Fermierii pe cale de dispariție: Nu mai are cine mulge o oaie sau cine arunca o sămânță pe câmp. Este grav

Angajatorii încep sa apeleze din ce în ce mai mult la tehnologie, deoarece oamenii refuză să mai lucreze pe câmp sau ca fermieri, mai ales lucrătorii specializați în domeniu.

 

Dronele pot înlocui utilaje, dar și angajați

 

Utilajele de ultimă generație și softurile inteligente sunt pregătite să suplinească lipsa tot mai acută a angajaților din domeniul agricol. Potrivit specialiștilor, o dronă, de exemplu, poate înlocui câteva utilaje, dar și doi-trei angajați. În plus, e o soluție mult mai economică pentru fermieri.

 

„Nu mai are cine mulge o oaie sau cine arunca o sămânță pe câmp. Este grav”,

mărturisește un mic fermier din zona Unțeni, județul Botoșani.

 

Și nu este singurul care-și exprimă îngrijorarea față de lipsa tot mai acută a forței de muncă din domeniul agricol. Cel puțin în județul Botoșani sunt tot mai puțini oameni dispuși să lucreze pe câmpuri sau în fermele zootehnice. Nici măcar ca zilieri, cu atât mai puțin lucrători specializați cum ar fi ciobanii sau tractoriștii.

 

Specialiștii în agricultură spun că singura soluție viabilă în cazul acutizării crizei forței de muncă în agricultură este investiția în tehnologie de ultimă generație, fie că este vorba despre tractoare performante, fie de drone tehnologice, tot mai la modă în agricultura modernă, potrivit Adevarul.ro

 

Ultima „fiță” necesară în agricultură

 

Dronele tehnologice sunt ultima „fiță” în materie de agricultură modernă. Vorbim despre drone care analizează starea vegetației și a solului, dar și drone tehnologice folosite pentru aplicarea diferitelor tratamente și soluții unor culturi.

 

De exemplu, dronele care analizează solul și starea vegetației pot scana sistematic până la opt hectare, cu o singură încărcare completă. Multe dintre acestea au camere multispectrale și de imagistică termică ce pot măsura cantitatea de lumină absorbită de plante, starea lor de sănătate, dar și mulți alți parametri, pe care fermierul îi poate analiza.

 

Dronele tehnologice pentru tratamente pot împrăștia pesticide de la o înălțime de peste 1,8 metri. Specialiștii, dar și fermierii care le folosesc spun că dronele sunt tehnologia viitorului care poate suplini măcar partial lipsa forței de muncă. Ele pot înlocui efectiv mai multe utilaje și mai mulți angajați.

 

„Această lipsă a forței de muncă trebuie suplinită prin știință, prin tehnologie implementată. O soluție sunt dronele tehnologice, în agricultură. Nu mai am nevoie de tractorul care aduce cisterna cu apă, dar nici de alte utilaje folosite pentru fertilizare sau alte lucrări asemănătoare. Unul câte unul, îl elimin. Cu drona, nu distrug cultura, pentru că la utilaje, sunt patru roti pe tractor, două roți pe stația de erbicidat, iar la orice întoarcere sau manevră distruge din zona de cultură. Drona merge la o înălțime de peste 1,5 metri, nu încalecă, nu dă greș. Punct ochit-punct lovit. Merge conform programului aplicat de operator. Practic, este nevoie de un singur om, cu panoul de control, la marginea exploatației”,

Cristian Delibaș, directorul Direcției Agricole Botoșani.

 

Tehnologia schimbă munca câmpului

 

Mai mulți fermieri din România, inclusiv din Botoșani, dar și din alte județe din Moldova, au deja drone tehnologice pentru aplicarea pesticidelor sau a altor tratamente. Și le folosesc cu succes. Aceștia mărturisesc că se bucură de precizie, de economie la buget, dar nici nu mai suferă așa de mult din cauza lipsei forței de muncă.

 

Dotările tehnologice de ultimă generație au schimbat paradigma în lumea meseriașilor agricoli. Școlile de agricultură încep să nu mai pregătească tractoriști, ci mai degrabă operatori de tehnică agricolă, capabili să lucreze mai mult cu softuri.