FEMEI PUTERNICE de la Botoșani! Mirela Saucă, femeia politician cu carieră proprie și familie: În spatele unei femei de succes stă un bărbat flămând :))

O femeie cu o voce este în definitiv o femeie puternică. Într-o lume care le aparține încă bărbaților, mai ales la nivel de decizie, există femei care le sunt adversari egali și care pot face față oricăror provocări. În unele cazuri, mai bine chiar decât sexul tare. Și la Botoșani sunt femei puternice. Pe multe dintre ele avem ocazia să le vedem și să le ascultăm. Altele preferă să strălucească în propriul con de umbră, mai puțin expus ochiului critic al societății.

 

Botoșăneanul și-a propus să le caute pe aceste femei care au dovedit că sunt puternice prin ceea ce au făcut de-a lungul anilor și mai ales prin ceea ce au oferit comunității pe care o reprezintă. Femei din politică, femei carieriste, femei mame din care izvorăște viața, femei care își ajută semenii necondiționat, cad, își șterg lacrimile, se ridică și merg mai departe.

 

Astăzi, Mirela Saucă!

 

Este născută la Săveni, fiică de fost primar. A avut așadar contact cu politica încă din copilărie însă nu s-a concentrat pe a face politică. A optat pentru biochimie medicală și a petrecut în laboratoare decenii întregi. Este mândra mamă a unor frumoase gemene care au moștenit-o la finețe și eleganță.

 

Istoric politic:

Partidul Național Liberal (PNL), 2015 - prezent

Președinte Organizația de Femei PNL Botoșani

Partidul Democrat Liberal (PDL) 2014 - 2015

Forța Civică (FC) 2012 - 2014

Vicepreședinte Organizația de Femei Forța Civică

 

 

Activitate profesională:

Consilier județean - Consiliul județean Botoșani 2016 - prezent

Chimist - Biochimie medicală, 1990 - prezent

Profesor - Liceul Mihai Ciucă Săveni 1989-1990

 

 

 

În opinia dv cum ar trebui să arate o femeie puternică?

 

O femeie puternică... nu cred că există tipare care țin de aspectul fizic în care se încadrează sau de abilitatea de a fi dură, rece și lipsită de emoții. Nu cred că ține nici de eticheta de firmă de pe haine, nici de caii putere ai mașinii pe care o conduce, de numărul de karate al bijuteriilor - mai ales al broșelor - pe care le poartă, nu ține nici măcar de titluri sau funcțiile de pe cartea de vizită. O femeie puternică în opinia mea este, în primul rând, independentă financiar; mă întristează când văd succesul feminin prin atârnarea la brațul și de portofelul masculin. De asemenea, la fel de importantă este încrederea în propria persoană, fiindcă dacă tu nu crezi în tine, atunci cine?  Și nu în ultimul rând, curajul... curajul de a-și asuma deciziile, de a nu tăcea atunci când are ceva de spus, curajul de a trage linia și a o lua de la capăt, dar și de a-și arăta sentimentele chiar dacă, uneori, e considerat o dovadă de slabiciune.

 

 

Vă considerați o femeie puternică?

 

 

Atunci când am necazuri, greutăți, când sunt copleșită de probleme, caut o motivație și o cale de a le depăși, nu pierd timpul cu lamentări. Și știu că indiferent de ce mi se întâmplă, am oameni dragi alături, prieteni adevărați, nu mulți, dar de foarte bună calitate pe care mă pot baza. Și la urma urmei, nu e important de câte ori cazi, ci de câte ori reușești să te ridici, nu-i așa?

Da, consider că sunt o femeie puternică.

 

 

Ați ajuns la un prag al vieții, vă considerați împlinită?

 

 

Da, așa este... mă aflu în fața unui moment de bilanț al vieții mele dar știți cum se spune: mereu este loc de mai bine. Cred că anii mei nu au fost irosiți degeaba. Mi-am ales o profesie pe care o fac cu pasiune, mă implic în politică, uneori cu prea multă patimă, așa mi s-a spus :)... și mă străduiesc să nu-i dezamăgesc pe cei care mi-au acordat încredere. Dar, cea mai mare realizare, pe care nimic nu ar putea-o egala nici dacă aș mai trăi 100 de ani, este aceea că am devenit mamă. Este gestul suprem de responsabilitate și iubire. Prin copiii mei, mă simt împlinită.

 

 

 

Care este cea mai mare mulțumire sufletească pe care o aveți?

 

 

Ca părinți, suntem responsabili și de societatea în care vor trăi copiii și nepoții noștri. Am mulțumirea că am dat societății doi oameni educați, instruiți, profesioniști.

 

 

Dar cel mai mare regret?

 

 

Regrete... da ... sunt două, de fapt și nu pot să spun care este cel mai mare. Am pierdut o parte din cele mai mari bucurii pe care ți le oferă maternitatea: când copiii mei au rostit prima dată cuvântul mama, când le-a căzut primul dințisor, când au râs prima dată în hohote sau când au făcut primul pas. Și al doilea este că nu le-am spus părinților mei cât de mult i-am iubit, chiar dacă ei știau asta.

 

Care este cel mai mare compromis făcut pentru a vă atinge un anume țel?

