Ex-ministră abordată cu „copii legaţi de pat”, tutun, alcool şi înjunghieri - VIDEO

 

Unul dintre cei care a luat cuvântul la Teatrul Mihai Eminescu pentru a-şi aduce la cunoştinţă fostului ministru Ecaterina Andronescu despre problemele înregistrate în învăţământul local a fost directorul Şcolii din Smârdan, Ioan Rotaru care timp de aproximativ cinci minute a înşirat mai multe aspecte negative din unităţile botoşănene.

"Daţi-mi bani şi fac carte pe rogojină"

Primul subiect atins a fost evident acela al banilor, insuficienţi în sistemul educaţional, aspect care se răsfrânge asupra calităţii procesului de învăţământ. „Atâta timp cât bugetul alocat învăţământului va fi aşa cum este acum, noi vom vorbi în continuare de probleme. Dacă am avea bani destui eu sunt sigur că elevii nu ar mai face naveta, nu am mai avea nevoie de învăţământ simultan, ar fi stimulaţi mai mult şi profesorii ţi vă spun că pot să fie oricât de multe materiale didactice performate în şcoli, dacă profesorul nu este stimulat…daţi-mi mie bani şi fac carte şi pe rogojină”, a spus Ioan Rotaru.

"Lăsaţi copiii încă un an la grădiniţă"

El şi-a continuat intervenţia atingând un alt subiect delicat respectiv cel al clasei pregătitoare şi care a stârnit mai multe controverse la momentul în care a fost înfiinţată. Directorul a precizat că la Smârdan funcţionează două clase zero, una de sine stătătoare şi o a doua în sistem simultan unde de altfel au fost înregistrate probleme. „Aceea care sunt la simultan se aseamănă dacă aţi văzut la televizor copii aceia legaţi în spitale de paturi cu aceia îi asemăn eu. Ce iese din treaba asta, dacă suntem sinceri, când îi aducem şi îi punem împreună pe cei de la clasa I sau a II-a, le dăm să coloreze şi să stea acolo cuminţi că noi avem treabă cu ceilalţi. Lăsaţi copiii încă un an la grădiniţă unde este supravegheat de mamă unde educatoarea este ca o mamă”, a mai spus directorul de şcoală care a precizat că la nivelul judeţului Botoşani în mediul rural majoritatea şcolilor au clase simultane care nu dau rezultate în ciuda eforturilor depuse de dascăli, de acest lucru fiind convins după o activitate de 44 de ani.

"De acolo încep viciile, fumatul, alcoolul"

Nu în ultimul rând Ioan Rotaru a ridicat şi problema clasei a IX- a sau a celor profesionale dând exemplu elevii din zona unde activează şi care fac naveta cu microbuze pentru a merge la şcoală în continuare deşi gândul le-ar sta la alte lucruri. „Strecuraţi-vă printre ei, că la 6:30 e noaptea încă şi vedeţi, să nu cumva să vă închipuiţi că ei discută acolo despre Vitoria Lipan, de acolo încep viciile, fumatul, alcoolul şi se ajunge să avem în fiecare zi cazuri de acestea că a fost înjunghiat un elev ş.a.m.d.”, a încheiat Ioan Rotaru. Ecaterina Andronescu a declarat că va ţine cont de toate aceste probleme ridicate iar în cazul clasei zero anul acesta a fost luată decizia ca părinţii să poată fi consultaţi până la 31 martie dacă îşi trimit copiii în continuare la grădiniţă sau sunt de acord cu clasa pregătitoare.
CITEŞTE:
 Andronescu aşteptată la teatru cu aplauze, flori, elevi şi directori: FOTO&VIDEO