Elevul care la 13 ani a strâns mașini pline de ajutoare pentru cei aflați în suferință – VIDEO & FOTOGALERIE 

Trăim într-o societate în care ajung să fie apreciați cu precădere oamenii care își fac publicitate agresivă pe spatele nevoiașilor în detrimentul celor care le rezolvă problemele fără să popularizeze în exces acest lucru. 

 

Președinte de ONG la 13 ani


În a doua categorie ar putea fi introdus și Mihnea Lăcătușu, elev la Colegiul Național ”Mihai Eminescu”. 


După invadarea Ucrainei de către Rusia, a fost printre primii care s-au preocupat de soarta refugiaților și a povestit la Botoșăneanul TV cum a acționat. 


Cum în luna noiembrie a anului trecut a preluat președinția filialei județene a Asociației Simbio, destinată cu precădere copiilor cu vârstă de peste 12 ani, la sfârșitul lui februarie – începutul lui martie, și-a mobilizat voluntarii și a trecut la treabă. 


A discutat cu directorul de la Uvertura Mall și în ciuda faptului că are doar 13 ani a reușit să îl convingă să amenajeze un centru de donații la intrarea în centrul comercial. 


A făcut același lucru în câteva școli, în magazine și la o terasă. 


Iar ajutoarele au început să curgă, mai ales de la punctul de colectare de la mall. 


”Acolo, când vedeau cutiuța cu bani sau când vedeau produse așezate și scria «Donații pentru Ucraina», deja oamenii se mobilizau. Am fost într-o după-amiază la centrul de donații și au fost doi oameni mai în vârstă. Și au văzut, «uite că sunt și copii care strâng donații» și peste o oră au venit cu două coșuri pline din Penny, cu tot felul de lucruri. M-am simțit emoționat”, 


Mihnea Lăcătușu, președinte Asociația Simbio

 

”Nu ne-am așteptat să fie chiar atât de multe donații”


În colectarea bunurilor și mai ales în alocarea fondurilor strânse s-a ghidat după grupurile de pe rețelele de socializare destinate refugiaților, acolo unde se făceau mereu liste cu obiectele necesare oamenilor fugiți din calea războiului. 


”Eram foarte obosit în acea perioadă, adică se vedea pe fața mea că eram obosit și fizic, și mental pentru că aveam centre de donații și nu ne-am așteptat să fie chiar atât de multe donații, adică am mers de trei-patru ori în vamă și am dus dube de pături, mâncare, produse igienice, tot felul de lucruri. Am avut oameni care ne-au donat și bani și cu acei bani am cumpărat ce era nevoie”, 


Mihnea Lăcătușu, președinte Asociația Simbio Botoșani. 


Implicarea în ajutorarea refugiaților a venit după o discuție în conducerea asociației, unde s-a convenit că este cazul ca ONG-ul să acționeze cât mai rapid. 


Primul transport a fost efectuat la o săptămână de la izbucnirea războiului, axat pe alimente de consum rapid – ”brânzoaica de la Cofetăria Maria a făcut minuni”, potrivit liderului ”Simbio” – și au urmat altele trei, cu mai multe produse. 


Pentru acestea, copiii de la ”Simbio” au trebuit să apeleze la părinți întrucât nu aveau vreun membru care să aibă permis de conducere și autoutilitară. 


”Am avut noroc de tatăl secretarei și tatăl unui voluntar pentru că aveau dube foarte mari și a fost ceva foarte bun”, 


Mihnea Lăcătușu, președinte Asociația Simbio

 

”Nu credeam că în 2022 o să mai apară un război așa de mare”


Dar cum se vede atacarea Ucrainei de către Rusia prin ochii unui elev de gimnaziu? A explicat tot la Botoșăneanul TV


”Mi se pare că a pornit total inutil. Nu credeam că în 2022 o să mai apară un război așa de mare. Sper sincer ca fiecare țară să doneze Ucrainei tot ce are nevoie ca să mențină războiul doar în Ucraina pentru că, dacă devine mondial, fiind vorba acum de bombe nucleare și de toate lucrurile astea... Nu mi se pare normal să încalci drepturile omului atât de tare”, 


Mihnea Lăcătușu, președinte Asociația Simbio


Ajutorarea refugiaților este doar una dintr-o mulțime de acțiuni derulate de ONG-ul menționat. La doar cei 13 ani pe care îi are, Mihnea Lăcătușu și ceilalți elevi de la ”Simbio” au organizat în 2022, printre altele, ”Școala de bani” împreună cu managerii BCR Botoșani, ”Movie night”, ”Goana după oul de ciocolată” alături de Parcul Cornișa, ”Târgul de jucării”.