Fetiță de 9 ani, fără centură, moartă în mașină! Mama ei la volan a supraviețuit, în urmă au rămas pete de sânge și rucsăcelul roz – GALERIE FOTO

În urmă cu câteva zile, Ana, o asistentă SMURD a fost nefericita martoră la decesul unei fetițe găsită în stop cardio-respirator, la un accident rutier. Copila nu era prinsă în centură de siguranță. Părinții ei, da. A murit la spital.

 

Moartea copilei a stârnit o furtună în sufletul asistentei, care transmite un mesaj clar tuturor părinților care pornesc la drum cu copiii în mașină: „Poate fi ultima oară când își văd copiii în viață!”

 

Relatări de la accident:

 

„Întreb părinții care erau conștienți, în față, încă în centurile de siguranță, dacă sigur aveau doi copii pe bancheta din spate. Cu privirile înmărmurite, în stare de șoc, îmi zic că da, o fetiță de cinci ani cu autism și una de trei ani jumatate. Nu întelegeam cum Dumnezeu ar fi putut să dispară copiii aia din scaunele lor, din centuri. Până să apuc să verbalizez nedumerirea, tatăl îmi spune că dormeau în scaunele lor fără centuri puse și fixate. Găsim fata de trei ani inconștientă, în stop cardio-respirator, făcută ghem cumva sub scaunul șoferului. Îi punem guler, o așezăm pe targa metalică și începem manevrele de resuscitare în câmp la lumina lanternei.”

 

Fetița a murit.

 

La fel și cea de 9 anișori, Isabela, care se afla în mașină cu mama ei marți, 17 septembrie 2019, pe drumul european Botoșani – Tg. Frumos. Lângă Mănăstirea Zosin mama, în vârstă de 47 de ani, Iulia M., în curbă la dreapta a pierdut controlul asupra direcției de mers, a pătruns pe contrasens și s-a izbit într-o autoutilitară.

 

 

 

Mașina lor, o Skoda Octavia, a fost proiectată pe câmp. Caroseria a fost deformată de la impact, o roată a rămas pe camp. Fetița NU avea centura de siguranță pusă. Medicii au găsit-o în stop cardio-respirator și, în ciuda manevrelor de resuscitare aplicate continuu, fetița a decedat la spital.

 

Mama ei va supraviețui, însă probabil că nu va mai fi aceeași persoană niciodată. Și-a pierdut unicul copil în accidentul rutier din 17 septembrie. 

Iulia M. este infirmieră la Spitalul de Boli Cronice din Tg. Frumos. 

 

„Este stabilă hemodinamic. Este policontuzionată prin accident rutier și are traumatism de șold pe partea dreaptă”,

Ramona Guraliuc, medic șef UPU-SMURD

 

În urmă, în autoturism a rămas un rucsăcel roz cu paiete care probabil era al copilei. Și chipsuri împrăștiate pe bancheta din spate unde a stat ea.

 

Și o pată de sânge, în același loc.

 

Poliția Română a demarat mai multe campanii de conștientizare în rândul șoferilor, cu privire la centura de siguranță.

 

Mai ales la copii.

 

Copiii cu o înălţime de până la 135 de cm pot fi transportaţi în autovehicule doar dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii.

 

De asemenea, copiii cu o înălţime de peste 135 de cm pot fi transportaţi în autovehicule doar dacă poartă centuri de siguranţă pentru adulţi, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau feţei, sau dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii.

 

„Menţionăm că dispozitivul de fixare în scaun pentru copii trebuie să fie omologat şi adecvat pentru caracteristicile fizice ale copiilor şi se instalează pe locurile din spate ale autovehiculului, în conformitate cu instrucţiunile de montare furnizate de către producătorul acestuia, care indică în ce mod şi în care tipuri de autovehicule poate fi folosit sistemul în condiţii de siguranţă”,

Poliția Română

 

Prin excepţie, dispozitivele de fixare în scaun pentru copii pot fi montate inclusiv pe locul din faţă, prin orientarea cu faţa spre direcţia opusă direcţiei normale de deplasare a autovehiculului, numai după dezactivarea airbag-ului frontal corespunzător locului.

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store