La conferința de lansare a proiectului „Închiderea Centrului de Plasament a centrului de plasament „Sfântul Nicolae” din Trușești, reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Botoșani au avut parte de prezența președintelui Consiliului Județean, Doina Federovici, însoțită de Otilia Moruz și a directorului DSP, medicul Monica Adăscăliței.
Bineînțeles alături de cei trei directori ai instituției, Dan Șlincu, Doina Nacu și Alexandru Colbu și consilieri sau psiho-pedagogi din cadrul unității.
Centrul de plasament de la Trușești încă poartă amprenta comunistă. Atât angajații de acolo cât și cei aproximativ 30 de copii s-au obișnuit probabil cu „peisajul” cotidian, însă grație unui proiect derulat de DGASPC prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, vor avea parte de condiții apropiate celor din familiile clasice.
Vor locui în două căsuțe de top familial, cu nume de poveste „Hansel” și „Gretel” și un centru de zi, care va fi amenajat într-o fostă școală, iar pe această cale Dan Șlincu, directorul DGASPC i-a adresat mulțumiri publice primarului Petru Grișa Ailenei pentru disponibilitatea de a ceda terenul pe care se află acest amplasament.
Copiii și beneficiarii deopotrivă vor avea astfel parte de o dezinstuționalizare în adevăratul sens al cuvântului și dezvoltarea de servicii sociale moderne.
Dan Șlincu a făcut o recapitulare a tuturor celorlalte proiecte derulate de instituție și implementate cu fonduri europene menite să ridice standardul de viață al beneficiarilor, fie ei adulți sau copii.
După care Irina Mihalachi, care este manager de proiect, a prezentat în detaliu fiecare etapă ce va trebui parcursă până în anul 2022 când copiii se vor muta în cele două căsuțe de tip familial și centrul de zi, toate realizate în cadrul proiectului.
Perioada de implementare este de 51 de luni de zile și cuprinde inclusiv partea birocratică cu efectuarea documentației tehnice. Valoarea acestui program european este de 3.655.799 de lei.
Președintele CJ Botoșani și-a arătat întreaga disponibilitate de a sprijin astfel de proiecte.
„Felicit conducerea DGASPC Botoșani și în egală masură echipa și pe toți cei care au participat la realizarea acestui proiect. Vă asigur că, în continuare, Consiliul Județean Botoșani va fi un partener deschis, corect, vom avea o coerență în desfășurarea acestor proiecte, pentru că acești copii merită să se dezvolte într-un cadru familial, merită să aibă aceleași condiții ca și proprii noștri copii. Vă felicit încă o dată și ori de câte ori Consiliul Județean Botoșani trebuie să se implice, o va face cu celeritate și cu foarte multă responsabilitate.”
Doina Federovici, președintele CJ Botoșani
Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 8 - Dezvoltarea infrastructurii de sănătate și socială, Prioritatea de investiții 8.1 –Investiții în infrastructurile sanitare și sociale care contribuie la dezvoltarea la nivel național, regional și local, reducând inegalitățile în ceea ce privește starea de sănătate și promovând incluziunea socială prin îmbunătățirea accesului la serviciile sociale, culturale și de recreere, precum și trecerea de la servicii instituționale la serviciile prestate de colectivitățile locale, Obiectivul specific 8.3 –Creșterea gradului de acoperire cu servicii sociale, Grupul vulnerabil: copii 8.3C.
Se va derula în intervalul iunie 2020 – aprilie 2022.
Scopul proiectului este constituirea și dotarea a două case de tip familial (CTF „Hansel” și CTF „Gretel”) cu o capacitate de 12 copii fiecare și reabilitarea și dotarea unei clădiri în care va funcționa un centru de zi pentru deprinderi de viață independentă.
Obiectivul general este creșterea gradului de acoperire cu servicii sociale prin dezvoltarea infrastructurii sociale în județul Botoșani. Realizarea obiectivului va duce la dezinstituționalizarea copiilor protejați în Centrul de Plasament „Sfântul Nicolae” Trușești și dezvoltarea de servicii sociale alternative.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL: