Speranţele s-au năruit subit, pentru câţiva tineri antreprenori botoşăneni. De fapt, planurile le-au fost date peste cap tuturor celor care au îndrăznit să aplice, în acest an, pentru finanţare de la stat.
S-au hotărât să înceapă o afacere şi şi-au înfiinţat un SRL-debutant, în loc de un SRL obişnuit. Aşa, nu au mai trebuit să cheltuiască în jur de 1.000 lei cu înfiinţarea societăţii, întreaga documentaţie fiind făcută gratuit de angajaţii de la Registrul Comerţului. Dar nu acesta este motivul pentru care majoritatea celor care sunt informaţi şi fac primul în pas în afaceri aleg SRL-D-ul. Principalul motiv, pe lângă celelalte facilităţi, este ajutorul nerambursabil de 10.000 de euro pe care îl pot obţine de la stat.
În septembrie anul acesta, în program, au aplicat 9 botoşăneni. Niciunul nu a reuşit, însă, să treacă mai departe. Potrivit informaţiilor publicate de Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri, din cei 9, 7 au fost respinşi la evaluare, iar 2 nu au apucat să depună actele necesare la timp. Reporterii Botoşăneanul au reuşit să contacteze telefonic 3 din ei. Dar niciunul nu a vrut să facă declaraţii. „N-am ce să spun, noi oricum trebuia să înfiinţăm firma, asta este”, a spus o tânără din judeţ, care a început o afacere în domeniul dezmembrărilor auto.
Lor li adaugă alţi şi alţi tineri din judeţ care nici nu au mai aplicat în program, fiindcă regulile s-au modificat foarte mult faţă de anul trecut. În plus, a şi fost amânat cu şase luni de zile, după ce iniţial agenţia anunţase că se deschide în martie. S-a lansat tocmai în septembrie. De fapt, întreaga comunitate de tineri afacerişti a fost surprinsă de turnura pe care a luat-o programul în acest an. Unul din ei, care, de asemenea, a dorit să-şi păstreze anonimatul s-a declarat de-a dreptul scârbit de situaţie. „Nu sunt surprins că nu a luat nimeni din Botoşani. Eu când am vrut să aplic am vorbit cu nişte consultanţi de la Bucureşti, ca să fac proiectul. Imediat doamna de acolo, m-a întrebat de unde sunt şi când i-am zis că din Botoşani, parcă am auzit cum a strâmbat din nas. Mi-a spus că nu ştie ce e cu cei care fac evaluarea, de la Iaşi, dar că oamenii aceia nu prea dau la Botoşani. Nu ştiu ce să cred ”, a povestit tânărul.
Potrivit reprezentanţilor DIMMMAT, în evaluarea proiectelor nu se ia în calcul zona de unde provine întreprinzătorul. „Evaluarea este unitară şi nu există nici un fel de subiectivism. Probabil că, dacă nu există consultanţi în zona, mulţi îşi fac singuri proiectele. Dacă au fost repsinşi la evaluare înseamnă că nu au îndeplinit criteriile cerute”, a spus un reprezentant al Nicoletei Rusu, coordonatorul DIMMMAt al programului SRLD.
Dorin Romeo Floareş, preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Botoşani, spune că în judeţ e nevoie mare de mai multă pregătire. „Poate că şi oamenii care au făcut proiectele astea, le-au făcut ei înşişi. Nu pot să nu mă gândesc că poate fi şi un factor subiectiv, pentru că fiind mai puţini bani, sunt şi criterii mai stricte. Dar refuz să cred că dacă îndeplinea într-adevăr toate cerinţele ar fi fost respins numai după apartenenţă geografică. Cred că trebuie ca lucrurile să fie luate din timp, pentru că noi ne-am învăţat pompieristic, de pe azi pe mâine, repede acum, hai”, a spus Romeo Floareş.
Judeţul este printre ultimele locuri în ţară la capitolul iniţiativei tinerilor, cu doar 230 de SRL-D-uri înfiinţate în 4 ani, din 2011. De fapt, în ceea ce priveşte numărul de firme nou înfiinţate sau numărul total existente, Botoşaniul e la sfârşitul cozii, la buză cu Vasluiul, care are cu 27 mai multe firme începute în 2015. În rest, Galaţi, Vrancea sau Neamţ au peste 1.500. Celelalte se apropie sau chiar trec de 2.000.
Societatea cu Răspundere Limitată – Debutant poate fi începută de orice persoană care nu a mai fost acţionar în cadrul altor firme. Înfiinţarea este gratuită şi oferă scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale în limita a patru angajaţi. De asemenea, întreprinzătorii pot să aplice pentru acest ajutor nerambursabil de 10.000 de euro.
(sursa foto Claudiu Porfir)