Șefii de la Botoșani puși la treabă de Geoană - AFLĂ cum

În cadrul întâlnirii cu șefii de instituții de la Botoșani, Mircea Geoană le-a cerut acestora să transmită la Guvern prin intermediul Instituției Prefectului, proiecte care să aducă dezvoltarea economică și comercială a județului, în contextul exercițiului financiar 2012 – 2020.

 

În primă fază, prefectul Costică Macaleți i-a urat senatorului Mircea Geoană bun venit la Botoșani după care i-a dat cuvântul oaspetelui de onoare care a făcut mai multe declarații pe parcursul a aproximativ 15 minute.
Mă bucur să ne reîntâlnim aici la Botoșani. De ce suntem aici și care este solicitarea pe care v-o transmitem din partea Guvernului României, a primului ministru sin din dubla mea calitate de înalt reprezentant pe proiecte economice și diplomație publică și pălăria din Senat de președinte a comisiei comune a Senatului și Camerei Deputaților pentru aderarea României la Schengen.
Am venit aici mai degrabă cu prima pălărie, pentru că evoluțiile care s-au petrecut în ultimele săptămâni la răsăritul nostru, situația pare delicată din regiune, impun din partea statului român și a autorităților române și a coloanei vertebrale a statului român pe care dv o reprezentați o atitudine mult mai energică și mai activă din punct de vedere în ancorarea Republicii Moldova,  a Ucrainei și a Georgiei în Europa.
De prea multe ori frontiera de nord și de est  au fost considerate din motive de natură geopolitică în principal ca un fel de pavăză pe care noi o întărim și vom continua să o facem între est și vest. Misiunea pe care Guvernul României o are astăzi de îndeplinit cu sprijinul dv. inclusiv cu sprijinul autorităților locale, a mediului privat, a mediul neguvernamental, academic și evident a partenerilor noștri de dincolo de Prut sau de dincolo de granița noastră din nord sau de Marea Neagră, este să facem din această graniță de nord o graniță cu dublu sens.
Protejată împotriva lucrurile care sunt periculoase pentru noi și pentru Europa pentru că suntem această pavăză a Europei dar și capabilă să respire colaborare, comerț, trafic de frontieră și să facă din această parte a Europei, din Moldova românească și din Moldova de dincolo de Prut sau nordul Bucovinei sau Maramureșului istoric zone care să fie mult mai dinamice din punct de vedere economic și care să genereze aderarea acestor țări la Europa.
Acesta este scopul nostru strategic național fundamental.
Trebuie să vedem și în zona economică cum vom putea să irigăm cu capital și investiții această zonă care este mult prea săracă a țării noastre. Nu este normal să se întâmple așa. Și vecinii noștri din Republica Moldova și Ucraina au aceeași problemă pentru că au fost prizonierii geografiei. Aș vrea, într-o logică prioritizată, tot ce înseamnă proiecte. Nu ne puneți toate proiectele pe aceeași listă de urgențe. Nu există proiecte egale. Vom cere de la Bruxelles mai mulți bani, vom antrena sectorul privat, public-privat, dar vă rog ca tot ceea ce este transport multimodal să fie pe lista dvs., și tot ce înseamnă logistică și infrastructură de comerț. Uitați-vă cu ochi de strategi care sunt punctele care au cea mai mare vocație să poată fi transformate cu investiții potrivite, publice și private. Faceți-l să fie un document pentru județul Botoșani. Aștept o versiune energică și pentru un program de dezvoltare a întregului județ
”.
(G.E.)
CITEȘTE:
 ACUM: Geoană cu doi ambasadori au adunat directori la Prefectură