Elevii primesc burse mai mari, însă se va tăia MASIV din banii pe care aceștia îi încasează

Școlarii vor primi sume mai mici de bani, decât cuantumul minim al burselor.

 

Bani mai puțini pentru toți elevii în noul an școlar, deoarece se scad din bursă zilele libere, iar aproape fiecare lună are o vacanță, o minivacanță sau alte libere.

 

Astfel, niciun elev din țară nu va primi bursele școlare în cuantumul minim prevăzut de noua lege a educației, din septembrie, pentru că bursele de merit, de excelență olimpică și tehnologice sunt condiționate de o formulă de calcul în funcție de numărul de zile de școală, după cum prevede proiectul de metodologie de acordare a burselor, pus în dezbatere publică de Ministerul Educației până pe 4 septembrie, scrie România TV.

 

Acest lucru se întâmplă deoarece în fiecare lună din acest an școlar, conform calendarului oficial, există zile dintr-o vacanță școlară.

 

În proiectul de metodologie care prevede regulile după care se acordă bursele elevilor conform noii legi a educației în învățământul preuniversitar 198/2023 care intră în vigoare pe 2 septembrie, proiect pus în consultare publică de vineri, 25 august, se menționează la articolul 18 formula de calcul pentru cele trei tipuri de burse.

 

Dacă bursa socială se va acorda pe tot timpul anului școlar, adică și în vacanțe, cât timp elevul care se încadrează la aceasta urmează cursuri la o școală, pentru celelalte tipuri de burse – de merit, tehnologică și de excelență (ambele tipuri, I și II) – suma minimă stabilită de lege nu poate fi respectată. Mai precis, Ministerul Educației a stabilit cuantumuri minime pe care susține că le poate asigura lunar, dar acordă și mai puțin din acestea.

 

Sumele prevăzute în acest an școlar sunt urătoarele:

  • 450 de lei pe lună – bursa de merit,
  • 300 de lei pe lună cea socială,
  • de la 700 la 3.000 de lei pe lună cea de excelență olimpică, conform criteriilor din lege de stabilire a cuantumului pentru bursele elevilor cu rezultate la competițiile școlare.

 

În proiectul de ordin, articolul 18, alineatul 2, scrie că formula de calcul se aplică pentru lunile din anul școlar în care sunt vacanțe. Cel puțin anul acesta, conform calendarului anului școlar, pot fi minimum 4 zile de vacanță școlară în fiecare lună, care continuă cu alte zile de vacanță în luna următoare, din septembrie 2023 până în iunie 2024.

 

Citește articolul integral AICI