Salariații de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) încă sunt supuși unor presiuni de returnare a unor bani pe care i-au primit în urmă cu nici mai mult, nici mai puțin de opt ani de zile. Întâi au fost cei de la Curtea de Conturi care au încercat să-i determine să returneze sumele pe motiv că au fost oferite în mod nelegal. Apoi, au venit finanțiștii.
Controlorii de la Curtea de Conturi au imputat banii care au fost oferiți salariaților de la Direcția Copilului sub formă de masă caldă și refacerea capacității de muncă.
S-a deschis un proces care a fost câștigat de Sindicatul Impact, instanța de judecată admițând că aceste sume sunt legale.
Ulterior, un control al Administrației Județene a Finanțelor Publice s-a lăsat cu noi imputări la adresa salariaților care nu ar fi plătit impozitul de 16% pentru acești bani care au fost plătiți pe statul de plată, însă de la capitolul bugetar ”cheltuieli materiale”. Și asta pentru că asta era prevederea în contractul colectiv de muncă de la nivel național pe domeniul asistenței sociale.
Fiscul botoșănean a deschis un proces împotriva Direcției Copilului pe care l-a câștigat la Curtea de Apel Suceava.
”O problemă care ne cam macină. Noi am câștigat o serie de procese cu Curtea de Conturi, dar tot pentru acele drepturi din 2008 – 2009, cei de la ANAF au spus că trebuie să plătim impozit și contribuțiile la stat pentru sumele de care s-a beneficiat la masă caldă și refacerea capacității de muncă”
Camelia Socianu, președinte Sindicatul Impact
Dar cum s-a ajuns aici ? Simplu.
La momentul respectiv acești bani au fost plătiți de angajator de la alt capitolul bugetar decât cel prevăzut pentru salarii, unde nu erau făcute și aceste dări la stat.
”În procesul Direcției cu ANAF care a început în 2011 a fost suspendat procesul celor de la Curtea de Conturi, s-a repus pe rol, noi am intervenit, dar instanța ne-a respins cererea de intervenție și s-a pierdut procesul cu ANAF. Acum, în momentul de față, Direcția va da fiecare salariat în parte în judecată iar funcționarii publici vor primi decizii de imputare”
Camelia Socianu, președinte Sindicatul Impact
În medie, fără accesorii, fiecare salariat ar urma să restituie o sumă de aproximativ 1.700 – 1.800 de lei, infim mai mică decât imputările controlorilor de la Curtea de Conturi care ajungeau și la 15.000 de lei de persoană. Per total, la nivelul instituției suma care ar urma să fie recuperată se ridică la 500.000 de lei.
”În 2009 erau în jur de 1.300 de salariați și dacă sunt persoane care au plecat din sistem și acelea vor fi chemate în judecată. Oricum este o nebunie totală, noi am vorbit cu colegii, am făcut model de contestații pentru funcționarii publici, să mergem în 30 de zile în instanță”
Camelia Socianu, președinte Sindicatul Impact
Majoritatea salariaților ar urma să fie dați în judecată de angajator însă acest proces ar urma să fie suspendat de un altul ce va fi deschis de Sindicatul Impact și prin care se dorește a se demonstra că instanța a stabilit că aceste drepturi financiare nu sunt considerate a fi de ordin salarial. Plus că liderii sindicali sunt de părere că, cel mai probabil acești bani nu se vor returna având în vedere că intervin și prescripțiile de cinci ani de zile. (G.E.)