Directoarea de la Spitalul Județean se gândește să aducă medic „din exterior” care să conducă Maternitatea Botoșani – VIDEO

  • Tragedia Alexandra produce reorganizări în masă la Spitalul Județean Mavromati.
  • Decesul pacientei de 25 de ani a fost practic declicul în urma căruia au fost luate măsuri de îmbunătățire a infrastructurii și implicit a actului medical.

 

Doi medici de gardă și degeaba

 

Nedumerirea generală la momentul critic, respectiv ultima decadă a lunii august 2023, a fost privitoare la faptul că în Maternitate, în noaptea de 17 spre 18 august, erau de gardă doi medici.

 

Niciunul nu a intervenit pentru acordarea îngrijirilor medicale care poate i-ar fi salvat viața Alexandrei Ivanov. Sau poate nu, dar măcar s-ar fi încercat să i se acorde o șansă la viață.

 

Doi medici, fiecare pe câte o secție internă, respectiv Obstetrică Ginecologie I și Obstetrică Ginecologie II.

 

După această tragedie prima deicizie a fost ca aceste structuri să fie unificate, iar procedurile de intervenție clarificate.

 

Prezentă la Botoșăneanul TV, Monica Adăscăliței, în calitate de manager al Spitalului Județean Mavromati, a arătat că reorganizarea va fi făcută la nivelul întregii unități.

 

„Când reorganizăm Spitalul Județean nu ne gândim doar la Maternitate. Spitalul Județean trebuia reorganizat la întreaga capacitate. Pentru că infrastructura și structura secțiilor au rămas în timp cum a fost înființat acest spital. Motiv pentru care, pe lângă Secția de Obstetrică și Ginecologie care va fi unificată ,OG 1 și OG 2 vori fi o singură secție, aici era marea problemă”,

Monica Adăscăliței, manager Spitalul Județean Mavromati

 

Aceeași situație este regăsită și la Secția de Pediatrie, unde se vor unifica cele două secțiuni interne.

 

Medic „din afară” pentru Maternitate 

 

Revenind la Maternitate, probabil că la un moment s-a gândit această împărțire și pentru a se face loc pentru încă un post de conducere.

 

Maternitatea are de o lungă perioadă de timp două șefe. Doctorițele Maria Olaru și Gina Puflea. Cărora li s-ar putea imputa lipsa unor protocoale pentru anumite afecțiuni, una dintre acestea fiind sarcina oprită din termen. Niciuna nu și-a prezentat o eventuală demisie de onoare, lucru care se întâmplă în instituții sau state care se respectă. Ba dimpotrivă, Maria Olaru s-a plâns prefectului, alături de alți coelgi, că este amenințată după decesul Alexandrei Ivanov. Deces survenit la Maternitatea Botoșani...

 

Prin reorganizare, Maternitatea va avea un singur coordonator. Care poate fi adus și din exterior, această variantă fiind deja luată în calcul.

 

„În ceea ce privește Secția Obstetrică și Ginecologie, care va fi unificată, eu m-am gândit la un medic coordonator, dar aici avem o mare problemă. Majoritatea au cabinete private. Au societăți comerciale și atunci activitatea de medic șef este incompatibilă cu o activitate privată. Aici trebuie să o gândim foarte bine pentru că altfel voi avea în primul rând un refuz din partea medicului propus. Dacă nu vom găsi poate și varianta unui medic din exterior, poate aducem un medic nou. O să vedem”,

Monica Adăscăliței, manager Spitalul Județean Mavromati

 

Noua organigramă care implică acest proces de reașezare a secțiilor și compartimentelor din cadrul Spitalului Județean Mavromati a primit avizul Direcției de Sănătate Publică (DSP).

 

Acum se află în analiză la Consiliul Județean. După obținerea și a acestui aviz va fi transmisă către Ministerul Sănătății care trebuie să își pună ultimul aviz înainte să-și producă efectele.

 

Monica Adăscăliței speră ca de la începutul anului viitor să intre în aplicare și astfel să înceapă acest proces de reformare despre care se tot vorbește în ultimele două luni.

 

Discuția pe acest subiect poate fi urmărită în materialul video de mai jos în intervalul 11:30 – 15:31

 

 

v