Expertiză EXAGERATĂ la blocul cu explozia? Lucrările de consolidare sub semnul întrebării

Și totuși lucrurile ar putea să nu fie într-atât de grave în blocul din strada Primăverii care a fost zguduit pe data de 15 septembrie 2017 de o explozie cauzată de scurgeri de gaze.

 

O expertiză efectuată de profesorul Dorel Plătică a arătat faptul că la acest imobil este necesară efectuarea unor lucrări de consolidare, fiind vorba despre un grad 1 de risc seismic.

 

Oamenilor li s-a interzis să mai revină în locuințe.

 

Ulterior, a fost nevoie și de un proiect, însă profesorul de la Iași a arătat că nu mai poate onora solicitarea.

 

Așadar, această misiune a fost preluată de un alt profesor, tot de la Iași și anume Coloman Andrei Szalontay care va efectua și o contraexpertiză.

 

„Nu e cazul meu să cer o contraexpertiză. Discuția pe care am avut-o cu celălalt expert structurist care spune că de fapt situația nu ar fi așa de gravă și ne va da el soluția. Dl Plătică doar a constatat. Dl Zalontyne va da o soluție. Dar s-ar părea că nu este atât de grav. Dl Plătică este expert în fundații, dl Zalontyne în structuri”,

Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoșani

 

Potrivit unor surse, informații nefiind oficială, blocul ar avea un grad de risc seismic mult mai scăzut.

 

Însă astfel de vehiculări devin oficiale, NUMAI după ce al doilea expert își termină treaba.

 

„Asta ar însemna că li se va permite eventual să locuiască acolo, la etajele superioare și eventual să permită furnizarea de utilități, adică apă și curent pentru că la gaze încă se mai fac verificări. Sunt șanse de mai bine de 50% să nu mai fie efectuate lucrările de consolidare”,

Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoșani

 

Din partea Primăriei s-a solicitat ca la fiecare apartament să fie făcută o schiță a dezastrului, adică ce intervenții sunt necesare să fie efectuate.