Ramona Guraliuc conduce serviciul SMURD dar și Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Mavromati.
Într-o conferință de presă a povestit despre activitatea în serviciul de urgență unde, la acest moment nu mai este nevoie de aparatură medicală.
Ci doar de o echipă unită și dedicată care să se poată afla la datorie nonstop.
Ramona Guraliuc, medic șef UPU – SMURD.
„În acest moment nu avem nevoie decât de resursă medicală de continuitate pe celelalte specialități. Avem exact ce ne trebuie. Avem computer tomograf, avem RMN pe care să-l putem accesa, avem Radiologie, avem laborator în incinta UPU. Avem tot ce ne trebuie, singurul lucru la care trebuie să lucrăm este resursa umană, care trebuie să fie nu doar alocată Serviciului de Urgență, ci și specialităților, pentru că Serviciul de Urgență este o specialitate multidisciplinară”
În general, de la timpii de așteptare. Însă aceștia sunt valabili peste tot, în condițiile în care pacienții sunt mulți și trebuie prioritizați.
Prin prioritizare se elimină riscul de a fi pierdute vieți omenești.
Ramona Guraliuc, medic șef UPU – SMURD.
„De fiecare dată adresele negative au fost raportate la timpii de așteptare. Sunt niște timpi de așteptare din punctul meu de vedere înțeleși de noi, cadrele medicale, dar sunt un pic diferit înțeleși de cei care nu lucrează. Nu gândește că: am fost consultat, am fost preluat, sunt în curs de diagnostic. Cel mai tare îl deranjează că așteaptă mai mult decât ar trebui. Dar să știți că acești timpi de așteptare sunt peste tot. Dacă am putea să facem o statistică, nu doar la nivel de țară, raportăm la celelalte țări europene, o să vedeți că România nu se găsește pe locurile fruntașe ca și timp de așteptare. Cazurile sunt rezolvate, pacienții deși nu sunt reale urgențe ei merg la domiciliu cu niște indicații, cu un tratament, ceea ce înseamnă că ne asumăm niște lucruri”
Nu au existat situații în care botoșănenii care s-au prezentat la urgențe nu au fost consultați sau nu au primit indicații terapeutice.
Ramona Guraliuc, medic șef UPU – SMURD.
„Avem asistenți sociali și cadre medicale medii care încearcă să mențină o legătură între aparținătorul care așteaptă într-o sală de așteptare și pacientul care se găsește pe un salon de contestații. Comunicarea există și avem personal care se ocupă cu lucrurile acestea. Pentru cazurile grave inclusiv medicul comunică familiei diagnosticul și atitudinea terapeutică. Sunt lucruri care, zic eu, că se vor rezolva în timp, printr-o educație reciprocă, atât a personalului medical, cât și a aparținătorilor și a pacienților”
Declarația integrală în materialul video de mai jos