Consiliul Județean Botoșani a organizat astăzi o ședință tehnică de demarare a Programului „Lapte și corn" în unitățile de învățământ.
Procedura de licitație a fost finalizată pentru produsele lapte și corn, iar vineri au fost semnate contractele.
În schimb, nu a fost finalizată licitația pentru mere.
Doina Federovici, președinte CJ Botoșani.
„De astăzi s-a reluat distribuția laptelui și cornului în școli. Am semnat la sfârșitul săptămânii trecute acordurile cadru și contractele subsecvente pentru «Programul Lapte și Cornul » și suntem în perioada depunerii contestațiilor pentru mere. Sperăm să închidem și aici procedura de licitație cât mai repede pentru ca cei mici să primească și fructele”
Au fost mai mulți pași birocratici de urmat ceea ce a întârziat finalizarea procedurii. Situația a fost valabilă la nivel național, iar 21 de județe din țară încă nu au reușit să realizeze tot demersul.
Doina Federovici, președinte CJ Botoșani.
„Din păcate, abia la jumătatea lunii septembrie, comisia formată în cadrul Instituției Prefectului a finalizat lista de produse pe care copiii le vor primi în următorii 3 ani. După aceea, conform modificărilor legislative, am solicitat și a trebuit să primim de la fiecare unitate teritorial-administrativă acordul pentru organizarea centralizată de către CJ a licitației. A fost o procedură laborioasă cu 21 de loturi, câte trei pentru fiecare zonă de distribuție. A fost un efort substanțial, dar iată că de astăzi copiii primesc lapte și corn la școală, pentru că, din păcate, încă sunt mulți care au nevoie de aceste produse”
Valoarea totală a acordului cadru, care se întinde pe trei ani școlari, este de 40 de milioane de lei, fără TVA.
Doina Federovici, președinte CJ Botoșani.
„Ca și în anii precedenți, județul Botoșani a fost împărțit în șapte zone de distribuție, iar pe fiecare zonă se va încheia câte trei contracte, unul pentru produsele lactate, unul pentru cele de panificație și unul pentru mere. Așa cum v-am spus, pentru lactate și produsele de panificație s-au încheiat contractele și de astăzi a început distribuția produselor în școli”
Astfel, la școlile din Zona 1 Botoșani, Zona 6 Sulița și Zona 7 Flămânzi, produsele de panificație vor fi distribuite de Casa Pâinii, iar cele lactate de Five Continents Group, în timp ce la unitățile de învățământ din Zona 2 Dorohoi, Zona 3 Darabani, Zona 4 Săveni și Zona 5 Trușești, atât produsele lactate, cât și cele de panificație vor fi distribuite de Spicul 2 Dorohoi.
În cadrul ședinței, vicepreședintele Dorin Birta a atras atenția asupra faptului că produsele trebuie păstrate în condiții de siguranță în unitățile de învățământ.
Mai ales că au existat probleme în ceilalți ani școlari în acest sens.
Dorin Birta, vicepreședinte Consiliului Județean Botoșani.
„Condițiile de păstrare a acestor produse trebuie să fie corespunzătoare și în cadrul unităților de învățământ. Au fost probleme în trecut, sperăm să nu mai fie. Și produsele de pe o zi pe alta, nu mai au aceeași calitate. S-au mai întâmplat lucruri care nu au fost la locul lor, produse proaspete lăsate deoparte și s-au dat produse de a doua zi. Acesta este un lucru care trebuie urmărit în unitățile de învățământ pentru a evita să ajungă la copii produse neconforme”
La ședința tehnică au mai luat parte reprezentanți de la firmele care au câștigat licitația, dar și conducerea Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ).