Fenomenul „Zombie” care a băgat spaima în toată România, ajunge și la noi? SITUAȚIA de la Centrul Antidrog Botoșani

Zombie la Constanța, Zombie la Câmpia Turzii, Zombie și la Iași. Rețelele de socializare distribuie frenetic imagini video în care sunt surprinși tineri care se comportă ca niște zombie. Nu-și pot coordona mișcările, nu se pot ține pe picioare, nu pot articula cuvinte și vomită din senin. În linii mari acesta este „fenomenul zombie” ce ar fi cauzat evident, de drogul cu același nume.

 

Nu puține au fost reportajele sau articolele din presa scrisă pe acest subiect prin care consumatorii acestui drog provin mai ales din rândul liceenilor.

 

Tinerii au un comportament straniu, uneori par inerte pentru ca brusc să fie zguduite de spasme.  Specialiştii spun că tinerii se află în aşa numită “stare zombie” în urmă consumului unor substanţe necunoscute, provenite de regulă din China sau India.

 

 

Reprezentanții Centrului de Prevenire și Evaluare Antidrog Botoșani infirmă existența „drogului zombie” și vin și cu exemple de instrumente prin care este monitorizată schema de substanțe psihoactive.

 

„Agenția Națională Antidrog în calitate de coordonator național al politicilor publice antidrog face următoarele precizări: evaluările disponibile în acest moment în România nu conduc la existența unei substanțe psihoactive noi. De altfel, din comunicările structurilor specializate nu a fost identificată prezența niciunei substanțe noi. Putem vorbi în momentul de față de monitorizarea a aproximativ 670 de substanțe psihoactive, etnobotanice la nivel european”,

Vlad Axinciuc, directorul Centrului Antidrog Botoșani

 

Numărul substanțelor este îngrijorător de mare la acest moment, recunosc pe de altă parte reprezentanții ANA.

Sistemul de monitorizare – Observatorul European de Droguri și Toxicomanie monitoriza în 2013 în jur de 350 de substanțe.

 

La Botoșani însă acest fenomen pare să dispară.

 

 

„Vă pot spune că în primul trimestru al anului 2018, în urma monitorizării urgențelor medicale urmare a consumului de etnobotanice, ne situăm undeva la 40 de cazuri, aproximativ. Urgențe datorate consumului de etnobotanice. Începând din 2016, este un lucru îmbucurător, trendul este în scădere. Atunci pe tot anul erau 79 de cazuri, în anul 2017 au fost 72 de cazuri, iar în momentul de față avem 40 de cazuri. Să vedem până la final de an cum evoluează fenomenul”,

Vlad Axinciuc, directorul Centrului Antidrog Botoșani

 

Și totuși cum se ajunge ca tinerii să aibă astfel de manifestări?

 

Simplu!

 

Prin combinații de substanțe cu alcool de exemplu. În cazul tinerilor din Câmpia Turzii, specialiștii arată că aceștia au combinat etnobotanicele cu prenandez.

 

Alții le combină cu substanțe folosite contra dăunătorilor, pe românește, otravă de șobolani dată prin râșniță.

 

„În general efectele pe care le creează noile substanțe cu efect psihoactiv sunt efecte care duc la paranoia, anxietate, atacuri de panică și episoade psihotice. Sunt substanțe de tip canabinoizi sintetici noi sau derivați de fentanil, e vorba de anestezici. Sunt însoțite de stări de vomă, greață, delir, sunt afectate anumite zone fiind substanțe chimice, este afectat în mod direct sistemul nervos. Anumite părți din creier ce au funcții în ceea ce privește coordonarea, memoria, articularea cuvintelor”,

Vlad Axinciuc, directorul Centrului Antidrog Botoșani

 

Astfel de imagini cu tineri care se clatină și nu se pot ține pe picioare pot fi văzute prin Centrul Vechi al orașului, mai ales.

 

Substanțele etnobotanice sunt periculoase deoarece au o compoziţie chimică practic necunoscută, deci nu se ştiu efectele care, în unele cazuri, pot ajunge până la stări de comă.

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store