S-a născut la Dorohoi, în urmă cu un secol. Impresionează și astăzi umorul, luciditatea intelectuală, eleganța și pofta de viață. ”Și când te gândeşti că a trebuit să aştept să împlinesc 100 de ani ca să devin vedetă!”.
Pe 26 martie a împlinit 100 de ani. Doamna Florica Ursuleanu are o poveste fascinantă de viață pe care este oricând gata să o dezvăluie, asemeni ”secretelor” longevității sale și faptului că, la vârsta sa – pe care nu i-o dă nimeni, este atât de frumoasă, de tonică, de plină de viață și de senină.
Inteligentă, înțeleaptă și cu o cultură generală vastă, are o memorie fabuloasă. Lumea de astăzi i se pare deopotrivă fascinantă şi respingătoare și deplânge pierderea valorilor şi dispariţia eleganţei.
Are amintiri savuroase și talent înnăscut de povestitor, oferind veritabile lecții de viaţă.
”Eu n-am nici un merit, genele sunt de vină! Am trecut prin toate și nici nu se putea altfel, dar am am un suflet frumos și o minte limpede” – mărturisea doamna Ursuleanu. ”Și când te gândeşti că a trebuit să aştept să împlinesc 100 de ani ca să devin vedetă!”.
Locuiește în Capitală de opt decenii. Florica era renumită în Bucureşti pentru eleganța ei rafinată. Gospodină impecabilă, și acum, doamna ”Centenară” gătește extraordinar de bine (bucătăria românească de altădată e specialitatea sa!). În fiecare dimineață bea câte o ceașcă mare de cafea neagră și mănâncă o felie de chec. Obișnuiește să se culce târziu, pe la 1-2 noaptea, citește, urmărește cu pasiune la televizor meciuri tenis, documentare și partide de snooker, dar și diverse talk-show-uri ”doar când sunt la microfon moderatori cu dicţiune”.
Modelul pentru discurs și rostire elegantă rămâne pentru ea fostul preşedinte al Franţei, Jaques Chirac. Pe doamna Florica Ursuleanu o interesează tot ce e nou și vrea să afle tot ce e mai performant în materie de tehnică. Deslusește secretele oricărui aparat și îl pune în funcție după ce citește și studiază manualele de utilizare, potrivit cs-mb.ro.
Și totuși, care sunt secretele longevității doamne atât de frumoase care le-a trăit pe toate? S-ar rezuma în trei cuvinte: Seninătate, Înţelepciune, Optimism!...
S-a născut în urmă cu 100 de ani, în Dorohoi, în familia de intelectuali Bogrea. Tatăl a fost arhitect-şef al oraşului, iar mama, profesoară de liceu. I-a fost unchi filologul şi umanistul Vasile Bogrea, pe care Nicolae Iorga îl considera ”cel mai învăţat dintre români, un om cum poate niciodată nu vom mai avea unul, un caracter vrednic de vremurile antice, una din minţile cele mai luminate şi mai cuprinzătoare ale neamului românesc”.
Soţul mătuşii ei (Maria) era muzicologul Mihail Grigore Posluşnicu, autorul ”Istoriei musicei la români”, carte considerată și astăzi ca fiind prima istorie a muzicii româneşti.
După ce a absolvit Școala Primară la Dorohoi, Florica a urmat, la Iaşi, cursurile faimoasei Notre Dame de Sion. Avea numai 16 ani când, la o nuntă, l-a cunoscut pe Traian Ursuleanu, originar din Herța, un strălucit student al Facultății de Medicină din Bucureşti. Dacă nu s-ar fi căsătorit, un an mai târziu, Florica Bogrea ar fi urmat Facultatea de Litere și ar fi devenit profesoară de latină, așa cum şi-a dorit. A preferat să-şi asculte chemarea inimii și să-și urmeze Marea Dragoste. Când i-a mărturisit mamei că e îndrăgostită şi că Traian vrea să se însoare cu ea, aceasta a protestat spunându-i că este mult prea tânără. Dar Florica a fost categorică: ”Mamă, nu mă nenoroci!”.
Florica și Traian s-au căsătorit pe 8 iulie 1938 la Biserica Zlătari de pe Calea Victoriei, iar luna de miere și-au petrecut-o la Predeal. În 1942 s-a născut fiul lor, Dan.
A fost fericită vreme de aproape 65 de ani cu Traian, un om special şi un medic de excepție, care a devenit Asistent Universitar la Facultatea de Medicină și a fost mâna dreaptă a cunoscutului Profesor Doctor Dimitrie Gerota, naşul de căsătorie al soților Ursuleanu.
În timpul celui de-al doilea Război Mondial a fost medic militar. După venirea comuniştilor la putere, pentru ca a refuzat să devină membru al Partidului Comunist Român şi pentru că era fiu de moşier, Dr. Traian Ursuleanu a fost îndepărtat de la Facultatea de Medicină unde era asistent, dar şi de la conducerea Sanatoriului ”Gerota”. Atitudinea sa nu a rămas nepedepsită: i s-au retras funcţiile oficiale, i s-au pus opreliști în cariera de medic și nu a fost promovat, ceea ce nu l-a împiedicat să devină unul din cei mai buni chirurgi din epocă.
Florica Ursuleanu a lucrat ca proiectant principal în institute importante de profil ale Capitalei. Material integral aici.
« »
« »