EXCLUSIV : Jaf la drumul mare la DJDP, miliarde din nisip şi zăpadă  – DOCUMENT

 

Camera de Conturi Botoşani a finalizat controlul la Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri (DJDP) şi a trimis Consiliului Judeţean un rezumat al celor mai grave aspecte constatate. Acesta fac referire atât la lucrările propriu-zise la căile rutiere administrate de DJDP, cât şi la activitatea de iarnă. 

Decontări de două miliarde lei vechi pentru lucrări care nu există
Astfel, la modernizarea DJ 282 Hăneşti – Vlăsineşti şi reabilitarea podului de beton armat peste pârâul Răchita a fost admisă recepţia fără a se lua în considerare inexistenţa unor lucrări. Auditorii au calculat o plată nejustificată de  209.757 lei pentru lucrări care nu sunt efectuate, precum elevaţii culei (umplutură de balasat, împrăştiere, compactare), acostamente şi şanţuri betonate, amenajare albie, drumuri laterale. 
Ce s-a făcut s-a stricat în jumătate de an
De asemenea, o parte din lucrările executate sunt necorespunzătoare calitativ şi sunt deja deteriorate. Printre altele, acostamentele şi şanţurile betonate prezintă fisuri în beton şi deteriorări ale dalelor de beton pe unele porţiuni, şanţul dalat prezintă goluri în spatele dalelor ca urmare a tasării pământului, panta de scurgere la şanţul dalat executat în partea stângă a drumului, nu este corespunzătoare, valoarea estimată a acestor neconformităţi şi a altora de acest gen ridicându-se la 60.000 de lei. „Enitatea auditată nu a făcut nici un demers pentru informarea executantului şi obligarea acestuia să înlăture deficienţele în perioada de garanţie, până la recepţia finală a obiectivului”, se arată în raportul Camerei de Conturi.
Cum se transformă kilogramul de nisip în tonă
La contractul „Consolidare podeţe judeţul Botoşani” s-a stabilit o supraevaluare a valorii estimate a achiziţiei publice de 694.151 lei. În bună parte aceasta rezultă din faptul că la nisip s-a luat în calcul preţul de 29,96 lei/kg, în condiţiile în care, în perioada efectuării auditului, era de 27,03 lei – 41,94 lei, dar pe tonă, ceea ce înseamnă că s-a supraestimat valoarea reală de circa 1.000 de ori mai mult. În consecinţă, oferta financiară adjudecată prin procedura de achiziţie publică a fost supraevaluată cu 303.631 de lei. „Cu toate că propunerea financiară depăşeşte valoarea estimată comunicată prin anunţul/invitaţia de participare, oferta nu a fost considerată inadmisibilă de către autoritatea comtractantă”, se menţionează în raport.


Faci cât unul, plăteşti cât o sută
Lucruri asemănătoare s-au constatat şi la obiectivul „Consolidare podeţe şi reabilitări de platforme pe drumuri judeţene din judeţul Botoşani”. Prin verificarea situaţiilor de lucrări şi a celorlalte documente justificative care au stat la baza plăţilor efectuate către executantul lucrărilor, în sumă totală de 2.094.251,83 lei, precum şi pe baza situaţiei faptice din teren s-a observat că, printre altele, cantităţile înscrise în situaţiile de lucrările plătite sunt mai mari de până la 100 de ori decât cele efectiv executate la săpătura şi compactarea pământului, că există lucrări plătite şi neefectuate şi că unele lucrări executate sunt necorespunzătoare calitativ şi deteriorate după numai şase luni.
Tarifele la deszăpezire cresc ca în poveştile la gura sobii
Lucruri cel puţin ciudate s-au observat şi la activitatea de iarnă. Astfel, s-a constatat creşterea valorii contractului de deszăpezire de 4,3 ori pentru sezonul rece 2009-2010 faţă de precedentul şi de şase ori în 2010-2011. Tarifele utilajelor pentru ora de aşteptare au crescut la rândul lor semnificativ, de la 12 lei/oră în 2008-2009 la 40 lei în 2009-2010 şi până la 55 lei în 2010-2011, aceasta în situaţia în care tarifele pe funcţionare s-au menţinut ori chiar au scăzut. Mai mult, cheltuielile totale de personal privind „muncitori revizie sector” au fost luate în calcul cu un tarif de 20 lei/oră/pers., ceea ce corespunde unui salariu brut de 3.504 lei/muncitor, peste cel al directorului executiv al DJDP, care este de 2.375 lei.
Camera de Conturi a stabilit recuperarea tuturor prejudiciilor până la 31 octombrie 2010, fără a specifica însă în decizia emisă dacă sumele pierdute trebuie încasate de la firmele contractante, de la fostul director al DJDP sau de la anumiţi angajaţi ai instituţiei.

CITEȘTE ȘI:
 Se întâmplă la Botoşani : o instituţie umflă de 1.000 de ori preţurile la o achiziţie
 Banii de la Guvern pentru CJ devin banii lui Conţac