Finalul Zilelor Eminescu la Botoșani: Discursuri în ger, Eminescu în proiecții luminoase și un cetățean supărat că nu știe ce înseamnă online pe ”americănește” – GALERIE FOTO&VIDEO

Momentul care a încheiat ediția 2021 a Zilelor Eminescu, precum și manifestările dedicate Zilei Naționale a Culturii, s-a consumat la Muzeul Județean.

 

Seară cu adevărat friguroasă la Botoșani, cu temperaturi sub zero grade. Asta nu i-a împiedicat pe botoșăneni să fie prezenți în fața Muzeului de Istorie, pe Pietonalul Unirii, acolo unde, la ora 18.00, reprezentanți ai oficialităților, dar și o mână de iubitori ai lui Eminescu, s-au adunat pentru a-l omagia pe poetul născut în mijloc de ianuarie 1850 la Botoșani, dar și pentru a asista la aprinderea ”Flăcării Culturii”.

 

Au fost prezenți președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici, alături de cei doi vicepreședinți, Dorin Birta și Bogdan Dăscălescu, precum și Dănuț Huțu, managerul Direcției de Cultură Botoșani, Aurel Melniciuc, directorul Muzeului Județean, dar și Ala Sainenco, managerul Memorialului Ipotești, și scriitorul Vasile Iftime.

 

De Ziua Culturii Naționale, Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani, a transmis un mesaj de unitate, de susținere a culturii și a educației, în ciuda perioadei dificile pe care întreaga omenire o străbate.

 

 

”A fost aleasă această zi și pentru că aici, la Botoșani, pe 15 ianuarie 1850 s-a născut Mihai Eminescu, cel care avea să devină omul deplin al culturii românești. Pandemia a făcut victime colaterale, blocând pe alocuri accesul la cultură. Dar, de-a lungul istoriei sale, omenirea a găsit soluții la piedicile pe care ni le-au pus vremurile. Acum soluția se numește online. Viața noastră se desfășoară în acest mediu virtual, chiar și copiii noștri trebuie să învețe online. Însă nu trebuie să uităm că educația și cultura ne sunt salvarea noastră ca neam. Educația e cultura caracterului, cultura e educația minții, spunea nimeni altul decât Mihai Eminescu. Împreună vom trece și peste această încercare destul de grea și vom reumple bibliotecile, școlile și sălile de spectacol”,

Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani

 

 

Botoșani, Capitala Culturii pentru că ”are cu ce se mândri”

 

La rândul său, Dănuț Huțu, directorul Direcției de Cultură, a transmis mesajul ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, pledând totodată pentru statutul de Capitală a Culturii pe care Botoșaniul îl merită pe deplin.

 

”Botoșaniul a fost și trebuie să rămână prima capitală culturală a României. Putem să sperăm că Botoșaniul va candida la statutul de capitală culturală europeană, pentru că are cu ce se mândri, pentru că formează baza culturii naționale și a națiunii române. Să sperăm că timpurile ne vor permite să revenim la acțiunile noastre. Să păstrăm și învățămintele acestui an, că putem să ne ducem viața și în condiții mai grele, dar putem să ne atingem și scopurile pe care le avem”,

Dănuț Huțu, directorul Direcției de Cultură

 

Dănuț Huțu a dat citire mesajului ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu:

 

”Anul trecut a fost un an cu multe provocări în domeniul cultural. Imposibilitatea de a desfăşura evenimente, de a socializa așa cum eram obișnuiți sau de a vizita locuri și obiective culturale ne-a afectat în mod semnificativ și ne-a reamintit cât de importantă este cultura în viața noastră.De-a lungul istoriei, crizele majore au condus la forme noi de creativitate, atât de importante pentru progresul omenirii. Această criză sanitară reprezintă un alt moment de cotitură în care manifestările culturale vor trece la un alt nivel, datorită tehnologiei, cu viziuni și modalități noi de a gândi accesul la cultură. Aprindem și anul acesta „Flacăra Culturii”, celebrând Ziua Culturii Naționale 2021 și 171 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu!”.

 

 

La ora 18.00, s-a aprins „Flacăra Culturii”, fiind iluminate Casa Memorială „Mihai Eminescu” de la Ipotești, Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu”, Muzeul Județean de Istorie Botoșani și Biserica Uspenia, cea în care a fost botezat marele poet.   De asemenea, pe un ecran, în fața Muzeului Județean, au fost proiectate imagini din portofoliul Memorialului Ipotești, „Pe urmele lui Eminescu”.

 

 

”Online, ce cuvânt este acesta, eu în americănește nu știu”

 

Ultima ”intervenție”, cea care a pus capăt manifestărilor dedicate Zilei Naționale a Culturii și Zilelor Eminescu, i-a aparținut unui botoșănean (video jos) trecut de a doua tinerețe, care s-a adresat audienței exprimându-și o nedumerire: ce înseamnă online?

 

 

”Online, eu încă nu știu ce înseamnă asta. Acest cuvânt din limba străină trebuie tradus în limba română, ca noi, cei mai slabi, să înțelegem și noi. Străinii trebuie traduși în limba română, eu în școală nu am învățat americănește, eu am învățat limba sovietică. Dacă spui ceva în limba sovietică știu, dar în americănește nu știu”, a spus botoșăneanul.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store