Expoziţie şocantă vernisată la Memorialul Ipoteşti: Una dintre cele mai brutale măsuriGALERIE FOTO

Centrul de Studii Mihai Eminescu găzduieşte începând de marţi poate cea mai dureroasă expoziţie pe care a avut-o vreodată. Este dedicată memoriei tuturor exilaților, atât celor care s-au întors, cât și celor care au murit.

 

Organizată de Memorialul Ipotești în parteneriat cu Consiliul Județean Botoșani, Muzeul de Istorie a Moldovei (Republica Moldova), Centrul de Cercetare a  Genocidului și a Rezistenței din Lituania și Muzeul Victimelor Genocidului (Lituania), a fost prezentată de conf. univ., dr. Virgil Bîrlădeanu din Basarabia.


Imaginile aproape că nu mai au însă nevoie de cuvinte. Cu toate acestea, reprezintă doar un crâmpei din uriaşa tragedie lituaniană trăită în timpul celei de-a doua mari conflagraţii mondiale, dar şi ani bună după terminarea războiului.


Iată o parte a prezentării din caietele expoziţiei:


”Regimurile dictatoriale care au dominat Europa secolului XX au afectat condiția de stat independent a Lituaniei. Prin încălcarea tratatelor internaționale și ca urmare a semnării Pactului Ribbentrop-Molotov în 1939 (cu protocoalele secrete adiacente), URSS a invadat și ocupat Lituania în 15 iunie 1940. Astfel, statul Lituanian a dispărut de pe harta politică a lumii pentru următorii 50 de ani. În această perioadă, Lituania a fost ocupată succesiv de sovietici (1940-1941 și după 1944) și naziști (1941-1944). Circa un milion de oameni – lituanieni, dar și polonezi lituanieni, evrei și germani, au fost uciși, deportați, arestați sau forțați să părăsească țara de către cele două regimuri totalitare. În acest timp au fost constant încălcate drepturile omului și ale națiunii, s-a recurs la violență și la acte de încălcare a legii. Aceste crime ale regimurilor totalitare nu sunt și nu vor putea fi trecute cu vederea.”


Trimiși în regiuni sălabtice, nelocuite, fără condiții de viață corespunzătoare, epuizați de boli, foamete și munca grea, cea mai mare parte a exilaților și a prizonierilor politici au murit. A fost una dintre cele mai brutale măsuri luate de regimul sovietic împotriva cetățenilor statului lituanian ocupat.


Fotografiile pot fi văzute în sala de expoziții temporare ”Horia Bernea” până pe 7 martie 2018.

 

 

DESCARCĂ APLICAŢIA BOTOŞĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google play download from apple store