Fabricile de diplome din Botoşani lovite greu de dezastrul de la bac

 

Numărul mic de elevi care au luat bacalaureatul în acest an produce o gaură în bugetele facultăţilor de stat, dar mai ales în al celor particulare. Drept urmare înscrierile la facultăţi pe locuri cu taxă au scăzut drastic.
Aproape 2.250 de proaspeţi absolvenţi de liceu botoşăneni s-au putut orienta spre o facultate şi cu siguranţă au prins un loc deoarece la nivel naţional, numai în a doua sesiune, universităţile au pus la bătaie peste 6.000 de locuri cu sau fără taxă. La nivel regional, au rămas pentru a doua sesiune 300 de locuri bugetate la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi pe specializări precum Biologie, Chimie sau Fizică. În schimb, la facultăţile care au o filială şi în Botoşani, unde aproape toate locurile sunt cu plată, s-au ocupat toate în proporţie de aproximativ 50%.
Criza ţine studenţii botoşăneni acasă
La centrul local al Universităţii Danubius din Galaţi s-au înscris cu 50% mai puţine persoane decât anul trecut. Pentru a veni în ajutorul viitorilor studenţi, conducerea instituţiei de învăţământ a redus taxa de şcolarizare la 2.000 de lei, va putea fi plătită în trei rate şi se va prelungi perioada pentru depunerea dosarelor de înscriere. „Absolvenţii fac un tur al facultăţilor şi sunt care renunţă la locurile de la stat pentru că atunci când îşi fac calculul criza îşi spune totuşi cuvântul”, a spus Georgeta Creţu, coordonator al Centrului Universităţii DanubiusBotoşani.

Peste 60% dintre locurile la UPA sunt ocupate

Până în prezent, la Universitatea Petre Andrei din Iaşi (UPA), care are şi un centru de înscriere în Botoşani, s-au ocupat ceva peste 60% din locurile destinate studiilor de licenţă şi master. Ca o strategie de atragere a studenţilor, centrul universitar s-a axat pe recompensarea unor rezultate şcolare bune. „Taxele  noastre au rămas apropiate de cele ale universităţilor de stat, dezvoltând în acelaşi timp programul de oferire a burselor pentru studenţii merituoşi sau cei care fac parte din medii sociale defavorizate”, a declarat Andrei Cucu, purtătorul de cuvânt UPA.

UMF Iaşi are cele mai mari taxe de şcolarizare

Pe de altă parte, la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” Iaşi (UMF), filiala Botoşani, situaţia este mai bună, locurile scoase la concurs fiind ocupate aproape în totalitate. Dintr-un total de 110 locuri, 20 sunt bugetate şi restul sunt în regim de taxă. „Noi ca şi filială am făcut demersuri pe lângă conducerea universităţii, având în vedere zona, având în vedere şi concurenţa şcolii postliceale, însă aspectele financiare au rămas la fel”, a declarat Viorel Spatariu, director coordonator. În prezent, taxa de şcolarizare la specializările de la UMF este una dintre cele mari din Moldova şi este în valoare de 4.500 de lei.

Elsa ŞEICA