Fiecare cu premiul lui: Primăria și Hyperion-ul fac gale ”Eminescu” separate cu laureați diferiți – DOCUMENT

Manifestările prilejuite de „Zilele Eminescu” din acest an vor fi profund diferite față de precedentele. Pentru prima dată după 31 de ani, Primăria Botoșani este unic organizator al acestui eveniment.

 

Retragere pe ultima sută de metri

 

Fundația Culturală ”Hyperion - Caiete botoșănene” a anunțat în mod oficial retragerea din protocolul de colaborare privitor la etapele de organizare a „Zilelor Eminescu” din 2023.

 

În aceste condiții, în cursul zilei de 10 ianuarie 2023, cu doar cinci zile înainte de Ziua Culturii Naționale, consilierii locali s-au întrunit într-o ședință extraordinară cu un singur punct de dezbatere pe ordinea de zi: „proiect de hotărâre privind aprobarea abrogării unor hotărâri ale Consiliului Local al Municipiului Botoșani și stabilirea componenței juriului de acordare a Premiului Național de Poezie Mihai Eminescu – Opera Omnia”.

 

Practic, hotârârile abrogate, prin conținutul lor, delegau organizarea „Zilelor Eminescu” către Fundația Culturală Hyperion.

 

Cum va fi...

 

Ca și până acum, Premiul Național de Poezie ,,Mihai Eminescu” – Opera Omnia se va acorda unui poet român în viață.

 

Premiul se va decerna pe 15 Ianuarie, ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu, într-un spectacol de gală care va avea loc pe scena Teatrului ”Mihai Eminescu” Botoșani.

 

Juriul pentru acordarea Premiului Național de Poezie ,,Mihai Eminescu” – Opera Omnia, va fi format din cinci sau șapte personalități marcante ale literaturii române, profesori și critici literari.

 

Nominalizările poeților care vor intra în procedura de jurizare în vederea desemnării poetului laureat, vor fi făcute de organizator, Primăria Botoșani, prin sondaje în diverse medii sociale și culturale, selectând cinci sau șapte poeți, ale căror nume vor fi comunicate juriului.

 

Laureatul desemnat va primi în cadrul galei o diplomă unicat, o coroniță cu lauri, un premiu de 25.000 lei și diploma cu titlul de cetățean de onoare al municipiului Botoșani, în baza unei Hotărâri a Consiliului Local.

 

„Am fost lăsați de izbeliște”

 

Primarul Cosmin Andrei a explicat cum s-a ajuns la această situație:

 

„Din păcate, în acest an am fost lăsați de izbeliște de către Fundația Hyperion, pe ultima sută de metri. După ce le-am virat banii pentru publicarea ultimei cărți a poetului laureat, în ceea ce privește jurizarea premiului de anul acesta, au formulat o serie de condiții absurde, probabil supărați de faptul că am înregistrat noi Premiul Național de Poezie pe municipalitate, cum ar fi: recunoașterea prestigiului fundației  și mărirea cuantumului premiului. Mi se pare că pun accent mai mult pe partea financiară a organizării decât pe însemnătatea și desemnarea poetului laureat”,

Cosmin Andrei, primar

 

Edilul șef a adăugat că, deși a fost păstrat același protocol de colaborare, cu toate cheltuielile aferente, așa cum au fost solicitate, inclusiv valorile pentru jurizare, Fundația Hyperion a luat decizia de a se retrage. A arătat că singura reducere efectuată a fost aceea a valorii premiului, care a fost stabilită la pragul brut de 25.000 de lei. Și s-a renunțat la masa festivă de după eveniment.

