Excursie educativă la Moșia Cai de Vis: Hrană bio, picnic la iarbă verde - FOTO

Sute de elevi trec anual pe la Moșia Cai de Vis din Botoșani pentru a vedea cum se desfășoară o zi din viața trăită în satele românești.

 

Proprietarii și-au propus să facă acest spațiu cunoscut cât mai multor oameni

Inaugurată în 2007, Moșia din Vârfu-Câmpului, județul Botoșani, a construit în jurul ei un întreg spațiu care îi fascinează atât pe români, cât și pe străinii care poposesc aici. Farmecul locului, cazarea în pensiunea de la poalele pădurii, centrul propriu de echitație, dar și mâncarea bio tot mai greu de găsit astăzi sunt lucrurile cele mai apreciate la Cai de Vis. Acum 9 ani, proprietarii și-au propus să facă acest spațiu cunoscut cât mai multor oameni și să le dezvăluie tinerilor traiul după vechile principii românești. Ideea că noile generații cunosc animalele domestice doar din poveștile citite la școală sau de pe ambalajele produselor de supermarket este tot mai greu de acceptat pentru ei. De aceea, an de an, atrag sute de elevi în vizită la Moșia Cai de Vis, descoperindu-le frumusețea satelor românești din NE țării, libertatea vieții la țară, hrana naturală și animalele de curte, de care se pot apropia pentru a le mângâia sau hrăni. În fermă se găsesc câteva sute de oi și capre, vaci, cai de rasă și păsări.

Demonstrații despre preparatul brânzeturilor sau la spectacole ecvestre

De la ele provine și cea mai mare parte a produselor de hrană bio, pe care elevii o pot servi sub formă de picnicuri pe iarba verde sau în pădurea alăturată. Excursiile educative sunt un mod frecvent de a complete orele de clasă cu lecții deschise. Cei care trec pe la Moșia Cai de Vis pot lua parte la demonstrații despre preparatul brânzeturilor sau la spectacole ecvestre și mici lecții de călărie. Geografia locului îi pune față în față cu Lunca Siretului, Câmpia Moldovei și bogățiile ei, dar și cu o cultură artistică importantă (Centrul Memorial M. Eminescu din Ipotești sau Muzeul Memorială G. Enescu din Dorohoi se află la doar câteva minute distanță).  Domeniul Cai de Vis este așezat la granița Moldovei cu Bucovina, cuprinzând o pensiune, curte largă cu terasă, herghelie și manej, fermă proprie, toate străjuite de liniștea unei păduri. Dincolo de afinitatea pentru cultura tradițională, Cai de Vis a susținut în permanență stilul de viață sănătos, prin alimentație și sport, precum și tinerii artiști români, pentru care organizează anual ateliere de creație și expoziții de artă.