Elevă la spital după vaccinul anti difterie, liceeni sub semnătură, directorul n-are habar: Tuturor le-a fost frică de vaccin

„Prima dată, nu am avut nimic, dar după câteva ore, a început să mă doară foarte tare capul, mi-au amorțit mâinile și picioarele și tremuram tare și aveam stări de vomă”, povestește prin ce a trecut o elevă din clasa a IX-a de la Colegiul Economic „Octav Onicescu” din Botoșani. Copilei i s-a făcut rău la scurt timp după ce a fost vaccinată diftero-tetanic, în cadrul campaniei naționale de imunizare împotriva tetanosului și difteriei.

 

Starea Andreei a fost doar o coincidență

În Bacău, pe 22 ianuarie 2015, 18 elevi au ajuns la spital după ce și ei au manifestat aceleași simptome imediat ce li s-a administrat vaccinul care face parte din programul național obligatoriu de vaccinare la minorii de aproximativ 14 ani. Direcția de Sănătate Publică Bacău a deschis imediat o anchetă pentru a verifica dacă de vină ar putea fi calitatea serului sau tehnica de administrare de către medic.
Imediat s-a dispus de către Ministerul Sănătății ca două dintre cele trei loturi de vaccin diftero-tetanic să fie retrase și analizate de către Agenția Națională a Medicamentului.
La Botoșani, din cele aproape 4.000 de doze care au fost distribuite la medicii de familie sau la cabinetele medicale din licee și școli, nici una nu a intrat sub suspiciune, iar Direcția de Sănătate Publică (DSP)nu a înregistrat nici o suspiciune de reacție adversă indezirabilă la vaccin.
Starea Andreei, eleva de la Colegiul Economic care a ajuns la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean „Mavromati”, imediat după administrarea vaccinului, are o explicație simplă, spune medicul epidemiolog Ecaterina Chihaia, stare care nu are nimic în comun cu administrarea serului:
„Fata este anemică și avea și o viroză. A fost o coincidență a debutului virozei cu momentul administrării vaccinului. A fost consultată la spital, i s-a pus un diagnostic, a fost și externată. Dar nu este nici o legătură între vaccin și starea ei”.



Aceeași explicație vine și din partea asistentului medical care a fost de față în cabinetul liceului când fata a semnalat simptomele stării de rău general și a fost transportată la spital.
„Avea hipocalcemie fata, de fapt, tuturor le-a fost frică de vaccin, dar nu a fost o reacție la vaccin, că dacă era așa, se oprea vaccinarea, cum a fost în celelalte județe”, a explicat asistentul medical.

„Eu sunt anemică, vaccinul este bun”

De altfel, chiar ea explică ce i s-a spus după ce a fost consultată de specialiști: „eu sunt anemică și medicii mi-au spus că depinde de fiecare organism cum funcționează și de asta mi-au zis că am reacționat așa, dar că vaccinul este bun”.
Cu toate că vaccinul diftero-tetanic face parte din planul național obligatoriu, există totuși situații în care se poate refuza administrarea acestuia.
Zvonurile din incinta Colegiului Economic „Octav Onicescu” au fost totuși că s-ar fi forțat vaccinarea prin metode mai puțin obișnuite. Mai exact, pe cabinetul medical al liceului s-ar fi lipit afișe prin care li se aducea la cunoștință elevilor că urmează perioada de vaccinare și că, dacă vor fi elevi care refuză, nu li se va mai parafa scutirea medicală pentru motivarea absențelor. Prezența afișului o confirmă mai mulți elevi care au preferat să își păstreze anonimatul, dar o infirmă chiar directorul unității de învățământ.
„Nu a existat, sub nici o formă, un asemenea afiș, și acolo unde se refuza vaccinul, eram obligați să chemăm părintele sau tutorele ca să dea declarații că își asumă răspunderea, așa este legal, dar la noi nu au existat asemenea situații. Dacă prindea elevul ulterior o boală cauzată de lipsa vaccinului, eram trași la răspundere. Nu îl poți obliga cu forța să facă vaccinul”, a motivat Ioan Huțanu, directorul Colegiului Economic.

Uite cererea, nu-i cererea

Tot acesta a mai precizat că nu au existat astfel de cereri scrise venite din partea părinților care, din varii motive, ar fi refuzat vaccinarea copiilor și că toți elevii de clasa a IX-a din instituție au fost vaccinați. Alta este însă opinia cadrelor medicale care au grijă de sănătatea elevilor din liceu.
Același asistent medical ne arată una dintre cererile formulate de un părinte care prezenta în mod explicit refuzul de administrare a vaccinului pentru unul dintre elevi.



Ba mai mult, în curtea colegiului ne întâlnim cu Bianca, elevă tot în primul an de liceu, care, la sfatul medicului de familie, nu a făcut vaccinul. Asta pentru că, ne spune că ea, „am fost și răcită, am făcut și calciu în venă, dar nu am adus nici o hârtie la cabinet semnată de părinți”. Dacă Bianca se îmbolnăvește și vaccinul pe care nu l-a făcut ar fi protejat-o, autoritățile nu vor avea pe cine să tragă la răspundere. Asta pentru că, teoretic, Bianca nu există în nici unul dintre registrele medicale, nici în cele cu elevii care s-au vaccinat, nici în dosarele cu refuzuri de vaccinare.
CITEȘTE:
 Criză pentru bebeluși la Botoșani: De 3 săptămâni se externează copii nevaccinați
ȘI:
 Bani la o instituție din Botoșani pentru boli sexuale și nu numai