FENOMENUL anului 2019: Sute de femei din Botoșani au cerut ordin de protecție împotriva bărbaților lor, unele bătute cu pumnii, altele inspirate de… Acces Direct

Statistica pură de la Botoșani, fără cazurile prezentate în subsidiar, ar evidenția un fenomen îngrijorător care ar necesita măsuri clare din partea forțelor de ordine plătite să ne asigure liniștea.

 

Avalanșă de ordine de protecție 

 

Cifra oficială arată că femeile din Botoșani s-au simțit amenințate în ultimii ani de zile de 600 de ori.

 

Pentru că acesta este numărul dosarelor care sunt înregistrate doar la Judecătoria Botoșani. Nu s-au luat în calcul celelalte instanțe active din municipiu sau județ.

 

Dincolo de aceste cifre, o recunosc și anchetatorii, la Botoșani apare un nou fenomen, cel al ordinelor de protecție.

 

Un fenomen în care realitatea este distorsionată de cifrele statistice.

 

Sunt emise ordine de protecție în special pentru protejarea femeilor care au calitatea de soții sau concubine. Erau multe cazuri de violență domestică și în trecut, însă o serie de reglementări legislative le-au oficializat pe toate.

 

Asta ne explică Andrei Ostafie, purtător de cuvânt Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani.

 

Cum era înainte?

 

Fiecare persoană care avea nevoie să fie protejată de stat, apela în nume propriu și solicita acest lucru de la judecător.

 

Cum este acum?

 

În prezent există o procedură specială prin care polițiștii care răspund la apeluri de 112 la cazuri de violență domestică, merg la fața locului și discută cu victimele. Completează mai apoi un formular unde sunt trecute anumite riscuri pentru identificarea persoanelor care fac parte din categorii vulnerabile.

 

„În cazul în care se consideră că persoana respectivă se află într-o situație de risc, lucrătorii de Poliție, din oficiu, emit un ordin de protecție provizoriu. Ordinul provizoriu ajunge la Parchet, procurorul în termen de 48 de ore trebuie să confirme sau să infirme iar ulterior are obligația de a face o solicitare la instanța de judecată pentru emiterea unui ordin de protecție pe perioadă de 3 luni sau 6 luni”,

Andrei Ostafie, purtător de cuvânt Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani

 

Ccele mai multe ordine de protecție sunt emise pentru 6 luni de zile, în funcție de gravitatea faptei, însă acest aspect rămâne la aprecierea judecătorilor.

 

Și totuși cum s-a ajuns la atât de multe ordine de protecție emise de instanță la cererea procurorilor, în vremuri în care, cel puțin în teorie o sumedenie de ONG-uri militează pentru drepturile femeilor și eradicarea violenței domestice care se răsfrânge sub formă de abuz asupra copiilor?

 

Femeile de la țară au descoperit ordinul de protecție 

 

În mod ciudat și oarecum ilar, cele mai multe femei care cer ordin de protecție împotriva partenerilor de viață, sunt de la țară.

 

În mediul rural unde bărbații sunt consumatori activi de băuturi alcoolice. Iar femeile, obișnuiesc să se „delecteze” cu emisiunile difuzate la orele după amiezii.

 

„Oamenii au descoperit ordinul de protecție. Legea este veche. În ultimii ani, a apărut la televizor, multe persoane au avut ordin de protecție și au aflat vecinii…Pur și simplu înainte nu se știa de acest ordin de protecție”,

ne explică anchetatorii acest fenomen

 

Ordinul de protecție are o mai mare greutate în străinătate unde la pachet cu această interdicție vine și o brățară pentru mâna sau piciorul agresorului, care alertează autoritățile dacă acesta se apropie de victimă la o distanță mai mică față de cea stabilită de judecător.

 

Aceste obiecte nu există în România deloc, nicăieri, dar legea amintește totuși de ele.

 

Deși, aceiași anchetatori ne explică faptul că la Botoșani cel puțin, nu au fost cazuri în care intervenția organelor de ordine să fi fost vitală.

 

Preponderente sunt cazurile în care o banală ceartă duce la emiterea unui ordin de protecție. La scurt timp, victimele realizează că viața este totuși mai palpitantă alături de cel pe care l-au transformat în agresor.

