Femeile active sexual se testează la Maternitate pe banii statului

 

Fiecare femeie care are grijă de propria sănătate ar trebuie să treacă pe la un cabinet ginecologic cel puţin o dată pe an pentru a-şi putea face testul Papanicolau, menit să prevină cancerul de col uterin. Deşi din acest an Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) acoperă cheltuielile acestui test, medicii ginecologi susţin că numărul femeilor care se prezintă la cabinetele din cadrul unităţii medicale este încă unul relativ redus.

Sexul cu mai mulţi parteneri periculos pentru sănătatea femeilor
O viaţă sexuală activă deşi pe de o parte poate provoca plăceri nebănuite, prezintă pe de altă parte o serie de riscuri la  care pot fi supuse mai ales reprezentantele sexului frumos. Acestea pot fi depistate prin efectuarea unui test Papanicolau, care este gratuit în cazul asiguraţilor. De la începutul anului şi până în present la Maternitatea Botoşani s-a înregistrat un număr de peste 2.200 de femei investigate. Deşi numărul botoşănencelor care au solicitat Pap testul este în creştere în comparaţie cu cel de anul trecut când s-au prezentat în jur de 1.700, medicii spun că se aşteptau la mai multe paciente deoarece din acest an, procedura de investigaţie este decontată de CAS şi şi-a dovedit eficienţa în timp. „Testul Papanicolau se face pe baza biletului de trimitere, bilet simplu de trimitere de la medicul de familie, la care noi eliberăm încă un bilet de trimitere pentru Papanicolau. Absolut toate pacientele care nu au efectuat Papanicolau, îl facem, este absolut  gratuit atâta timp cât pacienta este asigurată”, a spus Dorin Şcladan, purtător de cuvânt Maternitate.
Sub 10% dintre femeile testate sunt predispuse la cancer de col uterin
În urma efectuării testului Papanicolau, care este o procedură simplă şi nedureroasă, se pot vedea modificările celulelor colului uterin, iar dacă acestea sunt anormale înseamnă că pacienta este predispusă spre cancer. „Se recoltează cu o periuţă endocervicală, de pe colul uterin şi anume de pe suprafaţa externă şi din canalul endocervical. Foarte important să se recolteze din amândouă părţi. Se întinde secreţia pe o lamă. După aceea lama se colorează Papanicolau, o coloraţie specială. În funcţie de ce rezultat iese, femeia trebuie să aibă o îndrumare, o recomandare să facă o biopsie sau să urmeze un tratament şi să repete peste 4-6 luni un Pap test”, a declarat Giurgia Luminiţa, medic în cadrul Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie. Din fericire, sub 10% din totalul femeilor care au făcut testul Papanicolau au fost depistate cu modificări celulare anormale care ar putea evolua spre cancerul de col uterin.
Elsa ŞEICA