FAZA ZILEI : S-a găsit persoana care aduce un camion cu romi care vor să muncească

Dimineața zilei de vineri, la Prefecură, a fost dedicată incluziunii sociale.

 

Ședința a avut o participare mai largă, directori de instituții sau reprezentanți ai societății civile, iar discuțiile s-au purtat pe măsurile asigurate de statul român pentru ca numărul de salariați să crească.

 

O discuție s-a purtat și vis a vis de ”încurajarea nemuncii”, prin acordarea de ajutoare sociale, persoanelor care pot să lucreze.

 

Consilierul Prefecturii a dorit să știe dacă într-adevăr la nivelul județului Botoșani există extrem de mulți asistanți sociali, coomparativ cu numărul populației.

 

”Mă gândesc că la nivelul județului Botoșani, din cei 10.000 de botoșăneni care sunt la venitul minim garantat, sunt foarte puțini romi, că noi terminăm acum evaluarea, nu știu dacă sunt 7-800 de dosare la nivelul de județ”,

Semiramida Bălan, consilier Prefectura Botoșani

 

I-a răspuns imediat Teodor Dimitriu, directorul executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Botoșani.

 

  • D-na Semiramida, eu mă rog la Dumnezeu ca oamenii să se declare romi.
  • Începem noi, pentru a atrage programe și să mergem în Spania.
  • Nu, indicatorul de performanță este angajarea unui anumit număr de romi. Nu găsesc oameni care să se declare romi, care să aibă o anumită pregătire, ca să-I angajăm, știți foarte bine
  • Vin eu cu un camion, mâine…

 

Directorul AJOFM a mai subliniat că 80% dintre romii care sunt înscriși în evidențele instituției pe care o conduce, au sub opt clase absolvite.

 

În replică, Semiramida Bălan i-a răspuns că și ceilalți asistați sociali, români, au tot sub opt clase și a ajuns la această concluzie, în urma vizitelor în județ.

 

Iar persoanele de etnie romă nu refuză locurile de muncă, ci din contră, angajatorii nu vor să le primească deoarece ”nu sunt pregătite profesional”.