Execuţia de la Gardă

 

A fost fain tare concursul de la Gardă. Nu, pe bune, oamenii întâi s-au înscris, au dat o probă scrisă, care a fost şi grilă ca să nu lase loc la interpretări, au promovat-o toţi, adică fiecare a avut şansa lui să impresioneze lumea la interviu. Comisia a fost condusă de şeful secţiei de la Vrancea, examenul s-a dat la Suceava, n-a fost cine ştie ce mare om politic printre corectori. Ce mai, concurs de concurs frate.
Toate bune şi frumoase, doar că există o mică mare problemă: cam un sfert dintre cei trimişi acasă prin concurs erau ştiuţi de vreo jumătate de oraş încă înainte de proba scrisă. Numai cine nu vroia să ştie nu aflase că fostul şef Liviu Mahalagiu n-o să meargă la concurs şi o să se pensioneze. Cică s-ar fi încercat „figura” şi cu Ostin, omul a fost însă ambiţios, aşa că l-au rezolvat şi pe el, iar asta se vorbea tot înainte de concurs. Despre Moruzi cred că nici nu prea mai are rost să spunem prea multe lucruri. Este suficient să vă amintiţi cu cine s-a împrietenit în „lungul” său mandat de subprefect şi o să vedeţi cât de logică e debarcarea sa. Sigur, are şi doza ei importantă de umor negru, fiindcă e greu de înţeles cum luni eşti comisar de nota 7, iar sâmbătă abia faci de un 3 şi ceva. Despre Laur Nechita iarăşi se menţiona insistent că va pica la concurs şi asta la doar câteva luni după ce actualul prim reprezentant îşi exprima încrederea în el. Problema n-ar veni însă de acolo, ci din clădirea vecină, recent renovată. Interesant este că un comisar cu experienţa sa ajunge să nu ştie nici de un 4 la un interviu. La anii petrecuţi în Gardă cred că şi la 12 noaptea dacă îl trezea cineva, fără să pună mâna pe vreo lege, răspundea de un 5 ori 6.
Ce au avut în cap comisarii, care, fie vorba între noi, nu cred c-o să moară de foame, doar ei ştiu şi, eventual, nişte agenţi economici, însă asta s-ar părea că oricum n-a prea contat. Lista s-ar fi făcut la un partid. Cum care partid? PRM, na, că doar Vadim conduce ţara, nu? Iar concursul s-a făcut fiindcă oficial partidul n-a avut nici o treabă cu chestia asta, noi suntem europeni, posturile la stat se menţin sau ocupă prin examen, care-i mai bun câştigă. Bine, se mai întâmplă ca unul care crede că e bun să se îmbolnăvească în ziua examenului, vezi cazul Constantin – APIA, dar aşa-i în vremurile astea, azi eşti bun de director sau chiar comisar şef, mâine eşti numai bun de dat afară.
Ne plângem de rezultatele la bac, că-s dezastruoase, că s-a distrus o generaţie şi alte dintr-astea. Copiii care au dat însă bacalaureatul anul acesta s-au gândit şi ei probabil în gândul lor că o să fie examenele astea aşa cum văd ei la TV şi citesc prin ziare că sunt pe la instituţii, adică se înscrie cine vrea, fiecare scrie ce ştie, iar la final partidul decide care-i ăl mai deştept.
Execuţia de la Gardă nu este însă decât un episod. Urmează „Execuţia de la Fisc”. Ăăăăă, pardon, „Concursul de la Finanţe”.
Sergiu BĂLĂŞCĂU