EXCLUSIV: Fast-food ambulant în şcoală: hot-dog şi gogoşi "pitiţi" printre covrigi

 

„Legea nr. 123/2008 pentru o alimentaţie sănătoasă în unităţile de învăţământ preuniversitar este încălcată zilnic la Şcoala Nr.7 Botoşani. În fiecare pauză mare se prezintă pe holurile şcolii reprezentanţii unei (-or) covrigării/firme de produse de patiserie care vând VRAC covrigi neetichetaţi şi neambalaţi, aşa cum ar trebui conform normelor legii mai sus menţionate. Pe ascuns, pe lângă covrigi , se mai vând gogoşi, cornuri şi „hot-dog”-i, produse clar menţionate în Anexa nr. 1 - LISTA alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor din  Ordin nr. 1563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor şi a principiilor care stau la baza unei alimentaţii sănătoase pentru copii şi adolescenţi” 

Hot-dog şi gogoşele ascunse printre covrigi

Astfel sună o sesizare anonimă transmisă cel mai probabil de un părinte îngrijorat de sănătatea copilului său. Reporterul Botoşăneanul s-a deplasat la Şcoala nr. 7 din municipiu în timpul pauzei mari de la 9:45 unde, într-adevăr la etajul 1 al unităţii de învăţământ, o doamnă se afla „la datorie”. Înconjurată de copii, în apropierea unui coş de gunoi şi dintr-o cutie de carton aceasta vindea elevilor din învăţământul primar covrigi, gogoşi dar şi hot-dog. Reporterul Botoşăneanul a cumpărat un hot-dog de la respectiva d-nă care nu s-a ferit să recunoască că are spre vânzare astfel de produse de tip fast-food deşi legea nu permite comercializarea lor în perimetrul unităţilor şcolare.

"Noi nu avem voie să punem mâna pe produsele lor"

Conducerea unităţii şcolare a declarat că reprezentanţii celor două societăţi cu care sunt încheiate contracte pentru comercializarea de colaci şi covrigi exclusiv apelează la această practică de a introduce în coş şi alte produse mai ales în pauza mare şi nu dispune de personal care să îi monitorizeze. „Trebuie şi o persoană avizată care să supravegheze pentru că nici noi nu avem voie să punem mâna printre produsele lor, ambalate, neambalate cum sunt. Ele în general sunt în punguţe, le-am atras atenţia de la bun început să nu umble cu mâinile, să aibă mănuşi pe mâini şi bineînţeles toate să fie în punguţe”, a declarat Elena Butnaru, director adjunct Şcoala nr. 7 Botoşani.
Directorul unităţii şcolare a mai precizat că respectiva cutie de carton în care se aflau produsele este folosită rar, în situaţii în care salariata respectivei firme ştie că nu poate fi depistată, în general optând pentru un coş.  „În general se întâmplă dimineaţa când sunt o grămadă de probleme şi-ţi scapă, adică nu poţi sta numai coşul ei, uneori vine cu un coş de plastic cu foarte mult celofan ca să facă o impresie asupra produselor care se vând, nu neapărat în cutiile alea de carton, alea când prinde un moment favorabil şi vede că se poate aduce şi o cutie”, a mai spus directorul de şcoală.

"Aceşti domni au şi la alte şcoli"

Situaţia de la şcoala generală nu ar fi însă singulară la Botoşani întrucât cele două firme care au încheiat o înţelegere contractuală cu unitatea de învăţământ ar avea puncte şi în licee. „Problema este că aceşti d-ni au şi în alte şcoli, deci produsele pe care le găsiţi sunt în toate şcolile, dl. cu bretzel are la Liceul de Artă vad de deschidere este cel care are chioşcul de peste drum, celălalt are la Laurian, deci în toate şcolile există, nu ştiu poate au şi la Eminescu, în toate şcolile aceşti doi d-ni au desfacere, nu este o situaţie singulară şi bănuiesc că şi acolo se comportă la fel, că nu stă nimeni numai cu ochii pe ei”, a mai explicat directorul unităţii şcolare. În consecinţă, reprezentanţii celor două firme au fost solicitate de conducerea şcolii să dea notă explicativă cu privire la produsele vândute în şcoală, încălcarea clauzelor din contract putând fi soldată chiar cu rezilierea contractului.

Nici conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean nu a aplaudat metoda de introducere în şcoli a produselor interzise spre consum şcolarilor. „Nu este normal aşa ceva, dacă se încalcă legea vom verifica, voi da o dispoziţie de control pentru inspectori să meargă să vadă dacă se confirmă cele sesizate”, a declarat Mihaela Huncă, inspector şcolar general. La câteva minute după apariţia ziariştilor în unitatea şcolară, d-na care comercializa produsele către elevi s-a făcut nevăzută.
CITEŞTE:
 EXCLUSIV: Chef în şcoală cu primar, muzică, dans şi băuturică - FOTO