Filarmonica Botoșani, concert la Palatul Republicii din Republica Moldova alături de Filarmonica Chișinău dedicat Zilei Unirii Basarabiei cu România, ministru și ambasador printre spectatori – GALERIE FOTO

La doar câteva zile după ce o parte a orchestrei simfonice a Filarmonicii ”George Enescu” a cântat în Dubai, colectivul reunit al instituției botoșănene a susținut un concert la Palatul Republicii din Chișinău.

 

Peste 150 de muzicieni pe scenă, oficialități de rang înalt în public


Instrumentiștii botoșăneni i-au avut alături pe colegii de la Filarmonica Națională ”Serghei Lunchevici”, dar și pe cei de la Capela Corală Academică “Doina”.


Sub bagheta maestrului Mihai Agafița, peste 150 de muzicieni au interpretat renumita simfonie nr. 9 de Ludwig van Beethoven cu grandiosul final coral, actualul imn oficial al Uniunii Europene.


Spectacolul a marcat deopotrivă împlinirea a 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România, înfăptuită pe 27 martie 1918 și totodată cei 70 de ani de activitate ai Filarmonicii Botoșani.


Astfel că în sală s-au regăsit, printre alții, Narcis Afrăsânei, directorul interimar al Institutului Cultural Român (ICR) din Chișinău, Sergiu Prodan, ministrul Culturii din Republica Moldova și Cristian Țurcanu, ambasadorul României în Republica Moldova.

 

Și-a dat concursul și Institutul Cultural Român


De altfel, concertul a fost organizat cu sprijinul ICR Chișinău, care a transmis ”mulțumiri speciale d-nei Svetlana Bivol, managerul Filarmonicii din Chișinău, pentru organizarea exemplară și d-lui Mirel Manea, managerul Filarmonicii din Botoșani, la fel și maestrului Agafița și tuturor soliștilor și instrumentiștilor celor trei instituții”.


”Până la urmă muzica unește și pansează acele răni de demult. Vedeți ce emoții, cum revin, dar cu o altă energie și un alt mod de a-și exprima bucuria, fericirea”,


Mirel Manea, manager Filarmonica ”George Enescu” Botoșani.


Primul protocol de colaborare pe care directorul botoșănean l-a perfectat după preluarea în 2022 a funcției a fost cel cu Filarmonica Chișinău, în baza căruia în toamna anului trecut la Botoșani s-a cântat ”Carmina Burana”, un concert de excepție la care biletele s-au epuizat cu mai multe zile înaintea celei în care a avut loc spectacolul.

 

FOTO: ffacebook.com/filarmonicabotosani