Încă o familie din municipiul Botoșani a fost scoasă forțat dintr-o locuință a statului din cauza datoriilor. Pentru că extrem de puține persoane cunosc probabil acest lucru, trebuie spus din capul locului că acești chiriași din spațiile locative ale statului au chirii chiar și de 15 ori mai mici decât se practică pe piața liberă.
În cazul de față, vorbim despre un contract de închiriere pentru o locuință socială din cartierul ANL Cișmea. Un apartament cu două camere situat la parterul unui imobil unde contractul cu SC Locativa SA a expirat de un an.
Mai mult, familia avea în jur de 1.500 de lei datorii la chirie către Locativa, aproape 3.000 de lei la serviciile de apă și canalizare.
Neplata chiriei duce automat la rezilierea contractului de închiriere și demararea procesului de evacuare a chiriașului, lucru care s-a întâmplat și în cazul de față.
După notificări din partea SC Locativa SA, termene la proces și o sentință judecătorească, dosarul a ajuns la Biroul Executorului Judecătoresc Sînziana Secrieru care a trimis o somație prin care anunța ziua de 14 aprilie 2022 pentru evacuare.
Dimineață la ora 10:00 au ajuns în zonă echipajele de jandarmi, reprezentanții Locativa și executorul judecătoresc. După ce s-a bătut insistent în ușa de la intrare, fără a se primi vreun răspuns, s-a solicitat ajutorul unui lăcătuș pentru forțarea sistemului de închidere.
La scurt timp ușa a fost deschisă de partenera de viață a bărbatului care era titular de contract, și care se afla singură în locuință. S-a arătat bulversată de faptul că se face evacuarea pentru o datorie de „doar 1.200 de lei”: „Pentru 12 milioane faceți evacuare? Au alții nevoie de casă? Gata, eu am plecat. Am și eu problemele mele, luați tot de aici”.
„Doamnă, încercați să luați legătura cu soțul, să vedeți unde vă duceți toate lucrurile astea”, i-a transmis Sînziana Secrieru, executorul judecătoresc.
În interior se aflau mai multe bunuri și obiecte de mobilier, electrocasnice, obiecte decorative și haine în dulapuri. Locuința se afla în bună stare, fiind îngrijită și curată.
„Luați tot de aici, eu nu mai stau aici, eu îmi iau actele și am plecat. Nu-s lucrurile mele”.
Femeia și-a sunat bărbatul despre care spunea că se află la serviciu: „Ce faci, măi? Muncești? Bine că muncești. Uite că au venit să ne dea afară pentru 12 milioane. Da, uite o grămadă ce am aici (echipa de evacuare, n.r.). Vorbește, eu am plecat, sar pe balcon, nu mă interesează. Vorbește cu părinții să-ți dea, că te dau afară, au alții nevoie de casă”.
Ulterior telefonul a fost schimbat cu Sînziana Secrieru care i-a explicat bărbatului situația sa din punct de vedere legal:
„Aveți termen de evacuare astăzi, aveți contractul expirat. Nu aveți contract. Eu vi-l dau pe dl de la Locativa, dar vreau să știți că astăzi este termen de evacuare, lucrurile dvs. vor fi scoase afară. Vi-l dau pe dl de la Locativa, discutați cu dlui”,
„Dvs. aveți contractul expirat din 2021, nu sunteți la prima situație de evacuare. Aveți contractul expirat, aveți datorii atât la apă, cât și la noi, nu am cu ce să vă ajut. Ați primit somația, veniți să vă luați lucrurile sau le scoatem și le veți lua ulterior. Ați primit somația de la executorul judecătoresc? Ați primit-o, dar nu ați binevoit să o citiți, asta este o altă chestiune. Nu am cu ce să vă ajut, dacă nu veniți să vă luați lucrurile acestea vor fi duse în depozit la noi și ulterior vom vedea ce vom face cu ele”,
Cezar Nicuță, jurist SC Locativa SA
La scurt timp, femeia din casă s-a îmbrăcat și-a luat actele și a ieșit în balcon, unde a sărit balustrada și s-a îndepărtat, în ciuda faptului că putea folosi ușa de la intrare.
„Familia respectivă înregistrează datorii la chirie, datorii la utilități și nu și-a reînnoit contractul timp de un an de zile, ceea ce a dus automat la evacuarea acestora. Din câte am înțeles, pentru că am vorbit la telefon cu titularul de contract, el a primit un plic de la executorul judecătoresc. Nu a dorit să-l citească, a zis că-și rezervă timp pentru cursul zilei de azi. Astăzi deja e prea târziu. Vom comunica Primăriei locația ca fiind liberă și sigur va fi repartizată unei familii care chiar are nevoie de ea”,
Cezar Nicuță, jurist SC Locativa SA
Chiria lunară în acest caz era undeva la 80 de lei pe lună, iar chiriașii nu au mai plătit de mai bine de un an.
Apartamentul ar urma să fie repartizat unei alte familii care se află pe lista Primăriei Botoșani cu solicitare pentru o locuință socială.