FAZA ZILEI vine de la vecini: Doi moldoveni și-au furat propriile mașini

Situație ilară petrecută în județul vecin unde două persoane au încercat să păcălească o casă de amanet.

 

Frați cu multă imaginație

 

Doi ieșeni și-au furat propriile mașini, la câteva luni după ce le amanetaseră. Au scăpat de acuzația de furt, întrucât a intervenit prescripția răspunderii penale. Cu banii pe care au fost însă obligați să-i plătească drept despăgubiri ar fi putut să-și cumpere mașini noi, scrie Ziarul de Iași.

 

Marius și Costel Stănescu au procedat practic în aceeași manieră. În martie 2015, cei doi au amanetat către un amanet un Audi Q7, contra sumei de 30.000 lei, iar în aprilie, un Jeep Grand Cherokee, pentru care casa de amanet a acordat un împrumut de 12.000 lei. Pe durata împrumutului, automobilul Audi a fost „cazat” în parcarea subterană a hotelului Unirea, iar Jeep-ul, în cea a complexului Palas.

 

Câteva luni mai târziu, în septembrie, cei doi s-au deplasat la locurile de parcare și, folosind cheile mașinilor, au plecat cu ele. Aproape un an mai târziu, au vrut să rezolve însă problema actelor celor două automobile, acte care rămăseseră la casa de amanet, cu ocazia acordării împrumuturilor. Cei doi s-au prezentat așadar la ghișeul Registrului Auto Român și au solicitat duplicate ale cărților de identitate ale autoturismelor, spunând că pierduseră originalele.

 

Și-au „recuperat” mașinile de la instituțiile statului

 

 

Apoi, s-au prezentat la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor și au solicitat alte certificate de înmatriculare, în locul celor „pierdute”. Aflați față în față cu proprietarii de drept ai mașinilor, funcționarii nu au avut niciun motiv să-i refuze.

 

Cazul a ajuns în fața procurorilor în 2016, dar ancheta s-a derulat lent. Abia în 2019 a fost pusă în mișcare acțiunea penală împotriva celor doi pentru furt calificat și fals în declarații în formă continuată.

 

Au scăpat și de procesul penal

 

Rechizitoriul a ajuns pe masa magistraților Judecătoriei în iulie 2020. În mai 2022, Curtea Constituțională a schimbat regimul prescripției răspunderii penale, fapt pe care apărătorii celor doi l-au folosit imediat. În instanță, a fost invocat faptul că termenul de prescripție de 5 ani se împlinise în 2021, așa că procesul penal nu mai putea continua. Magistrații au constatat vinovăția celor doi, dar au fost nevoiți să fie de acord cu avocații.