FEMEI PUTERNICE: Afacerea născută din durere, două surori care și-au îngropat câte doi copii au succes cu o făbricuță de produse naturale – GALERIE FOTO

Nicio mamă nu ar trebui să se afle în urma unui sicriu pentru a-și conduce copilul pe ultimul drum. Și nu o dată. Ci de două ori. Astfel de tragedii, inexplicabile și de neînțeles în orânduirea firească a lumii noastre, cu oameni care mor tineri, la doar două decenii de viață, usucă inimile mamelor care își poartă doliul până la apusul vieții lor. Pentru că niciodată viața lor, așa cum o trăiau înainte, nu va mai avea același sens.

 

Două surori, patru tragedii 

 

Liliana Ocu și-a luat puterea de a merge mai departe din moartea copiilor ei. Sora ei, Carmen Sacrieru, este șefă de spital în Italia și a suferit aidoma ei. Surorile poartă o povară identică, plâng la câte două morminte de copii.

 

În urmă cu 3 ani de zile a murit Alexandru, la 24 de ani. Era asistent medical, iar părinții lui, Liliana și Dan Ocu, îl iubeau ca pe ochii din cap.  Băiatul avea suflet bun, iubea oamenii și animalele deopotrivă.

 

Suferința lui care s-a înrădăcinat mai apoi în întreaga familie a plecat de la o aluniță care ulterior a adus un diagnostic crunt: melanom. Alexandru a fost operat de două ori în Italia, iar intervențiile au fost un succes. A urmat tratamente, inclusiv aduse din America, pentru că familiile trăiau în Italia pe atunci însă acestea i-au slăbit organismul.

 

A suferit un atac cerebral și a pierdut lupta

 

„Noi suntem o familie mai greu încercată. Eu am doi copii pierduți și sora mea tot doi. Și nu din cauze anume, așa s-a întâmplat”, sunt cuvintele Lilianei Ocu, mama lui Alexandru.

 

Am găsit-o pe d-na Liliana la Târgul de Produse Agro-alimentare desfășurat în weekend lângă Piața Centrală. A venit pentru prima dată. Anul trecut nu a avut loc pe platoul principal și și-a vândut marfa lângă tarabele cu căciuli. Anul acesta s-a înscris în Asociația „Produs în România” și s-a regăsit în șirul tarabelor la care s-au oprit oficialitățile.

 

 

Liliana Ocu era la târg cu soțul, Dan. Au trăit în Italia peste 15 ani și au revenit în România unde au deschis o făbricuță de săpunuri naturale. În memoria fiului lor Alexandru care după ce s-a îmbolnăvit a fost nevoit să folosească doar produse naturale pentru igiena personală.

 

„Noi am trăit foarte mulți ani în străinătate, în Italia unde am stat în jur de 15 ani. Am început, pentru băiatul meu, foloseam produsele astea, el fiind bolnav, noi foloseam doar produse naturale. Și așa am început practic, încet, încet să învățăm, să ne documentăm. M-am întors acasă, am început construcția atelierului de săpunărit și produse de igienă corporală, la Sarafinești”,

Liliana Ocu, antreprenor

 

„Să spun la cineva să se întoarcă acum, nu aș sfătui”

 

După moartea lui Alexandru au revenit acasă, pe meleaguri natale și și-au dezvoltat afacerea la Corni, satul Sarafinești. Fiica lor, de 15 ani, au dat-o la Liceul Sanitar. Ea trebuie să preia afacerea familiei.

 

„A fost foarte, foarte greu. Nu neapărat să mă adaptez. Au durat foarte mult documentele. Să spun la cineva să se întoarcă acum, nu aș sfătui. Vă spun drept. A fost și este foarte greu. La noi la primării știți cum este. Dacă s-ar schimba puțin mentalitatea ar fi foarte bine. Problema este a funcționarilor. Pentru o hârtie, foarte, foarte greu. Nu toți, dar sunt persoane care își pun bețe în roate ca să nu poți realiza ceva să mergi înainte. Totul e din cauza funcționarilor. Eu am câștigat proiectul, mi-a fost foarte greu, au fost persoane care deși erau facturile semnate, nu îmi dădeau marfa”,

Liliana Ocu, antreprenor

 

 

Din economiile făcute în Italia și cu resurse proprii, familia Ocu a ridicat clădirea după normele europene impuse de legislație.

 

Iar mai apoi au accesat un proiect Start Up Nation.

 

„La praznic la băiat cineva ne-a spus, de ce nu facem un proiect Start Up. Și am făcut atunci, pe loc, nici nu ne-am gândit că vom câștiga, un proiect în valoare de 44.000 de euro. Avem deja un an de zile de când este închis, am cumpărat și utilajele, am luat și o presă de ulei. Noi avem și pământ și am cultivat jumătate de hectar de camelină care este o plantă precum rapița și de la care uleiul este foarte bun. Încercăm să vedem, cu presa de ulei, începem să face, și uleiuri să le folosim în producția noastră”,

Liliana Ocu, antreprenor

 

Reporter: În general materia primă de unde o procurați, ce anume folosiți?

 

 

„Noi folosim în săpunuri uleiul de măsline în primul rând, toate săpunurile noastre sunt cu ulei de măsline. Uleiul de cocos, ricinul, migdale, untul de shea, untul de cacao. Depinde de rețeta săpunului. De exemplu, săpunul pentru copii este cu ulei de babassu și avocado, fără uleiuri esențiale în componență. Materia primă este din România dar și din afară. Avem un săpun pentru acnee sau psoriazis, foarte bun, cu ulei de tamanu pe care îl aducem din India, pentru că în zona noastră este foarte scump”,

Liliana Ocu, antreprenor

 

Reporter: Ce anume pot cumpăra botoșănenii și nu doar ei, de la dv?

 

„În curând lansăm o gamă de creme de lux, cu 15 produse, gama Gold. Deja suntem la partea de notificări, avem un chimist foarte bun, d-na Anișoara Dușă de la Cluj. Când am venit în Botoșani și căutam chimist și nu am găsit niciunul, nimeni nu știa, legislația este așa cum este iar d-na Anișoara ne-a ajutat foarte mult. Avem 8 sortimente de săpunuri notificate, crema de corp cu lapte de capră, șamponul cu extract de Maca, cremele de față, facem lumânări din ceară naturală cu uleiuri esențiale pentru aroma terapie, sarea de baie avem 4 sortimente, bombe de baie”,

Liliana Ocu, antreprenor

 

 

Produsele Alemar sunt comercializate în mall-uri din Iași sau București dar și la diverse târguri unde familia este invitată cu regularitate. Doamnele mai ales sunt încântate de crème și săpunurile făcute din materie primă 100% naturală.

 

Liliana Ocu are doar 50 de ani. Viața nu a fost blândă cu ea. Însă a făcut-o puternică.

„Da, sunt o femeie puternică. Prin câte am trecut, altul nu cred că reușea. Și, vă spun drept, , gândindu-mă mereu că tot ceea ce fac este în amintirea lui, a băiatului meu, am putere să merg mai departe”.

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store