Film cu elevul-erou pentru a marca la Botoșani Ziua Armenilor: A fost pentru mine un pic înfricoșător / Era instituția în care învățasem eu GALERIE FOTO

Un film cu un puternic impact emoțional. Este povestea adevărată - și prea puțin știută - a unui erou botoșănean care, deocamdată, are din partea orașului său doar o plăcuță comemorativă ce amintește de curajul unui elev care a luptat de unul singur cu Securitatea comunistă.

 

”Tipografic Majuscul” a deschis manifestările dedicate Zilei Armeniei

 

Filiala Botoșani a Uniunii Armenilor din România a decis să deschidă seria manifestărilor dedicate Zilei Naționale a Armeniei (21 septembrie) cu proiecția unui film care prezintă povestea elevului-erou anticomunist Mugur Călinescu.

 

Miercuri seara, la sediul UAR din municipiul Botoșani, botoșănenii care au răspuns invitației organizatorilor au vizionat filmul "Tipografic majuscul", în regia lui Radu Jude.

 

Rolul principal este interpretat de Șerban Lazarovici, cel care îi dă viață lui Mugur Călinescu. La fel ca elevul anticomunist Mugur Călinescu, și Șerban Lazarovici a absolvit Colegiul Național ”A.T.Laurian”, în prezent fiind student la Actorie.

 

”Tipografic Majuscul” a avut premiera la Botoșani pe 14 februarie 2020, exact în ziua în care se împlineau 35 de ani de la moartea lui Mugur. Ghinionul a făcut ca filmul regizat de Radu Jude să nu aibă un parcurs fericit, premiera având loc cu puțin timp înainte de pandemia care a închis mai toate instituțiile de cultură, printre ele și cinematografele.

 

Filmul prezintă povestea lui Mugur Călinescu, reconstituind fidel, după dosarele Securității, activitatea anticomunistă a botoșăneanului elev. Pelicula este completată de imagini din arhiva Televiziunii Naționale, din aceeași perioadă în care Mugur scria pe ziduri lozincile compromițătoare pentru Partidul Comunist.

 

Șerban Lazarovici a absolvit în anul 2020 Colegiul Național ”A.T.Laurian” Botoșani, fiind totodată ani la rând membru al trupei de teatru ”Drama Club”. De altfel, era elev atunci când s-a prezentat la castingul pentru rolul lui Mugur Călinescu.

 

 

Șerban Lazarovici: E clar că m-a dezvoltat foarte mult, pe toate planurile, experiența filmului

 

-Șerban Șazarovici între premiera de la Botoșani și proiecția de la Uniunea Armenilor – filiala Botoșani. Erai student la limbi străine și cu multe planuri înainte. Ce s-a mai întâmplat în acest timp?

-Premiera a avut loc în 2020, a urmat pandemia… Eu mi-am terminat primul an la limbi străine, apoi în septembrie am dat admitere la UNATC București. Acum sunt în anul doi la Actorie, la clasa prof. Marius Gîlea.

 

-Cum a fost admiterea la teatru după experiența cinematografică, mai ales că vorbim despre un film al unui dintre cei mai cunoscuți regizori – Radu Jude?

-Există, din punctul meu de vedere și din ce am experimentat până acum, o oarecare diferență între teatru și film. Filmările la ”Tipografic Majuscul” m-au ajutat într-un fel să scap de unele emoții pe care le-aș fi putut întâmpina. Dar pentru admiterea de la teatru m-am pregătit diferit. E clar că m-a dezvoltat foarte mult, pe toate planurile, experiența filmului.

 


(Șerban Lazarovici la sediul UAR Botoșani)

 

-Ai mai avut proiecte cinematografice între timp?

-Am făcut figurație în filmul lui Radu Jude, "Babardeală cu bucluc sau porno balamuc", premiat cu Ursul de Aur la Berlin. Am mai avut un film care sper să apară anul viitor. Apoi, am mai avut proiecte în cadrul facultății.

 

-Cum a fost la filmări la ”Tipografic Majuscul”? Până atunci cunoșteai doar scena, ca actor de teatru, acum luai contact cu o lume total diferită: platoul de filmare.

-A fost prima mea experiență în film, nici nu aveam termen de comparație. Emoția există mereu (și în teatru și în film), e și bine să ai mereu emoții ca actor. Mi s-a părut un mediu foarte profesionist, echipa era foarte bine pregătită. Pentru că și asta este foarte important, chiar dacă întâmpini probleme pe parcursul proiectului, să încerci să le gestionezi la nivel intern, să nu se observe. Toată lumea din echipă muncea să ne facă nouă, actorilor, viața mai ușoară.

 

-Cum a fost pentru tine să te întorci, ca actor, în Laurianul anilor 80? Același liceu în care învățase Mugur Călinescu și unde, am văzut în film, a fost aspru criticat pentru acțiunile sale anticomuniste.

