Îngrijitoare de lux la Spitalul Mavromati: Lefuri în plată de 6.000 - 9.000 de lei

  • Nu există posturi mai bine sau mai prost remunerate. În România angajatorii sunt cei care provoacă discrepanțele uriașe între mediul privat și cel bugetar.
  • Și se ajunge astfel ca două persoane care prestează practic aceeași activitate, dar în locuri diferite, să aibă salarii diametral opuse, ca valoare.

 

Îngrijitoarele de lux

 

Am luat exemplul îngrijitoarelor, cum sunt preferate în nomenclatorul de meserii. Posturi cu activități considerate adeseori rușinoase, însă extrem de necesare, pentru că vorbim de servicii la care nu se poate renunța.

 

Unele femei de serviciu muncesc câte opt ore pe zi, uneori și în plus dacă activează în privat, iar la final de lună se mulțumesc cu salariul minim pe economie.

 

Altele, în schimb, pentru un volum de muncă mai mic sunt remunerate după 30 de zile cu salarii care concurează cu cele de ingineri, economiști sau chiar directori.

 

Bineînțeles că, de departe, cele mai bine plătite îngrijitoare par a fi cele de la Spitalul Județean de Urgență Mavromati. Pe lângă salariul de bază, femeile de serviciu de aici mai beneficiază de spor dacă lucrează de sărbătorile legale, spor pentru turele de noapte sau normă de hrană.

 

Cel mai mare salariu încasat de o îngrijitoare de la Spitalul Județean, conform situației financiare publicată la data de 16 martie 2022, este de 9.683 de lei, fiind compus din: 3.092 lei salariul de bază + 671 lei spor pentru ore lucrate în zile de sărbătoare + 5.256 lei spor de epidemie + 346 lei norma de hrană.

 

Iar acesta este un singur exemplu. În cazul femeilor de serviciu de la „Mavromati”, care sunt de ordinul zecilor în organigramă, salariile de bază pornesc undeva de la 3.000 de lei. Sporurile diferă de la o angajată la alta, însă adunate se ajunge la venituri lunare de 6.610 lei sau 6.760 lei sau 7.942 lei sau 8.663 lei.

 

 

O eroare... adică au luat într-o lună sporurile pe două luni

 

La Anatomopatologie, adică la Morgă, salariile de bază ale îngrijitoarelor pornesc de la 4.000 de lei, la care se adaugă sporurile amintite mai sus, care variază în jurul sumei de 2.000 de lei. Norma de hrană este neschimbată pe toate secțiile, cuantumul fix fiind de 346 lei.

 

Contactați, sindicaliștii din sfera serviciilor sanitare au explicat că ar fi vorba despre o eroare. 

 

„A fost o problemă, o excepție, o greșeală la nota de fundamentare care s-a făcut pentru sporul de epidemie. Acesta este de 85% din salariul de bază. S-a făcut o greșeală la o notă de fundamentare, prin urmare nu le-au dat banii în luna ianuarie și le-au dat în februarie, cumulat pentru două luni. 85% din 3.092 cât are îngrijitoarea vine vreo 2.600 de lei. Pentru două luni vine 5.200 și de acolo este suma respectivă”,

Daniel Bulboacă, președintele Cartel Alfa

 

Dincolo de erori în notele de fundamentare, respectivele îngrijitoare au beneficiat efectiv de respectivele sume și nu se regăsesc în situația de a înapoia eventual diferența de calcul. 

 

Cum este în administrație

 

La Consiliul Județean Botoșani, conform statutului de funcții aprobat de plenul consilierilor județeni, salariile îngrijitoarelor sunt de la zero la 5 gradații de ocupare și pornesc de la 2.684 de lei, suma brută.

 

Cele mai mari salarii sunt de 3.660 lei (3.183 salariul de bază + 477 lei spor de condiții vătămătoare), respectiv 3.847 lei (3.345 lei salariul de bază + 502 lei spor de condiții vătămătoare de muncă).

 

Salariile de la CJ Botoșani AICI

 

Femeile de serviciu de la Primăria Botoșani nu se pot lăuda cu venituri de bugetar. Pentru că pleacă acasă cu sume apropiate de cele din mediul privat. Pentru un îngrijitor gradația 4, la Primăria Botoșani se plătește un salariu de 2.984 lei brut, și un altul în cuantum de 3.059 lei pentru gradația 5.

 

(*gradațiile sunt acordate în funcție de vechimea la locul de muncă).

 

Salariile îngrijitoarelor de la Primăria Botoșani AICI

 

La Prefectură nu se cunoaște venitul unei îngrijitoare, având în vedere că situațiile financiare nu sunt publicate pe posturi profesionale distincte.

 

Există un paragraf unde se prevede că salariile personalului contractual sunt cuprinse între 2.344 lei și 5.592 lei. De altfel, situația veniturilor salariale din Prefectura Botoșani, anul acesta încă nu a fost actualizată.

 

Detalii AICI

 

În lista locurilor de muncă vacante publicată săptămânal de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) apar și posturi de îngrijitoare. Spre exemplu, un liceu din Botoșani oferă un salariu brut de doar 2.163 lei, adică minimul pe economie. În cel mai fericit caz, conform aceleiași surse, în privat, o femeie de serviciu poate avea un salariu brut de 2.550 de lei.

 

Exact cât se oferă unui economist. Sau unui inginer.