, Radu Merticariu, este fiul unui om de afaceri din Botoşani şi aproviziona piaţa neagră din Iaşi. Deşi a declarat că în microbuz se află carne de vită, inspectorii sanitar veterinari au suspiciuni că, de fapt, ar fi de cal, motiv pentru care au solicitat o analiză de laborator. “Nu putem spune cu certitudine că este de cal, până la apariţia rezultatelor. Există însă indicia cum că nu ar fi carne de vită”, a adăugat Nicolae Ivanciu. La o primă evaluare este vorba de aproximativ o tonă de carne, ceea ce înseamnă că au fost sacrificate 2-3 bovine sau cabaline.