 

„În general victimele realizează că le lipsește agresorul, că era mai bine înainte. Pentru că majoritatea sunt femei care nu au locuri de muncă. Și majoritatea ordinelor de protecție sunt din zona rurală, ele nu au loc de muncă, ei consumă alcool. Majoritatea actelor de agresiune sunt pe fondul consumului de alcool”,

Andrei Ostafie, purtător de cuvânt Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani

 

Femeie protejată de altă femeie

 

Un alt inedit al acestui gen de măsuri menite să protejeze cetățenii sunt cazurile în care sunt emise ordine de protecție împotriva sexului slab.

 

Se solicită astfel de interdicții de apropiere chiar și printre membrii unor familii care nu trăiesc tocmai într-o armonie de rudenie.  

 

„Sunt mamă – fiică, tată – fiu, frați sau surori. Dacă locuiesc în aceeași locuință două surori, poate una să ceară ordin de protecție față de cealaltă. Există și varianta asta, mai rar, bineînțeles. Una dintre obligațiile care pot fi instituite este ca persoana agresivă să părăsească locuința și să stea în altă parte. Chiar dacă este proprietarul locuinței. La limitarea dreptului de folosință este mai greu, este nevoie de ieșiri separate. În general, persoana agresivă este evacuată și de multe ori se instituie și o limită, să nu se apropie de victimă la o distanță de 100 sau 200 de metri”,

Andrei Ostafie, purtător de cuvânt Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani

 

Și, mai puține decât cele cu frați sau surori, sunt cazurile în care soții solicită ordin de protecție împotriva soțiilor lor.

 

Pentru că au fost și astfel de situații la Botoșani.

 

Și aici, apare un nou paradox, pentru că în general le este frică de nevestele lor mai degrabă orășenilor, decât bărbaților din mediul rural.

 

Violențe de tot felul 

 

Legea 217/2003 prevenirea și combaterea violenței domestice arată că violența în familie se manifestă sub următoarele forme:

 

a) violența verbală - adresarea printr-un limbaj jignitor, brutal, precum utilizarea de insulte, amenințări, cuvinte și expresii degradante sau umilitoare;  

 

b) violența psihologică - impunerea voinței sau a controlului personal, provocarea de stări de tensiune și de suferință psihică în orice mod și prin orice mijloace, violență demonstrativă asupra obiectelor și animalelor, prin amenințări verbale, afișare ostentativă a armelor, neglijare, controlul vieții personale, acte de gelozie, constrângerile de orice fel, precum și alte acțiuni cu efect similar;

 

c) violența fizică - vătămarea corporală ori a sănătății prin lovire, îmbrâncire, trântire, tragere de păr, înțepare, tăiere, ardere, strangulare, mușcare, în orice formă și de orice intensitate, inclusiv mascate ca fiind rezultatul unor accidente, prin otrăvire, intoxicare, precum și alte acțiuni cu efect similar;

 

d) violența sexuală - agresiune sexuală, impunere de acte degradante, hărțuire, intimidare, manipulare, brutalitate în vederea întreținerii unor relații sexuale forțate, viol conjugal;

 

e) violența economică - interzicerea activității profesionale, privare de mijloace economice, inclusiv lipsire de mijloace de existență primară, cum ar fi hrană, medicamente, obiecte de primă necesitate, acțiunea de sustragere intenționată a bunurilor persoanei, interzicerea dreptului de a poseda, folosi și dispune de bunurile comune, control inechitabil asupra bunurilor și resurselor comune, refuzul de a susține familia, impunerea de munci grele și nocive în detrimentul sănătății, inclusiv unui membru de familie minor, precum și alte acțiuni cu efect similar;

 

f) violența socială - impunerea izolării persoanei de familie, de comunitate și de prieteni, interzicerea frecventării instituției de învățământ, impunerea izolării prin detenție, inclusiv în locuința familială, privare intenționată de acces la informație, precum și alte acțiuni cu efect similar;

 

g) violența spirituală - subestimarea sau diminuarea importanței satisfacerii necesităților moral-spirituale prin interzicere, limitare, ridiculizare, penalizare a aspirațiilor membrilor de familie, a accesului la valorile culturale, etnice, lingvistice ori religioase, impunerea aderării la credințe și practici spirituale și religioase inacceptabile, precum și alte acțiuni cu efect similar sau cu repercusiuni similare.

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store