 

Cel mai mare compromis pe care l-am făcut, a devenit unul din cele mai mari regrete. Am sacrificat cea mai frumoasă perioadă a copilăriei fetelor mele  pentru a-mi finaliza studiile universitare.  Aș putea să-l numesc compromis pentru că ulterior am făcut tot posibilul să mă revanșez, să recuperez, fiindu-le cât mai mult alături.

 

 

 

Este greu să îmbini propria carieră cu politica?

 

Sincer, am uneori senzația că fac un fel de echilibristică. Nu e ușor și nici simplu, mai ales că o femeie  mai are și obligații casnice. Mă străduiesc să le fac cât mai bine pe toate, dar recunosc, uneori mi se întamplă să nu-mi iasă. Cred că sunt momente în care trebuie să sacrifici ceva... fie ratezi un eveniment în familie, fie nu poți participa la o întâlnire politică ori îți amintești prea târziu că frigiderul e gol. Sau reușești să le faci pe toate, dar nu atât de bine pe cât ți-ai fi dorit.    Oricum, o zi incărcată este cel mai bun somnifer. Îmi amintesc acum ce spunea o colegă cu foarte mult umor: În spatele unei femei de succes, stă un bărbat flămând :))

 

Este greu pentru o femeie să facă politică?

 

Suntem o țară în care misoginismul nu a fost eradicat, avem nevoie de un vaccin cultural. De aceea, am fost și sunt în continuare o susținătoare a echilibrului de gen în politică. Dacă am avea cote de gen, femeile din partid ar depinde de lege, nu de cheful ”cuiva” de a le pune pe o listă.

Sigur,  am rezolva problema reprezentativității dar nu și cea a meritocrației. Pe de altă parte, unii bărbați politicieni susțin că femeile trebuie ”să se bată” cu ei de la egal la egal… nici așa nu au șanse, vă spun, să zicem, din experiența personală. De aceea e greu pentru o femeie să facă politică...dar e și mai greu acum, când vedem garnitura feminină din guvernele Dăncilă. Am avut o urmă de invidie când a fost nominalizată fiindcă aș fi vrut ca partidul meu să promoveze un Prim-Ministru femeie. Dar mi-a trecut repede când am văzut calitatea, sau mai bine zis, lipsa ei.

 

Ce le reproșati politicienilor?

 

Consider că mulți nu au conștiința propriei valori. Pentru ei, satisfacerea propriului orgoliu este mai importantă decât lipsa de performanță într-o funcție și asta are un efect de bumerang. Din păcate, cei care suferă suntem noi, cetățenii, iar ca efect este deprofesionalizarea instituțiilor statului și disfunctionalități grave ale acestora. De asemenea, politicienii nu știu să asculte, merg la întâlniri cu cetățenii, țin discursuri pline de emfază, fără a avea, de fapt, un dialog real. Practic, agenda politicienilor nu coincide cu nevoile cetățenilor și de aici percepția publică conform căreia toți politicienii suntem la fel și nu e așa.

 

Aveți un anumit targhet pe care vreți să-l atingeți în următorii ani?

 

Prima lecție pe care am primit-o când m-am înscris în partid a fost că politica se face în echipă și le mulțumesc celor care mi-au predat-o. De aceea, am câteva obiective legate, în primul rând de echipă. Mă preocupă ca, împreună cu colegele mele, să facem ca Organizația Femeilor Liberale să fie cât mai performantă. Întotdeauna e nevoie de suflu proaspăt și trebuie să ne gândim că va veni o vreme când vom preda ștafeta și e important ce lăsăm în urmă. Colaborarea cu tinerii este pentru noi, o bucurie, îi văd entuziaști, implicați și dornici să schimbe lumea. Iar eu cred ca lumea se schimbă când tinerilor le pasă.

 

 

 

Care este modelul dv feminin în viață, care vă inspiră?

 

Nu am un model feminin anume, cred că de la fiecare persoană poți avea ceva de învățat, de la unele cum să fii iar de la altele cum să nu fii. Dar sunt femei care m-au inspirat și mă inspiră, femei pe care le admir pentru calitați pe care mi-aș fi dorit să le am. Cu siguranță, mama a fost primul meu etalon de eleganță și de demnitate, iar apoi, bunica maternă mi-a fost model de bunătate, înțelegere și empatie. Politic, pe Mona Muscă am admirat-o pentru curajul, profesionalismul  dar, mai ales pentru limba română nobilă și fără cusur din toate declarațiile sale. Și am întâlnit femei care au o calitate umană extraordinară, care deși au posibilități materiale limitate, găsesc resurse să ajute oameni aflați în suferintă. Ele sunt adevaratele modele care ar trebui cunoscute, fiindcă ne-ar imbogați. Despre un astfel de OM, de o rară noblețe sufletească vorbesc acum, cu gând îndurerat, la trecut. Maria Riza. Iar cei care au cunoscut-o, știu...

 

Ce mesaj le transmiteți femeilor care nu reușesc să-și depășească limitele?

 

Indiferent de eșecuri sau neâmpliniri, să nu-și piardă respectul de sine. Să fie mai încrezătoare... fericirea are atâtea culori și atâtea fețe încât uneori riscăm să nu le băgăm in seamă de grăbite ce suntem.  Și, e adevărat că lumea este condusă de barbați, dar există mereu femei care le arată calea.

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store