Eroii cultivaţi de mai marii judeţului, prefectul a scos banii pe doi ani din buzunar – FOTOGALERIE

Casa Armatei a găzduit sâmbătă dimineaţă adunarea generală a filialei botoşănene a Asociaţiei „Cultul Eroilor” din România. Evenimentul s-a bucurat de prezenţa prefectului Dan Nechifor, a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Cristian Achiţei, a primarului Ovidiu Portariuc şi a unor parlamentari şi şefi de instituţii.

 

Bust pentru un colonel erou

Moment de bilanţ al activităţilor derulate anul trecut, întâlnirea a stabilit şi priorităţile pentru 2016, an în care se împlinesc 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial. Firul istoric al evenimentelor de acum un secol, dar şi contribuţia soldaţilor botoşăneni, au fost reamintite, odată cu propunerea de a se realiza un bust al colonelului Victor Tomoroveanu, eroul din Botoşani prezent în cele mai fierbinţi puncte ale fronturilor de după 1916.
Reprezentanţii Asociaţiei au solicitat sprijinul parlamentarilor prezenţi pentru susţinerea unui proiect legislativ care să ducă semnificaţia Zilei Eroilor mai aproape de şcoli, care propune, totodată, tragerea tuturor clopotelor din biserici la ora 12, în aceeaşi zi închinată eroilor români.

Fonduri pentru monumente

Odată cu apropierea împlinirii unui secol de la Marea Unire, cei ce-şi dedică energia şi timpul pentru cultul eroilor au stabilit ca „prioritate 0” pentru următoarea perioadă întreţinerea, completarea şi înfrumuseţarea monumentelor din judeţ. Este vorba despre lucrări pentru care asociaţia are nevoie de fonduri, sponsorizări şi de sprijinul autorităţilor. Pentru a veni, chiar pe loc, în ajutorul asociaţiei, prefectul Dan Nechifor a semnat o cerere de adeziune, plătind cotizaţia pe doi ani, exemplu urmat, apoi, şi de alţi participanţi la întâlnire.
„Vă mulţumesc pentru invitaţie, este prima dată când mă aflu într-o astfel de companie. Lângă oameni ce se alătură pentru a cinsti eroii neamului. Prinşi de problemele prezentului suntem tentaţi să uităm, sau să trecem pe planuri mai îndepărtate trecutul acestui popor, cu jertfele şi sacrificiile făcute de înaintaşii noştri. Din păcate, istoria nu ne iartă şi vedeţi cum un alt tip de război pare să se apropie din ce în ce mai mult de România.
Trebuie să învăţăm de la eroii noştri, fie că sunt de altă dată, fie că sunt eroi ai prezentului. Vă mulţumim pentru fiecare lecţie pe care ne-o daţi, vă mulţumim că ne reamintiţi cine suntem.
Vă urez sănătate şi succes în cele pe care vi le-aţi propus pentru acest nou an”,
a fost mesajul transmis de către prefectul Dan Nechifor.

„Treceţi, batalioane române, Carpaţii!” la... chitară

Momentul de culoare al întâlnirii l-au dat cei trei „chitarişti” de la Palatul Copiilor, în speţă profesorul Ludwig Schibinschi, însoţit de două fetiţe de clasa a VI-a de la Şcoala Generală nr. 7,  care au interpretat îndrăgitul cântec „Treceţi, batalioane române, Carpaţii!”

 

CITEŞTE ŞI:

Povestea maiorului Ignat, unul dintre cei mai cunoscuţi eroi ai Primului Război Mondial: Poate reprezenta un subiect de film