Europarlamentar liberal, ATAC direct la Marius Budăi: Tot îl văd la televizor...

Ministrul Marius Budăi va fi responsabil în caz de eșec, spun liberalii.

 

Europarlamentarul PNL Gheorghe Falcă a declarat miercuri, 15 februarie, la RFI, că ministrul PSD al muncii, Marius Budăi, este responsabil cu reforma pensiilor speciale și a avertizat că dacă România nu rezolvă situația până în martie, tranșa a doua de bani europeni din PNRR nu va fi încasată.

 

Întrebat dacă banii din tranșa a doua din PNRR sunt blocați, liberalul a răspuns: „Termenul blocați nu se potrivește, pentru că dacă nu ai trimis reformele, nu vin banii, ei se blochează natural. Orice stat membru știe că dacă nu a finalizat reformele nu are cum să primească banii”.

 

„Dacă nu realizăm reformele până în martie, nu luăm tranșa din martie. Asta nu înseamnă că nu o iei de tot, asta înseamnă că vei munci până în aprilie, mai, iunie și în momentul în care îți finalizezi reformele, atunci vei lua tranșa, dar asta este destul de dificil”, a precizat europarlamentarul.

 

Vicepreședintele PNL consideră că ministrul Budăi va fi responsabil în caz de eșec.

 

„Trei astfel de reforme sunt la Ministerul Muncii. Eu tot îl văd la televizor pe domnul ministru al muncii, dar el trebuia în decembrie să fi finalizat reforma pensiilor speciale, care are nevoie de o dezbatere publică. Reforma salarizării, care la fel, este foarte importantă, salarizarea bugetară. Mai avem reforma Pilonului II de pensii, pentru a prezenta sustenabilitatea pensiilor din acest pilon. Sunt trei direcții mari”, a mai spus Falcă.

 

 

Proiectul privind pensiile speciale, blocat la Comisia de buget din Senat

 

Ministrul PSD al Muncii, Marius Budăi, a spus pe 24 octombrie 2022 că Banca Mondială a cerut ca pensiile speciale să fie calculate pe principiul contributivității, să existe un stagiu minim şi să nu mai fie nicio pensie care să depăşească venitul din timpul serviciului, potrivit Libertatea.

 

Aceste soluții au fost cerute de Banca Mondială pentru ca România să îndeplinească un jalon important din PNRR.

 

Pe 6 decembrie 2022, Budăi a spus că legea privind reglementarea pensiilor speciale există şi urmează să fie depusă în Parlament, fără să avanseze un termen. El a precizat însă că implementarea PNRR nu este în pericol, dacă legea nu va fi depusă în Parlament până pe 31 decembrie. Pe 20 decembrie, tot Budăi a precizat că „nu va mai fi nicio pensie care să depăşească salariul, nu vor mai fi perioade asimilate, aşa cum a fost până acum şi va fi respectată ideea principală de reducere a cheltuielilor”.

 

La începutul lunii februarie, proiectul Guvernului privind pensiile speciale a ajuns în Comisia de buget din Senat, dar dezbaterea și votul au fost amânate, pentru că nu există prevăzut impactul bugetar.