-Ca metaforă, da, a fost pentru mine un pic înfricoșător. Era instituția în care învățasem eu, observam diferența dintre cele două lumi. Eu făcând parte dintr-o generație tânără, iar diferențele între liceul în care învățasem eu și cel din perioada lui Mugur erau foarte mari, chiar dacă trecuse un timp relativ scurt… Da, diferențele erau enorme…

 

-Te-ai gândit dacă e posibil să se mai repete vreodată povestea, să retrăim acel timp?

-Nu știu, eu fiind crescut acum, cu societatea de astăzi, cred că mi-ar fi foarte greu să mă adaptez, deși e în firea omului să se adapteze…

 

-Care a fost relația ta cu personajul Mugur Călinescu, după premieră?

-Filmul a ieșit chiar înainte de pandemie, a fost unul dintre regretele mele, întrucât nu a apucat multă lume să vadă povestea lui Mugur. Nu am aflat chestii noi față de ce știam de la filmări. Pur și simplu mi-a făcut plăcere, și când am mai avut proiecții prin țară, să văd că erau oameni care știau povestea lui Mugur. Foarte interesant că, în restul țării, mulți oameni făceau comparații cu situații locale… Fiecare loc își are dizidenții săi.

 


(Șerban Lazarovici în ”Tipografic Majuscul”)

 

-Acum, proiecția are loc în cadrul unui eveniment dedicat Zilei Armenilor. În ce fel te revendici de la această comunitate, cum simți pulsul, spiritul lumii în care ai crescut și te-ai format?

-De mic, și bunicul,, și tata au încercat să îmi insufle acest spirit al comunității. Am participat de la  vârstă fragedă la slujbe, procesiuni, la activitățile comunității. Am fost mereu în sprijinul tatei, al comunității. Suntem o familie, ne adunăm din când în când. Rolul meu a fost unul mic și de simplu enoriaș, dar face parte din copilăria mea, într-o oarecare măsură.

Am fost alături de tata la fiecare proiect, mă uit cu respect și admirație către personalitățile pe care le-am descoperit prin tata. Foarte mulți armeni au avut o viață extraordinară și au contribuit la o parte importantă din istoria locală.

 

 

Nume de cod "Elevul"

 

Mugur Călinescu s-a născut pe 28 mai 1965, în Botoșani, și s-a stins pe 13 februarie 1985. Pe când era elev în clasa a XI-a la Liceul "A.T. Laurian", a fost arestat pentru că scrisese pe clădirile din Botoşani lozinci anticomuniste ("Vrem sindicate libere", "Vrem libertatea cuvântului", "Jos Ceauşescu"). Timp de mai multe săptămâni, organele locale ale Ministerului de Interne, susţinute şi de Miliţia şi Securitatea din judeţul vecin (Suceava), au declanşat operaţiunea "Panoul", răscolind Botoşaniul în căutarea "teroristului" care "atentase" la valorile regimului comunist. După o lună de zile de la demararea acţiunii de prindere a făptaşului, Mugurel Călinescu este arestat în timp ce scria un mesaj pe un panou, de către o patrulă compusă dintr-un miliţian şi un securist.  Au urmat sute de ore de anchetă la Securitatea din localitate, deschiderea unui dosar de urmărire informativă – DUI, sub numele de cod "Elevul", şedinţe de prelucrare la şcoală, ameninţări cu exmatricularea şi şcoala de corecţie.

 

 

La doi ani de la debutul anchetei, în noiembrie 1983, adolescentul rebel al Botoşaniului este diagnosticat cu leucemie iar după alți doi, la data de 13 februarie 1985, moare într-un spital din Iaşi.

 

 

Sărbătoare cu filme, concurs și expoziții

 

Manifestările dedicate Zilei Armenilor au continuat joi, 4 noiembrie. La ora 17.00, în sediul U.A.R. Botoșani, a fost programată o nouă proiecție de film: "Bucovina, țara iubirii adevărate", film realizat de Florin Kevorkian. Poriecția este urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu regizorul și actorul Florin Kevorkian.

 

Vineri, 5 noiembrie, de la ora 17.00, a fost vizionat filmul "Când moartea întârzie să apară". Povestea lui Harutiun Fringhian - prezentată de Varujan Vosganian în "Cartea șoaptelor" - de Arminee Vosganian. De asemenea, a fost programat filmul "Strunga"- de Mihai Stepan Cazazian - un film despre orfelinatul de la Strunga, județul Iași.

 

Sâmbătă, 6 noiembrie, la ora 11.00, manifestările se mută la Galeriile de artă "Ștefan Luchian" Botoșani. Aici este programat vernisajul expoziției lucrărilor din cadrul Concursului "Andronic Țăranu" 2021 – ediția a III-a. De asemenea, tot aici este organizată Expoziția foto "Amintiri din Botoșaniul de odinioară"- fotografii din colecția prof. Gheorghe Stanciu și Alexandru Hriscu- "Botosaniul de odinioară”.

 

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store