 

„Au așteptat până pe ultima sută de metri și ne-au răspuns că nu mai colaborează. Mai mult, i-au convins și pe membrii din juriu, de la Uniunea Scriitorilor, să nu mai colaboreze cu noi. I-am sunat personal pe cei care mi-au răspuns și au refuzat să mai facă parte din juriu. Drept urmare, m-am văzut nevoit în urma consultării cu colegii mei să nominalizez un juriu prin dispoziție de primar”,

Cosmin Andrei, primar

 

Primarul a mai dat asigurări că, „acest premiu nu va putea fi confiscat de nimeni și va rămâne al botoșănenilor. «Premiul Național de Poezia Mihai Eminescu – Opera Omnia» este înregistrat la OSIM pe Primăria municipiului Botoșani. Dincolo de persoanele care vremelnic ocupă funcții atât la Primărie cât și la diverse fundații sau uniuni”.

 

Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM) a emis în primăvară certificatul de înregistrare al mărcii „Premiul Național de Poezie Mihai Eminescu – OPERA OMNIA”.

 

Cosmin Andrei a catalogat poziția Fundației Hyperion drept un gest regretabil, ”care confirmă faptul că aspectele pecuniare sunt mai importante decât prestigiul acestui premiu național în sine”.

 

„Gândim cu alți organizatori un premiu la nivel național”

 

De partea cealaltă, conducerea Fundației Culturale Hyperion are propriile resentimente în colaborarea încetată cu Primăria municipiului Botoșani.

 

„După o serie de scrisori pe care le-am trimis Primăriei, în urma unor adrese pe care ei ni le-au trimis, am ajuns la concluzia împreună cu Uniunea Scriitorilor să ne retragem pentru că niciuna dintre dolențele noastre, cele care erau conform regulamentului de organizare al galei și respectarea tuturor etapelor de organizare a acestui premiu ajuns la ediția 32, nu au fost respectate de Primărie. Prin urmare, Fundația Culturală Hyperion, cea care a inițiat premiul, cea care a adus până aici la a 32-a ediție acest premiu, s-a retras și gândim cu alți organizatori un premiu tot la nivel național”,

Gellu Dorian, președintele Fundației Culturale Hyperion

 

Apare încă un laureat: „Premiul Eminescu”

 

Fundația care s-a ocupat de organizarea evenimentului timp de peste trei decenii își va continua activitatea cu propria gală, distinctă de cea a Primăriei Botoșani, în care va acorda propriul premiu, unui laureat diferit față de cel al municipalității.

 

„Va purta simpla denumire de «Premiul Eminescu», nu așa cum a fost până acum. Vom anunța regulamentul pe 14 ianuarie, noul regulament împreună cu Uniunea Scriitorilor până când lucrurile se vor normaliza la Primăria din Botoșani. Pentru că aici lucrurile au plecat cu un rapt al acestei Primării, cu înscriere la OSIM a premiului. Nu aveam cum să continuăm colaborarea cu ei pentru că ne-au ignorat pur și simplu în anumite etape, cele de sondaj, cele de nominalizare pentru premiul național”,

Gellu Dorian, președintele Fundației Culturale Hyperion

 

Din juriul stabilit pentru 15 ianuarie 2023 toți cei șapte membri s-au recuzat deja. Gellu Dorian a explicat că pe data de 14 ianuarie va fi anunțat noul regulament al fundației, unic pentru toate edițiile pe care le va organiza în viitor.

 

Premiul va fi acordat în 15 iunie, undeva într-o localitate din județ, legată de numele Mihai Eminescu.

 

Iar în încheiere a arătat că se așteaptă ca Primăria să reușească să facă „un juriu cu nominalizări credibile” din rândul scriitorilor.

 

Atipicul situației care-și creează un precedent în 2023 va fi faptul că la Botoșani vor exista două premii „Mihai Eminescu” cu doi laureați.

 

Gellu Dorian: „Da, o situație atipică care probabil va dura cât va fi această conducere la Primărie pentru că e o conducere atipică la Primărie legată de viața culturală și în special de acest premiu. Acolo sunt niște interese pe care eu nu le cunosc”.

 

Click AICI pentru hotărârea adoptată astăzi