ȚEAPĂ de la stat pentru copila asistentei de la Botoșani moartă de la infecția cu COVID-19

Urmașii angajaților din sistemul sanitar care au decedat în urma îmbolnăvirii cu virusul SARS-COV-2 nu pot beneficia de drepturile prevăzute de legislația în vigoare, adică o pensie de urmaș calculată la un procent din salariul avut de persoana decedată.

 

La Botoșani un exemplu de acest gen este al asistentei medicale Lenuța Buta, decedată la datorie pe data de 23 mai 2020.

 

„La fel ca în cazul tuturor celor 34 de salariați din sănătate decedați până acum, copilul rămas în urma ei are dreptul la „pensie de urmaş egală cu 75% din salariul de bază/solda de funcţie/salariul de funcţie avut/avută de personalul medical prevăzut la art. 2 alin. (1) la data decesului” (art. 4, alin. 1, lit. b din legea 56/2020)”,

anunță sindicaliștii din sănătate

 

Iar motivul este unul cu atât mai dramatic cu cât cineva pare să fi „uitat” să elaboreze norme de aplicare pentru acest act normativ. În actuala lege nu se precizează bugetul de unde se fac aceste plăți dar și instituția care le plătește sau ce anume trebuie specificat în certificatul constatator. 

 

„Din cauza acestei „omisiuni” urmașii colegelor și colegilor decedați la datorie sunt lipsiți de un drept legal. După cum puteți constata în imaginea atașată, pensia de urmaș  pentru copilul colegei Lenuta Buta a fost stabilită la 700 lei/lună, în loc de 3.700 de lei/lună, așa cum rezultă din aplicarea prevederilor legale”,

Mai arată Sindicatul Solidaritatea Sanitară

 

 

În decizia privind acordarea pensiei de urmaș este stipulat faptul că: „nu se poate acorda pensie în baza Legii nr. 56/15.05.2020 deoarece nu sunt aprobate norme de aplicare a legii. Până la clarificarea situației s-a stabilit pensie în baza Legii nr. 263/2010”.

 

Această „scăpare„ ar fi fost luată în discuție într-o videoconferință care a avut loc săptămâna aceasta la Prefectura Botoșani.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store