România înregistrează un nou record negativ, potrivit datelor transmise luni de Institutul Național de Statistică.
În anul 2024 au venit pe lume sub 150.000 de copii, cel mai mic număr înregistrat în ultima sută de ani.
Nici în Botoșani situația nu este diferită.
Numărul copiilor care au venit pe lume la Secția de Obstertică și Ginecologie a Spitalului Județean Mavromati Botoșani în 2024 a fost mai scăzut în comparație cu anul precedent.
Ioan Asaftei, purtător de cuvânt Spitalul Județean Mavromati Botoșani
„În anul 2024 s-au născut la Maternitatea Botoșani un număr de 2.277 copii, număr în scădere față de anul precedent. Numărul de copii prematuri s-a menținut la același procent, 9,5% la fel și numărul de copii admiși la Terapie Intensivă Neonatală.”
Situația este cu atât mai îngrijorătoare cu cât aflăm că 45 din nou-născuții din Botoșani din anul 2024 au mame care nu au împlinit vârsta de 18 ani ani.
Ioan Asaftei, purtător de cuvânt Spitalul Județean Mavromati Botoșani
„În cursul anului 2024, au născut în Maternitatea Botoșani 45 de mame minore din care 25 de mame având vârsta de 17 ani, 12 mămici având vârsta de 16 ani, 7 mame având vârsta de 15 ani și o mămică adolescentă la vârsta de 14 ani”
Aproximativ 30% din mamele minore sub 18 ani din Uniunea Europeană provin din țara noastră și unul din 10 nou născuți din România are o mamă adolescentă.
Este o realitate cu adevărat îngrijorătoare care indică nevoia unei abordări multidimensionale care să vizeze accesul la servicii medicale de calitate și sprijin pentru tinerii părinți.
De asemenea, adolescentele care devin mame la vârste fragede sunt expuse unor riscuri medicale grave.
Ioan Asaftei, purtător de cuvânt Spitalul Județean Mavromati Botoșani
”Tinerele care devin mame la vârste fragede se expun la riscuri majore pentru sănătate precum hipertensiunea arterială, anemie, naștere prematură, greutate mică la nașterea nou născutului și depresia post-partum„
În luna ianuarie a anului curent, la Maternitatea Botoșani au fost născuți 153 de copii.