Europarlamentarul PDL Cristian Preda critică, pe blog său, proiectul de lege privind salarizarea profesorilor în 2011, afirmând că nu reuşeşte să înţeleagă "cum e posibil să se strânga într-un act oficial" atâtea greşeli de ortografie, fraze eliptice şi formule goale de sens, documentul fiind "cel mai bun argument pentru nevoia măririi salariilor din învăţământ".
"Cum e posibil să se strângă într-un act oficial: atâtea greşeli de ortografie, precum, ca să mă limitez la prima pagină a documentului citat, <<reclamaţi>> în loc de <<reclamanţi>> sau <<desfăşurarea activităţilor specifice sistemul>>; - atâtea formulări neglijente, de felul: <<Practica judiciară a condus la un sistem de sistem de salarizare neunitar, ajungându-se la situaţia în care, salariaţi care ocupă funcţii identice să primească salariu diferit. În prezent sunt judeţele Suceava şi Botoşani, unde salariile sunt majorate cu 33%, faţă de celelalte judeţe, unde în cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat se desfăşoară aceleaşi activităţi didactice>>", susţine europarlamentarul pe blogul său.
De asemenea, europarlamentarul adaugă că documentul conţine "atâtea locuri în care dominî filosofia <<copy paste>>, cum e o parte din capitolul despre impactul proiectului de lege: <<2. Impactul asupra mediului de afaceri. Prezentul act normativ nu are impact asupra mediului de afaceri. 3. Impact social. Prezentul act normativ nu are impact asupra mediului de afaceri; - atâtea rubrici în care informaţii utile sunt evitate cu ajutorul formulei <<nu este cazul>>- atâtea erori de plasare a virgulei etc.".
"De fapt, felul în care arata acest document al Ministerului Educaţiei e cel mai bun argument pentru nevoia măririi salariilor din învăţământ. Eu nu cred că o reformă a educaţiei poate reuşi în condiţii de austeritate. Ministrul Funeriu crede contrariul", susţine Cristian Preda. Acesta concluzionează că „o reformă a educaţiei nu poate fi formulată cu superficialitatea cu care vorbesc precupeţele din piaţă. Altfel, ajungem nu doar la o reformă fără bani, ci si la o reformă fără formă".