Șefimea de la Botoșani „menținută” din pix pe posturi călduțe de Guvernul Ciucă – LISTA directorilor

„Ordonanța austerității” așa cum a ajuns să fie cunoscută a fost publicată în seara zilei de luni, 8 mai 2023. Limitarea cheltuielilor de către Guvernul Nicolae Ciucă s-a rezumat la o serie de interdicții de ordin financiar însă are și un rol de protecție asupra unor persoane cu funcții de conducere, obținute în cele mai multe dintre cazuri, pe criterii politice.

 

Trai lung pe funcții de director 

 

Una dintre prevederi, pe lângă interzicerea angajărilor în sistemul public face trimitere la persoanele care ocupă funcții de conducere în acest moment, cu caracter temporar. Adică, fără concurs.

În general numirile pe funcții de conducere în instituții publice deconcentrate sau la companii de stat este făcută în bunul spirit românesc, în urma unor negocieri care au loc între partidele politice care guvernează. În cazul de față, instituțiile statului au fost împărțite frățește, și cu proteste pe alocuri, între PNL și PSD.

În majoritatea cazurilor numirile s-au făcut pe perioadă determinată cu prelungiri succesive ulterioare. Și fără ca respectivii directori să susțină vreun concurs pentru care eventual să învețe sau chiar să fie contracandidați.

 

Care austeritate?

 

Guvernul a venit la începutul săptămânii cu deja celebra „ordonanță a austerității” și i-a cimentat pe funcții pentru oamenii cu partide în spate.

 

Prin articolul IV din această Ordonanță, la alineatul 5 Executivul arată că:

 

„Prin derogare de la prevederile art. 510 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, pe perioada aplicării măsurii prevăzute la alin. (1), funcțiile publice de conducere pot fi exercitate cu caracter temporar, fără obligativitatea organizării unor concursuri, cu notificarea prealabilă a Agenției Naționale a Funcționarilor Publici cu 5 zile înainte de dispunerea măsurii”.

 

Asta înseamnă că actualii directori de instituții numiți pe perioadă determinată pot rămâne pe funcții pe termen nedefinit. Și nu cu mandat de șase luni așa cum era prevăzut în Codul Administrativ.

 

Această prevedere intră astfel în contradicție cu acest Cod Administrativ dar și cu cerințele Comisiei Europene. Pentru că practic, persoanele care au obținut aceste funcții de conducere, în mare parte cu susținere politică, nu mai trebuie să participe la un concurs. Și rămân directori atât cât vrea... partidul.

 

La Botoșani exercită cu caracter temporar funcții de conducere următorii:

 

  • Teodor Harabagiu – Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA)
  • Cristinel Laurențiu Poleucă – șef Biroul Vamal de Interior
  • Teodor Ferariu – Direcția de Sănătate Publică (DSP)
  • Ioan Buzilă – Casa Județeană de Pensii (CJP)
  • Daniela Lozneanu – Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM)
  • Bogdan Suruciuc – Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ)
  • Iulian Axinciuc – Oficiul de Studii Pedologice și Agrochimice
  • Dan Păduraru – Autoritatea Rutieră Română – Filiala Botoșani
  • Ovidiu Luca – Inspectoratul de Stat pentru Control în Transportul Rutier (ISCTR)
  • Remus Dulgheru – Registrul Auto Român – Reprezentanța Botoșani
  • Valerică Bârsan – Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor

 

Majoritatea dintre cei menționați au obținut funcțiile de conducere în urma negocierilor care s-au purtat pe plan local între liderii PNL și PSD. 

(Sursa foto - depositphotos.com)