Șefii de la centru anunță scenarii negre – CUM va fi iarna la Modern Calor, compania orașului care are nevoie de gaz pentru furnizarea căldurii

  • Mii de botoșăneni așteaptă să își încălzească locuințele cu agentul termic furnizat în sistem centralizat de SC Modern Calor SA, compania Consiliului Local Botoșani.
  • Furnizarea căldurii ar urma probabil să înceapă la jumătatea lunii viitoare, după ce se vor înregistra trei nopți consecutive cu temperaturi mai mici de 10 grade.  

 

Se apropie iarna

 

Starea de îngrijorare care a cuprins întreaga Europă se resimte și în România și implicit în municipiul Botoșani. Unitatea orașului a renunțat la păcura utilizată în trecut pentru producerea căldurii și apei calde și utilizează gazul ca materie primă.

 

Directorul Modern Calor susține că nu ar trebui să existe motive de îngrijorare pentru abonații societății și că nici nu s-au discutat eventuale scenarii de raționalizare a consumului. 

 

Măsuri pentru protejarea populației

 

„Acum este o perioadă în care se întâmplă foarte multe lucruri, legislația care prevede aprovizionarea inclusiv a CET-urilor cu gaze este în curs de modificare”, explică în primă fază Bogda Varasciuc realitatea la jumătatea lunii septembrie.

 

 

Exista o Ordonanță de Guvern aprobată undeva prin aprilie anul acesta care a fost modificată printr-o alta care își produce efectele de la 1 septembrie. Printre altele, guvernanții au obligat producătorii de gaze să plafoneze prețurile de achiziție a gazului pentru căldura destinată clienților casnici.

 

Se elimină astfel un risc prin care aceste CET-uri s-ar regăsi în situația în care nu și-ar mai permite achiziția materiei prime și astfel ar fi afectată populația.

 

„Sunt acum obligați ca de la 1 septembrie să ne vândă la prețul de 150 de lei gazul destinat producției de energie termică, a fost diminuat prețul de la 250 de lei. În forma inițială eram discriminați, noi cei de la CET-uri care produceam energie termică în sistem centralizat  față de furnizorii clienților casnici care aveau deja prețul plafonat. Acum s-au aliniat la același nivel”,

Bogdan Varasciuc, director general SC Modern Calor SA

 

Măsura a fost luată doar pentru consumul clienților casnici. Pentru consumatorii non-casnici ordonanța prevede ca furnizorii să vândă la un alt preț.

 

Necesarul la Botoșani  

 

SC Modern Calor are încheiat un contract pentru furnizarea gazului cu Societatea Națională de Gaze Naturale Romgaz SA. În cazul în care Romgaz se află în incapacitate de a furniza gaz, Modern Calor poate apela la un „furnizor de ultimă instanță”, care are obligația să preia consumul, în cazul de față fiind vorba despre OMW Petrom pentru perioada octombrie 2022.

 

Au botoșănenii motive de îngrijorare?

 

„La fel de mult ca și ceilalți care nu sunt racordați și care se încălzesc cu gaz de la furnizorii de gaze prin centrale de apartament. Și lor la fel ca și nouă, prin Ordonanța 27 li s-au alocat cantități proporțional cu cantitățile disponibile ale producătorilor. La fel cum este întreaga Europă. Deocamdată nu cred că sunt motive de îngrijorare”,

Bogdan Varasciuc, director general SC Modern Calor SA

 

În jur de 10.000 de locuințe din municipiul Botoșani sunt încălzite în sistem centralizat.

 

Anual, necesarul Modern Calor pentru asigurarea agentului termic este de 212.000 mwh/oră, iar lunar consumul diferă în lunile mai blânde (octombrie sau aprilie) față de cele cu temperaturi extrem de scăzute. În noiembrie sau decembrie necesarul ar fi de 40.000 mwh/oră pentru asigurarea căldurii.

 

Modern Calor are la acest moment înmagazinată o treime din cantitatea totală necesară pentru o iarnă, adică undeva la 68.000 de mwh, primită de la producători.  

 

„Pentru diferență deocamdată toată lumea stă în expectativă pentru că nu a fost finalizată legislația. A apărut ordonanța 119 care a modificat ordonanța 27 și a fost criticată din foarte multe puncte de vedere. Acum în Parlament sunt semnale că vor fi aprobate modificări la ordonanța 119 și toată lumea așteptă să vadă cum se va finaliza”,

Bogdan Varasciuc, director general SC Modern Calor SA

 

Acesta dă asigurări că nu s-au luat în discuții eventuale raționalizări la furnizarea de agent termic pentru populație.  

 

Adică botoșănenii să stea în frig la iarnă sau să primească căldură după un anumit program.

 

În orice caz, majoritatea cetățenilor din municipiu dețin centrale termice de apartament și sunt clienți casnici ai unor operatori privați.

 

Pe aceeași temă:

Se mai duce o bucată din istoria industrială a orașului: Patru rezervoare gigantice din curtea municipalității pregătite pentru dărâmare – GALERIE FOTO