Elevă din Botoșani, pe podium la concursul de preparate tradiţionale cu un ”produs unicat”: Bunica mea a fost ultima care mai ştia să prepare!

Peste 90 de elevi şi studenţi din Botoșani, Suceava, Iaşi, Bacău şi Călăraşi au participat la un concurs de preparate tradiționale organizat la Iași de Facultatea de Inginerie a Resurselor Animale şi Alimentare (FIRAA).

 

Concursul organizat de Facultatea de Inginerie a Resurselor Animale şi Alimentare (FIRAA) a fost câştigat de o elevă de clasa a VII-a, din Bacău, care a impresionat juriul cu reţeta de pilaf de mei cu hribi traşi în unt.

 

Preparatele tradiţionale s-au luat la întrecere în weekend. Friptura de berbecuţ şi alte bucate, care mai de care mai îmbietoare, dar și tocineii, cozonacii şi alivencile au dat o luptă strânsă cu sfinţişorii moldoveneşti.

 

Așadar, după îndelungate deliberări, sfinţişorii au câştigat bătălia pentru primul loc în secţiunea preparatelor dulci, iar pilaful de mei cu hribi traşi în unt a fost încoronat la categoria preparatelor de bază, într-un concurs care şi-a propus să identifice produse tradiţionale româneşti mai vechi de 30 de ani.

 

 

 

 

Competiţia a fost strânsă. Potrivit ziaruldeiasi.ro, juriul a apreciat preparatele elevilor şi studenţilor participanţi oferind maximum 30 de puncte pentru gust, alte 30 de puncte pentru aspectul mâncării şi câte 20 de puncte pentru dosarul cu istoria produsului, respectiv pentru prezentarea în concurs a preparatului.

 

Iar participanţii nu au fost puţini.

 

“A cincea ediţie a concursului Identificarea de produse tradiţionale este o ediţie record, sunt 64 de produse în competiţie, pe două secţiuni, preparate de bază şi preparate dulci. Sunt elevi şi studenţi de la licee din Suceava, Botoşani, Iaşi, Bacău şi judeţul Călăraşi, peste 90 de copii, de la vreo 17 entităţi şcolare. În conformitate cu regulamentul, ei trebuiau să găsească un produs tradiţional şi să facă dovada faptului că reţeta are peste 30 de ani vechime”,

Mihaela Ivancea, prodecan al FIRAA

 

 

Elevă din Botoșani: „Bunica mea a fost ultima care mai ştia să prepare nacinca”

 

Nacinca a atras atenţia prin unicitate. În timp ce sarmalele în oale de lut, cu diverse tipuri de umpluturi atrăgeau pofticioşii, la fel ca jumările în untură, friptura rumenă de miel sau diversele tocăniţe, nacinca atrăgea curioşii.

 

Potrivit prezentării sale din dosarul de concurs, „nacinca este o reţetă unică”.

 

„Nacinca este un preparat foarte vechi. Denumirea lui vine din limba rusă. E o reţetă rămasă după trecerea ruşilor în timpul războiului prin satul bunicii mele, iar bunica mea a fost ultima care mai ştia să prepare nacinca. Ea a murit şi acum doar copiii ei duc reţeta mai departe. E vorba de fapt de mămăligă, cu ceapă, jumări şi carne de pui proaspătă”,

Elena Adomnicăi, elevă în Truşeşti, Botoşani

 

Ea a avut un dosar cu fotografii din diferite faze de preparare în care se vede cum ingredientele sunt aşezate în straturi, apoi “sigilate” cu un „capac din tărâţe de grâu şi mălai” şi împinse în fundul cuptorului încins, timp de trei ore. Şi, musai, “capacul cuptorului se etanşează cu un strat de lut cu paie”.

 

Nacinca a câştigat locul doi la secţiunea preparate de bază.