Despre eliminarea politizării excesive în toate domeniile prioritare din România se tot vorbește și promite aproape la fiecare rundă de alegeri.
Și totuși această practică este una în plină efervescență, iar politicienii continuă să-și impună apropiați sau colegi de partid în instituții publice.
De cele mai multe ori, persoana angajată nu are nici studiile și nici experiența necesare pentru a ocupa astfel de posturi. Și dacă în trecut mai exista un control al acestor ”căpușe”, de câțiva ani se desfășoară în toată splendoarea grație unei directive europene pe care o folosesc în propriul folos toate partidele din România.
Celebrul GDPR prin care teoretic sunt protejate datele cu caracter personal.
În realitate, acest GDPR a oferit șansa optimă pentru un desfrâu în toată regula pentru angajări cu dedicație. Pentru că numele candidaților sunt anonimizate și apar sub formă de coduri.
Și bineînțeles că nu se autosesizează nimeni cu privire la acest flagel administrativ care convine de minune mai ales celor care fac parte din partide politice și care au tot felul de obligații pentru a-și aranja soții, soțiile, fiii sau fiicele precum și lipitorii de afișe.
Se întâmplă și la Botoșani.
La o vizită efectuată duminică în zona noastră, Ludovic Orban, care a mărturisit că nu mai are nevoie neapărat de o alfabetizare în administrația centrală, a declarat și că dorește să oprească acest dezmăț politic.
Ludovic Orban, candidat Forța Dreptei la alegerile prezidențiale.
„Nu mai pot accepta să fie politizată numirea directorilor de școli. Ce treaba are politica cu funcționarea unei școli? Trebuie susținut un mecanism în care să nu mai existe politizare. Nu poate să vină partidul X din municipiul cutare să vină să pună directorii de școli pe care îi vrem noi. În Inspectoratul Școlar toți sunt politruci, nu se poate accepta.”
Există, bineînțeles și acest risc în cazul unor persoane care ar putea renunța la calitatea de membru de partid pentru a ocupa o funcție publică.
Iar depolitizarea să fie doar teoretică.
Fostul prim-ministru spune că s-a gândit la soluții și pentru a fi evitate astfel de situații.
Ludovic Orban, candidat Forța Dreptei la alegerile prezidențiale.
„Inclusiv susțin interzicerea apartenenței politice a celor care sunt în funcția publică. Schimbarea completă a regulilor de concurs, în care să nu mai decidă politrucii, care conduc ministerele sau agențiile să decidă cine să fie angajați în administrație. Trebuie transferat acest mecanism de organizare a concursurilor către zone în care nu intervine politicul, către organizații profesionale din domeniu, către universități care să fie parte în comisiile de concurs și care să poată să impună inclusiv sistemul în care se organizează concursul, astfel încât să fie un concurs cât mai obiectiv în care cel mai bine pregătit să fie angajat pe o funcție.”
O altă practică frecvent întâlnită în sistemul bugetar este angajarea unei persoane la o primărie de comună care ulterior să ajungă prin transfer pe postul cheie pe care-l țintește.
Evident, mai sunt și detașările de pe un post pe altul. Sau prelungirea interimatelor la nesfârșit, iar dacă ar fi să oferim un exemplu de la Botoșani ar fi cel al Direcției de Sănătate Publică (DSP) unde directorul economic a preluat și atribuțiile celui executiv.
Ludovic Orban, candidat Forța Dreptei la alegerile prezidențiale.
„Voi impune să nu mai existe decât o singură modalitate de angajare pe funcția publică și anume concursul. Nu detașări, nu transferuri, nu transferuri din privat, toate șmecheriile care sunt folosite astăzi. Îl angajezi pe unul consilier la Primărie și după aceea îl mut, prin detașare sau transfer, în ANAF. Eu am fost primul președinte al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici și știu despre ce vorbesc pentru că eu așa am vrut să așez administrația în România.”
Candidatul la președinția României a lărgit modul în care ar fi transparentizate concursurile publice prin filmarea acestora. Acest lucru se întâmplă pe alocuri, însă imaginile nu sunt niciodată publice.
„Concursurile trebuie să fie publice, filmate, să aibă oricine acces la aceste concursuri. Aveți acces la niște coduri și nu puteți vedea exact... Se dau testele la proba scrisă de băieți de bine, din pilăraia politică, e plină administrația de sinecuriști politici băgați pe ușa din dos, iar la oral nici nu mai contează, că nu se mai înregistrează, nu are nimeni acces.”
Ludovic Orban, candidat Forța Dreptei la alegerile prezidențiale.