La Hăneşti a fost confirmat un focar de Pestă Porcină Africană, opt suine fiind sacrificate şi/sau neutralizate.
Cazul a apărut după ce un sătean a mutat cei şapte purcei de câteva săptămâni din exploataţia familială la o stână şi nu a luat toate măsurile pentru limitarea accesului purceilor în câmp.
Cum în urmă cu câteva zile fusese confirmat virusul la un porc mistreţ, găsit mort pe un fond de vânătoare, purceii s-au îmbolnăvit, doi dintre ei fiind găsiţi morţi în două zile diferite.
Abia după a doua mortalitate, săteanul a anunţat medicul veterinar care, la rândul său, a alertat Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA).
Imediat, specialiştii au prelevat probe de la cadavre şi de la purceii rămaşi, inclusiv de la scroafa din gospodărie, confirmarea venind deocamdată pentru purceii morţi, care prezentau şi semnele clinice de boală.
Ca atare, s-a luat decizia sacrificării acestora şi neutralizării prin ardere şi îngropare.
Date fiind cele întâmplate, șefa DSVSA a ținut sâmbătă, în cadrul ședinței Comitetului Local de Combatere a Bolilor, să transmită un mesaj clar populației.
„Vreau să transmit populaţiei că trebuie să lase porcii îngrădiţi, în exploataţiile lor, să nu-i hrănească cu alte lături, nu se cresc porci în stâni şi la cantoanele silvice! Pentru că stânile sunt pentru creşterea oilor, iar cantoanele silvice sunt locaţii de serviciu ale pădurarilor. Sunt şi sancţiuni în aceste cazuri”,
Minodora Vasiliu, director DSVSA.
În cazul în care vor mai apărea cazuri de PPA, autorităţile sanitar- veterinare vor aplica uciderea preventivă a suinelor, pentru a preveni extinderea virusului.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL