Fidelitate pe bani grei la municipiu: Unitate obligată să plătească un spor de 20 miliarde

 

Societatea de salubrizare a Consiliului Local Botoşani este nevoită să plătească angajaţilor circa două milioane de lei în plus faţă de salariile achitate anul trecut. Aceasta deoarece sindicatul de la nivelul unităţii a câştigat un proces pentru sporul de fidelitate aferent perioadei 2007 – 2011.
spor salarial urban serv

Unii angajaţi pleacă acasă cu sporul de fidelitate

În aceşti cinci ani conducerea de atunci a SC Urban Serv SA a refuzat să dea bonusul de 15% care era prevăzut în Contractul Colectiv de Muncă (CCM) încheiat la nivel de ramură, iar sindicatul a deschis un proces. Acesta a durat ceva timp şi într-un final Curtea de Apel Suceava a dat câştig de cauză angajaţilor. Neputându-se opune aplicării unei hotărâri judecătoreşti, conducerea de la SC Urban Serv SA trebuie să achite sporurile, numai că plata integrală a acestora în 2014 este practic imposibilă.
simion drelciuc director general sc urban serv sa „Sumele adunate în atâţia ani de zile sunt frumuşele. O parte din personal va lua banul şi va pleca cu banul acasă”, declară Simion Drelciuc, director general SC Urban Serv SA.

Eşalonare pe cinci ani

Potrivit acestuia, unitatea nu poate plăti cele 20 de miliarde de lei vechi într-un singur an şi de aceea a propus, pe modelul actelor normative adoptate şi de Guvern în astfel de cazuri, eşalonarea onorării plăţilor timp de cinci ani, câte 400.000 lei/an.
Chiar şi în aceste condiţii nu se vor putea evita unele disponibilizări întrucât, conform directorului general, veniturile preconizare pentru anul în curs sunt similare celor din 2013, astfel încât trebuie să se găsească soluţii pentru suportarea cheltuielilor suplimentare. 15-20 de angajaţi, majoritatea personal TESA, ar urma astfel să părăsească unitatea.
Culmea este că SC Urban Serv SA este obligată să plătească spor de fidelitate pentru perioada 2007 – 2011, dar nu este nevoită să achite acest bonus salarial şi în prezent deoarece CCM care prevedea acest drept bănesc şi-a încetat valabilitatea în 2012 şi nici nu mai fost înlocuit cu altul.
Urban Serv are în prezent 345 de angajaţi, iar sporul de fidelitate restant trebuie plătit tuturor.
Sergiu BĂLĂŞCĂU
CITEŞTE ŞI:
Sute de angajaţi Urban Serv dau în judecată conducerea
[[banner]]
CITEŞTE ŞI:
Dezmăţul sporurilor la CJ